• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Tehnoloģiju institūta iespējamu izvietošanu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2006., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146636

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES 2007.gada budžeta projektu

Vēl šajā numurā

27.10.2006., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Tehnoloģiju institūta iespējamu izvietošanu Latvijā

 

Eiropā tuvākajos gados varētu tapt jauns un vērienīgs Eiropas līmeņa zinātnes centrs – Eiropas Tehnoloģiju institūts. Tomēr pagaidām vēl nav skaidrības par to, kurā Eiropas valstī veidot sazarotā institūta galveno mītni.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Ine-se Vaidere 25.oktobrī savā runā Strasbūrā, apspriežot ES valstu un valdību vadītāju Lahti sanāksmes rezultātus, aicināja institūtu veidot Latvijā, uzsverot, ka Rīga kā Baltijas valstu tehnoloģiju un vides aizsardzības centrs tam ir vispiemērotākā vieta.

Eiropas Tehnoloģiju institūts plānots kā vērienīgs Eiropas līmeņa izglītības, pētniecības un inovāciju centrs. Tā galvenie pētniecības objekti skars klimata izmaiņas, videi draudzīgas tehnoloģijas u.tml. Plānots, ka līdzekļus institūta uzturēšanai ieguldīs gan Eiropas Savienība, valstu valdības, gan privātā sektora pārstāvji. Eiropas Tehnoloģiju institūta izveides kritēriji, struktūra un finansējuma modelis apkopoti Komisijas likumprojektā izskatīšanai Eiropas Parlamentā. Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu, uzrunādams EP deputātus, norādīja uz sadrumstalotību ES zinību nozarēs salīdzinājumā ar situāciju ASV. Viņš atgādināja, ka ir pēdējais brīdis Eiropā apvienot, pārzināt un atbilstoši izmantot zinātnisko potenciālu.

“Šobrīd pilnībā netiek izmantots jauno dalībvalstu potenciāls, tādēļ vērts apspriest ideju par Eiropas Tehnoloģiju institūta veidošanu tieši jaunajā dalībvalstī. Latvija vēl pirmskara posmā bija vērsta uz tehnoloģijām, turklāt mums ir spēcīgs intelektuālais potenciāls. Mēs varam piedāvāt vietu projekta īstenošanai un cilvēku resursus,” norādīja Inese Vaidere un uzsvēra: lai vietas izvēle notiktu par labu Latvijai, šī jautājuma risināšanā jāiesaistās arī mūsu valdībai.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!