• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Komisijas darba programmu 2007.gadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2006., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146507

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par aicinājumu pārvarēt bailes no Krievijas

Vēl šajā numurā

26.10.2006., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Komisijas darba programmu 2007.gadam

 

24.oktobrī Eiropas Komisija (EK) ir pieņēmusi darba programmu 2007.gadam. Tā kā Eiropas Savienība (ES) gatavojas svinēt Romas Līgumu 50.gadadienu, Komisija ir izplānojusi konkrētus pasākumus, ko tā veiks, lai sasniegtu 2007.gada stratēģiskos mērķus. Pirmo reizi Komisija ir noteikusi 21 stratēģisku iniciatīvu, uz ko pirmām kārtām būs koncentrēts tās darbs 2007.gadā. Komisija ir noteikusi arī virkni turpmāko prioritāro pasākumu, kas jāuzsāk nākamajos 12–18 mēnešos. Darba programmā jaunā fāzē ieiet reglamentācijas uzlabošanas iniciatīva, jo tiek noteiktas vienkāršošanas iniciatīvas un atsaukti nepieņemto tiesību aktu projekti, kā arī pirmo reizi uzskaitītas prioritātes saziņai ar pilsoņiem.

EK priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu saka: “Šis dokuments ir mūsu politiskā programma 2007.gadam. Tas nosaka mūsu stratēģiskās iniciatīvas un nostiprina mūsu apņemšanos sagādāt Eiropas pilsoņiem pievienoto vērtību. Esam centušies nostiprināt gan politikas saturu, gan procesu. Vairāk nekā jebkad agrāk tiks izvērsta apspriešanās ar pārējām iestādēm, un esam apņēmības pilni pastiprināti uzlabot reglamentāciju, dodot izpildes garantijas solītajam.”

Priekšsēdētāja vietniece Margota Valstrēma, kas atbild par institucionālajām attiecībām un komunikācijas stratēģiju, piebilst: “2007.gads būs izšķirīgs gads iestāžu reformēšanas iespēju meklējumos. Komisija pilnībā iesaistīsies šajā procesā un sadarbosies ar prezidentūru un visām Eiropas Kopienu iestādēm ar mērķi dot savu ieguldījumu saturīgā iestāžu problēmas risinājumā. Mani priecē arī darba programmas stingrais uzsvars uz saziņu. Mums ir jānes tautā savas politiskās prioritātes un jāskaidro pilsoņiem mūsu darbības radītā pievienotā vērtība.”

Stratēģiskajās prioritātēs 2007.gadam izvērstas Ž.M.Barrozu vadītās Komisijas četras vispārīgās prioritātes: labklājība, solidaritāte, drošība un Eiropas ietekme globālos procesos, kā arī 2006.gada 10. maijā pieņemtais dokuments “Citizen’s Agenda: Delivering Results for Europe”. Konkrētās darbības prioritātes 2007.gadam modernizēs Eiropas tautsaimniecību un dos Eiropai spējas izturēt globalizācijas uzliktos pārbaudījumus. To vidū ir jauna fāze ES līmeņa lēmumos par Lisabonas izaugsmes un nodarbinātības stratēģiju, vienotā tirgus pārskatīšana un Eiropas sabiedrības “inventarizācija”. 2007.gada darba programma arī apmierinās vajadzību labāk pārzināt migrācijas plūsmas, izvirzot konkrētus priekšlikumus par ekonomisko ieceļošanu un nepieciešamajiem sodiem darbadevējiem, kas nodarbina trešo valstu piederīgos, kuri uzturas valstī nelikumīgi.

Starp politikas dienaskārtības pirmajiem punktiem 2007.gadā būs enerģētika, un Komisija nāks klajā ar pirmo Eiropas stratēģisko enerģētikas pārskatu. Līdztekus Komisija liks priekšā Zaļo grāmatu par rīcību ES klimata pārmaiņu apstākļos un perspektīvo plānu starptautiskajai sadarbībai pēc 2012.gada.

Komisija arī meklēs iespējas radīt pievienoto vērtību, palīdzot padarīt Eiropu par jaukāku vietu dzīvošanai. Baltajā grāmatā par veselības stratēģiju tiks aprādīts, kā Eiropas līmenī iespējams sekmēt veselības aizsardzību, tiks ierosināta stratēģija sociālo pakalpojumu jomā un domāts par to, kā palīdzēt uzlabot pilsētas transportu.

Ārējo attiecību jomā ikgadējais paplašināšanās stratēģijas dokuments ļaus Savienībai gūt pārskatu par valstu veikumu paplašināšanās procesā. Atjaunināta tirgus piekļuves stratēģija palīdzēs pārvarēt šķēršļus tirdzniecības attiecībām, bet Komisija pa to laiku turpinās panākt vienošanos Dohas attīstības sarunās. EK attīstīs arī Eiropas kaimiņattiecību politiku un mēģinās pavirzīt sarunas ar lielākajiem stratēģiskajiem partneriem – tādiem kā Krievija, Ķīna vai Ukraina.

2007.gada darba programma ir iecerēta un tiek pasniegta ievērojami citādi nekā iepriekšējās programmas. Darba programmā ir izklāstītas konkrētās darbības, kas 2007.gadā veidos Komisijas politiskā devuma kodolu – Komisijas stratēģiskās iniciatīvas. Bez tam Komisija apņemas izstrādāt virkni prioritāru iniciatīvu, kas jāpieņem nākamajos 12–18 mēnešos atkarā no tā, cik pamatīga sagatavošanās būs vajadzīga, lai izpildītu reglamentācijas uzlabošanas kvalitātes standartus.

2007.gadā reglamentācijas uzlabošanas principu ievērošana kļūs vēl svarīgāka. Tiks novērtēta sagaidāmā ietekme tām iniciatīvām, kurām varētu būt ievērojama saimnieciska, sabiedriska un ekoloģiska nozīme. Izteiktie priekšlikumi vienmēr tikuši un tiks nodoti plašai sabiedriskai apspriešanai, lai nodrošinātu pilsoņu un visu ieinteresēto personu pilnīgu iesaisti lēmumu pieņemšanā. Atbilstoši EP dotajam solījumam Eiropas Komisijas 2007.gada likumdošanas un darba programmā pirmoreiz pilnīgi integrētas vienkāršošanas iniciatīvas un nepieņemto priekšlikumu atsaukumi. Pirmoreiz iekļautas arī prioritātes saziņai ar pilsoņiem.

Darba programma ir tikai daļa no Komisijas darba. Visu gadu EK pārziņā ir finansēšanas un rīcības programmu vadīšana gan Eiropā, gan visā pasaulē: tā atbild par vairāku sarežģītu politikas jomu vadību un tiesību kopuma pareizu piemērošanu. EK īpašais pienākums ir gādāt par Eiropas kopīgo interešu aizstāvību. Arī tas pirmoreiz atspoguļots Eiropas Komisijas likumdošanas un darba programmā 2007.gadam.

Darba programma 2007.gadam pieejama: http://ec.europa.eu/atwork/programmes/index_en.htm

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!