• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ieguldītāju drošību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.1999., Nr. 428/433 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14759

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Triju Zvaigžņu ordeņu pasniegšanu

Vēl šajā numurā

21.12.1999., Nr. 428/433

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ieguldītāju drošību

Viens no PHARE projektiem Latvijā ir saistīts ar Latvijas finansu tirgus integrāciju Eiropas Savienībā (ES), un paredzams, ka tas ilgs 12 mēnešus. Iesaistīto ekspertu skaits šajā projektā ir 7, bet Latvijā no janvāra pastāvīgi atradīsies viens eskperts. Vakar, 16. decembrī, preses konferencē Vērtspapīru tirgus komisijas (VTK) pārvaldes vadītājs Māris Grīnbergs pastāstīja:

— PHARE programmas ietvaros paredzēti vairāki projekti, kas saistīti ar vērtspapīru likumdošanu. Pašlaik tiek caurskatīts likums par ieguldījumu sabiedrībām. Esam saņēmuši vairākus priekšlikumus arī no tirgus dalībniekiem, jo Latvijā jau ir reģistrētas vairākas ieguldījumu sabiedrības un ir arī viens fonds. Tas nozīmē, ka jau sākusies reāla praktiskā darbība. Kopā ar konsultantiem tiek caurskatīts likums un regulējošie normatīvie akti, un tajos varētu būt precizējumi un izmaiņas. Tās galvenokārt būs saistītas ar slēgto fondu darbību — tādi ir arī pašu tirgus dalībnieku ierosinājumi.

Neatkarīgais eksperts likumdošanas jomā Dr. Rolfs Geislers dalījās pirmajos iespaidos attiecībā uz likumu par ieguldījumu sabiedrībām:

— Pirms pusotra gada, 1998. gada 1. jūlijā, Saeimā tika pieņemts šis likums, ar kuru pašlaik strādāju, un es redzu, ka likums ir uzrakstīts profesionāli un atbilstoši 1995. gada Eiropas direktīvām. Lasot šo likumu, mums, protams, rodas diskusijas, bet es vēlos pateikt, ka likumam jābūt saprotamam un praktiski izmantojamam. Šis Latvijā pieņemtais likums atbilst Eiropas prasībām. Un tajā ļoti strikti jābūt redzamai robežšķirtnei starp ieguldījumu sabiedrību un turētājbanku.

Galvenais likuma princips — investoru aizsardzība. Runājot par investoru aizsardzību, visām regulācijām un ierobežojumiem jābūt tādiem, lai ieguldītājs varētu justies drošs un pārliecināts, ka viņa līdzekļi nonākuši drošās rokās. Un vēl ļoti svarīgi, lai investoram pirms ierašanās Latvijā būtu pieejama detalizēta informāciju par ieguldījumu fondu. Taču pats likums ir uzrakstīts ļoti labi un mums tikai pielabojamas dažas smalkas detaļas.

Likuma vienā nodaļā ir runa par vērtspapīru tirgus uzraudzību. Tā ir ļoti svarīga lieta ikvienam investoram. Taču arī pašam investoram jāapzinās, ka "nevar likt visas olas vienā grozā".

Tas, ka vērtēju likumu kā ļoti labu, nav tikai kompliments. Likums tiešām ir profesionāli izstrādāts un ir domāts par tirgus dalībniekiem. Vēl nevienā valstī neesmu redzējis tik izstrādātu un tik ļoti labu likumu, kas atbilst ES direktīvām. To es redzu kā ļoti lielu progresu Latvijā, īpaši vērtspapīru tirgus darbībā.

Māris Grīnbergs piebilda, ka tajā likuma daļā, kas saistīta ar atvērto kontu darbību, tiešām varētu būt tikai redakcionāli grozījumi. Taču tajā daļā, kas attiecas uz slēgto kontu darbību, darba grupa apspriedīs investīciju ierobežojumu liberalizāciju:

— Jāatzīmē, ka slēgto kontu darbību neregulē ES direktīvas, tā ka šis sektors ir absolūti pašu valstu ziņā.

Rūta Bierande, "LV" ekonomikas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!