• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
1999. gada 9. decembra likums "Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.1999., Nr. 434/435 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14791

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nekustamā īpašuma tiesību atjaunošanu Līvu (lībiešu) savienībai - "Līvod Īt"

Vēl šajā numurā

22.12.1999., Nr. 434/435

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 09.12.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā

Izdarīt Latvijas Kriminālprocesa kodeksā šādus grozījumus:  

1. 23.5 pantā:

papildināt panta nosaukumu ar vārdiem "un drošības līdzekļa — apcietinājuma termiņi";

papildināt pantu ar otro un trešo daļu šādā redakcijā:

"Ja aizdomās turētais, apsūdzētais, tiesājamais vai notiesātais no ārvalsts izdots ar kādu citu nosacījumu, tas ir jāievēro.

Laiks, ko persona ārvalstī pavada apcietinājumā, netiek ieskaitīts apcietinājuma termiņā, bet tiek ieskaitīts brīvības atņemšanas soda termiņā."  

2. Papildināt 68.pantu pēc vārdiem "traucēs patiesības noskaidrošanu krimināllietā" ar vārdiem "arī apdraudot vai ietekmējot krimināllietās liecinošās personas".  

3. Papildināt 72.pantu pēc vārdiem "traucēs patiesības noskaidrošanu" ar vārdiem "arī apdraudot vai ietekmējot krimināllietās liecinošās personas".  

4. 104.pantā:

papildināt pantu ar jaunu otro daļu šādā redakcijā:

"Procesa virzītājs pieņem lēmumu par nepilngadīgā cietušā pārstāvja — advokāta pieaicināšanu, ja ir apgrūtināta vai citādi nav nodrošināta nepilngadīgā tiesību un interešu aizsardzība vai šā panta pirmajā daļā minētie pārstāvji vai bērnu tiesību aizsardzības institūcijas pārstāvis iesniedzis motivētu lūgumu. Šādos gadījumos advokāta darba samaksas izdevumus sedz Ministru kabineta noteiktajā kārtībā no valsts budžeta.";

uzskatīt līdzšinējo otro un trešo daļu attiecīgi par trešo un ceturto daļu.

5. 105.pantā:

papildināt pantu ar jaunu otro daļu šādā redakcijā:

"Ja par likumisko pārstāvi atzīta persona neievēro pārstāvamā likumiskās intereses, procesa virzītājs atceļ lēmumu par šīs personas atzīšanu par likumisko pārstāvi un pieņem lēmumu par citas personas atzīšanu par likumisko pārstāvi.";

uzskatīt līdzšinējo otro, trešo un ceturto daļu attiecīgi par trešo, ceturto un piekto daļu.

6. Izteikt 106.2 pantu šādā redakcijā:

"106.2 pants. Personas, kurām ir tiesības uz speciālo procesuālo aizsardzību

Tiesības uz speciālo procesuālo aizsardzību ir cietušajam, lieciniekam, aizdomās turētajam, apsūdzētajam, tiesājamajam un notiesātajam, kas liecina krimināllietās par smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem, un personām, kuru apdraudējums var ietekmēt speciāli procesuāli aizsargājamo."

7. Izteikt 106.9 pantu šādā redakcijā:

"106.9 pants. Speciāli procesuāli aizsargājamās personas tiesības

Aizsargājamajai personai ir tiesības jebkurā laikā atteikties no aizsardzības, kā arī pieaicināt pārstāvi — advokātu, kuram ir tiesības pārstāvēt aizsargājamās personas intereses, kopā ar to piedalīties pirmstiesas izmeklēšanas darbībās, iztiesāšanā, apelācijas un kasācijas instances tiesās, pieteikt noraidījumus, iesniegt lūgumus un sūdzības.

Aizsargājamajai personai ir tiesības pieprasīt, lai tiek atlīdzināts sakarā ar aizsardzību vai tās nepietiekamību dzīvībai vai veselībai nodarītais kaitējums."

8. Izteikt 122.panta piekto daļu šādā redakcijā:

"Nepilngadīgā aizturēšanas gadījumā procesa virzītājam nekavējoties, bet ne vēlāk kā 24 stundu laikā, par aizturēšanu jāpaziņo nepilngadīgā vecākiem vai personām, kas viņus aizstāj. Ja aizturētā nepilngadīgā vecāki vai personas, kas viņus aizstāj, ir noziedzīga nodarījuma līdzdalībnieki, par nepilngadīgā aizturēšanu ir jāpaziņo bāriņtiesai (pagasttiesai) pēc nepilngadīgā dzīvesvietas. Ja nepilngadīgais aizturētais ir ārvalsts pilsonis, par aizturēšanu paziņo Latvijas Republikas Ārlietu ministrijai."

9. Papildināt 160.pantu ar piekto un sesto daļu šādā redakcijā:

"Ja ar psihologa atzinumu konstatēts, ka 14 gadus nesasnieguša liecinieka psihei var kaitēt atkārtota nopratināšana, tā izdarāma tikai nepieciešamos gadījumos, piedaloties psihologam. Ja procesa virzītājs nepiekrīt psihologa atzinumam, viņš nosaka tiesu psiholoģisko ekspertīzi.

Šā panta piektajā daļā minētā kārtība attiecināma arī uz nepilngadīgo, kas atzīts par cietušo no vardarbības vai seksuālas izmantošanas."

10. Papildināt 285.panta pirmo daļu ar 5.punktu šādā redakcijā:

"5) ja ar psihologa vai tiesu psiholoģiskās ekspertīzes atzinumu šā kodeksa 160.panta piektajā un sestajā daļā minētās personas nevar piedalīties vai tikt nopratinātas tiesas sēdē."

Pārejas noteikums

Ministru kabinets līdz 2000.gada 1.martam nosaka kārtību, kādā tiek segti cietušā pārstāvja — advokāta darba samaksas izdevumi.

Likums Saeimā pieņemts 1999.gada 9.decembrī.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 1999.gada 22.decembrī

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!