• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 2007.gada zvejas kvotām Baltijas jūrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.2006., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146781

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības un Ķīnas attiecībām

Vēl šajā numurā

31.10.2006., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 2007.gada zvejas kvotām Baltijas jūrā

 

Eiropas Komisijas zivsaimniecības un jūras lietu komisārs Džo Borgs pauda gandarījumu par 24.oktobrī Luksemburgā Zivsaimniecības padomē pieņemto lēmumu par 2007.gada zvejas iespējām un ar tām saistītiem pasākumiem attiecībā uz Baltijas jūru. Par zivsaimniecību atbildīgo ministru panāktā vienošanās paredz samazināt gan zvejas dienu skaitu, gan mencu nozveju visā Baltijas jūrā, kā arī pastiprināt kontroli. Zvejas dienu skaits tiks samazināts vēl par 10%. Samazinās arī mencu nozvejas kvotas, lai tādējādi motivētu ātrāk pieņemt mencu krājumu atjaunošanas ilgtermiņa plānu. Mencu nozvejas kvotas tiks samazinātas attiecīgi par 10 un 6%, ja līdz 2007.gada 30.jūnijam tiks pieņems mencu krājumu atjaunošanas plāns. Ja to līdz minētajam datumam nepieņems, uz abām mencu kategorijām automātiski attiecinās kvotu samazinājumu par veseliem 15%. Brētliņu kvota ir palielināta par 8%, bet siļķu nozvejas iespējas atstātas apmēram tādas pašas kā iepriekš. Visbeidzot, pieļaujamā lašu nozveja samazināta par 5%. Pieņemtais lēmums radīs vajadzīgos nosacījumus un motivāciju Baltijas jūras mencu krājumu atjaunošanai, kā arī pietiekami labā stāvoklī esošu zivju krājumu aizsardzībai.

Zivsaimniecības un jūras lietu komisārs Džo Borgs vienošanos komentēja šādi: “Šī vienošanās ir saskaņā ar Eiropas Savienības pakāpenisko un neatlaidīgo pieeju virzīties uz ilgtspēju visos tās aspektos – bioloģiskajā, ekonomiskajā un sociālajā. Vienošanās par mencu kvotām būs spēkā atkarībā no tā, vai līdz 2007.gada jūnija beigām tiks pieņemts Baltijas jūras mencu krājumu atjaunošanas ilgtermiņa plāns. Esmu gandarīts arī par šajā nozarē paveikto cīņā ar nelegālu mencu zveju, jo tas būtiski palīdzēs atjaunot Baltijas jūras mencu krājumus.”

Kopējā pieļaujamā nozveja 2007.gadā

Pieņemtais lēmums par zvejas iespējām atbilst Komisijas ierosinātajām izmaiņām. Samazinātas mencu un lašu kvotas, jo tiem nepieciešama aizsardzība, taču palielinātas brētliņu un reņģu kvotas, jo šie krājumi bioloģiski ir labā stāvoklī.

Attiecībā uz mencām nozveja būs jāsamazina par 10% austrumu daļā un par 6% rietumu daļā. Dienu skaits, ko zvejnieki var pavadīt jūrā, tiks samazināts par 10% neatkarīgi no kuģa veida. Tomēr jāuzsver, ka minētās zvejas iespējas 2007.gadā kopumā būs spēkā tikai tad, ja Padome panāks vienošanos par mencu krājumu atjaunošanas ilgtermiņa plānu. Ja plānu nepieņems, abu mencu kategoriju samazinājumi 2007.gada atlikušajā daļā tiks noteikti 15% apmērā, proti, līmenī, ko ierosināja Komisija.

Tā kā Baltijas jūrā joprojām ir problēma ar mencu nelegālas izkraušanas gadījumiem, ir pastiprināti kontroles un uzraudzības pasākumi. Šajā ziņā svarīgi minēt Baltijas jūras reģionālās konsultatīvās padomes iniciatīvu nākamā gada pavasarī organizēt konferenci par to, kā visefektīvāk cīnīties ar mencu nelegālu un nepaziņotu zveju. Atbalstu šai pozitīvajai iniciatīvai ir paudusi gan Eiropas Komisija, gan Padome.

Lašu nozvejas kvota Baltijas jūras centrālajā daļā tiks samazināta par 5%, kā ierosināja Komisija, bet jūras zeltplekstu kvota paliks tāda pati kā šogad.

Bioloģiski labā stāvoklī esošo brētliņu pieļaujamā nozveja tiks palielināta par 8%. Nedaudz tiks palielināta arī labā stāvoklī esošo reņģu kvota.

Vispārīga informācija

Līdz ar panākto vienošanos veiksmīgi iesākta tā dēvētā savlaicīgas sagatavošanas pieeja. Tas nozīmē, ka nākamā gada zvejas iespēju priekšlikumus iesniedz daudz agrāk. Tādējādi tiek dots vairāk laika apspriedēm ar ieinteresētajām pusēm, kā arī tiek samazināts apspriežamo jautājumu loks tradicionāli ļoti intensīvajā Padomes sanāksmē decembrī.

24.oktobrī pieņemtie lēmumi balstījās uz Komisijas 2006.gada 5.septembrī iesniegto priekšlikumu. Kā allaž, iesniegtais priekšlikums balstījās uz Starptautiskās jūras izpētes padomes (ICES) zinātniskajiem ieteikumiem un pašas Komisijas Zivsaimniecības zinātnes, tehnikas un ekonomikas komitejas (STECF) atzinumu. Tika ņemti vērā arī ieinteresēto pušu viedokļi, īpaši Baltijas jūras reģionālās konsultatīvās padomes ieteikumi. Padomes nākamās diskusijas par zvejas iespējām notiks novembrī, kad par zivsaimniecību atbildīgie ministri lems par divu nākamo gadu kvotām un ar tām saistītiem pasākumiem attiecībā uz dziļjūras krājumiem. Vispārīgais lēmums par kvotām tiks pieņemts Padomes decembra sanāksmē. Apspriešanās ar ieinteresētajām pusēm par visām šīm zvejas iespējām sākās vēl pirms vasaras un turpinājās, balstoties uz Komisijas šā gada 15.septembra politikas paziņojumu, kurā izklāstīti Komisijas 2007.gada priekšlikumā piemērotie vispārīgie principi. Turpmāk šādus paziņojumus par principiem Komisija iesniegs pavasarī, lai dotu iespējami daudz laika izvērtēšanai un apspriedēm un tādējādi uzlabotu lēmumu pieņemšanas procesu šajā svarīgajā jautājumā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!