• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par globalizācijas tematiku mācību programmās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2006., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146630

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Runa laikraksta "Dienas Bizness" rīkotajā Latvijas lielāko uzņēmumu "Top 500" pasākumā

Vēl šajā numurā

27.10.2006., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par globalizācijas tematiku mācību programmās

 

Ceturtdien, 26.oktobrī, notika Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dibinātās Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) rīkota diskusija “Globalizācijas tematika vispārizglītojošo skolu mācību programmās”. Tajā piedalījās SAK Jauno zinātnieku foruma pētnieki, LR Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības satura un eksaminācijas centra pārstāvji un skolotāji no visas Latvijas.

Šā gada beigās klajā nāks SAK Jauno zinātnieku foruma publikācija “Globālā dienaskārtība”, kas palīdzēs jauniešiem uzzināt vairāk par globālajiem jautājumiem un problēmām, kas ietekmē visas pasaules iedzīvotājus. Diskusija ar Latvijas skolotājiem ievadīja globālās tematikas aktualizēšanu Latvijas skolās.

Diskusijā tika izvērtēts, kā tiek stāstīts par globalizāciju šodienas skolēnam. “Sarūkot attālumiem, izzūdot robežu nozīmei un nostiprinoties savstarpējai saimnieciskajai, politiskajai, kultūras un zinātniskajai saistībai un atkarībai, aizvien būtiskāka nozīme katra cilvēka un valsts labklājības nodrošināšanā ir izpratnei par globālajām norisēm, to attīstības perspektīvām un indivīda lomu šajos procesos,” ievadā uzsvēra SAK priekšsēdētāja profesore Žaneta Ozoliņa.

Skolotāji sprieda, vai apjoms, kādā globāla rakstura jautājumi tiek skarti skolu mācību programmās, ir pietiekams skolotājam un skolēnam, cik daudz skolēnam jāzina par aktuālākajiem globalizācijas jautājumiem tādās jomās kā ekonomika, cilvēktiesības, pasaules vides politika, nabadzība un attīstības palīdzība, konflikti un kari un kā pozicionējam Latviju, runājot par globāliem jautājumiem. Kā būtiska tika akcentēta skolas sūtība, veidojot jauna cilvēka izpratni par globalizācijas procesiem, indivīda un valsts vietu un lomu starptautiskajā vidē.

SAK rīkotajā diskusijā piedalījās skolotāji no Daugavpils valsts ģimnāzijas, Valmieras 5.vidusskolas, Siguldas valsts ģimnāzijas, Talsu ģimnāzijas, Smiltenes ģimnāzijas, Jēkabpils valsts ģimnāzijas, Brocēnu vidusskolas, Rīgas valsts 1.ģimnāzijas, Cēsu valsts Draudzīgā aicinājuma ģimnāzijas, Alūksnes valsts ģimnāzijas un Valmieras valsts ģimnāzijas.

Stratēģiskās analīzes komisija tika izveidota 2004.gada 2.aprīlī pēc Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas iniciatīvas, parakstot kopīgu rīkojumu ar Ministru prezidentu. Komisijas dibināšanas mērķis ir ar starpdisciplināriem, uz nākotni vērstiem pētījumiem veidot ilglaika skatījumu uz Latvijas valsts un sabiedrības attīstību mūsdienu starptautisko procesu kontekstā.

Stratēģiskās analīzes komisijas galvenais uzdevums ir konsolidēt Latvijas zinātnisko potenciālu valsts stratēģiskās attīstības un interešu labā, pētot Latvijas kā pilntiesīgas Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts iespējas un vietu pasaules attīstības procesos un veicinot kvalitatīvu dialogu ar likumdevējvaru, izpildvaru un sabiedrību kopumā par valsts attīstību un demokrātijas stiprināšanu.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!