• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES pasta pakalpojumu tirgu atvēršanu konkurencei līdz 2009.gadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.2006., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146379

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

25.10.2006., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES pasta pakalpojumu tirgu atvēršanu konkurencei līdz 2009.gadam

Atbilstīgi saskaņotajam termiņam, kas noteikts pašreizējā Pasta direktīvā, Eiropas Komisija (EK) ir sagatavojusi priekšlikumu par Eiropas Savienības (ES) pasta tirgu pilnīgu atvēršanu konkurencei līdz 2009.gadam. Pamatojoties uz plašiem pētījumiem, Komisija nonākusi pie atzinuma, ka tas ir vislabākais risinājums, kā, turpinot uzlabot kvalitāti un piedāvājot vēl lielākas izvēles iespējas ES patērētajiem un uzņēmumiem, saglabāt vispārējos pakalpojumus. Pilnīga tirgus atvēršana nozīmēs to, ka valsts pasta operatoriem vairs nebūs monopoltiesību sniegt pasta pakalpojumus, nodrošinot sūtījumus, kuri nepārsniedz noteiktu svaru (pašlaik tas ir – lielākais 50 grami), kas ir vispārpazīstami kā rezervētie pakalpojumi. Dalībvalstīm tiks dota iespēja izvēlēties sev piemērotākos līdzekļus vispārējo pakalpojumu finansējuma nodrošināšanai vai iespēju uzticēt vispārējos pakalpojumu nodrošināšanas pienākumus vairākiem pasta operatoriem. Priekšlikumā sniegts papildu skaidrojums, kā to var panākt. Jaunas direktīvas priekšlikums ir nobeiguma pasākums ilgam reformu procesam, kura laikā ar ļoti labiem rezultātiem konkurencei jau atvērtas plašas ES pasta tirgu pakalpojumu jomas.

Iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Čārlijs Makkrīvijs teica: “Es esmu pārliecināts, ka pasta pakalpojumu iekšējā tirgus izveides pabeigšana ir vitāli svarīga, lai panāktu turpmākus uzlabojumus un lai saglabātu sasniegto progresu un rezultātus. Sagatavojot šo priekšlikumu, mēs vispirms domājām par patērētāju un lietotāju vajadzībām. Pilnīgi atverot tirgu 2009.gadā, mēs varam gaidīt vēl vairāk jauninājumu, labākus pakalpojumus un uzlabotu rentabilitāti. Ja tas netiks darīts, ES pasta tirgi arvien mazāk būs piemēroti tam, lai veiktu uzdevumus, ko tiem izvirza sakaru revolūcija. Tirgus atvēršanai ir izšķiroša nozīme, lai nozare ilgstoši būtu dzīvotspējīga un lai ilgstoši saglabātos darba vietas, ko tā rada.”

Vispārējo pakalpojumu saglabāšana

Priekšlikumā saglabāts dalībvalstu pašreizējais pienākums nodrošināt augstas kvalitātes vispārējos pakalpojumus, kas ietver vismaz vienu pasta piegādi un savākšanu piecas dienas nedēļā katram ES pilsonim. Priekšlikumā paredzēts arī vēl vairāk gādāt par klientu aizsardzību un palielināt valsts regulatīvo iestāžu nozīmi. Priekšlikumā ir saglabāts pienākums nodrošināt pasta pakalpojumu pieejamību un saglabāta iespēja dalībvalstīm noteikt vienotu tarifu tādiem atsevišķiem klientu pasta sūtījumiem, kas atbilst vienai tarifa pozīcijai. Ja vajadzēs segt atlikušās tīrās izmaksas par vispārējo pakalpojumu sniegšanu, dalībvalstis varēs izvēlēties kādu no vairākām iespējām, tostarp, piemēram, valsts atbalstu, publisko iepirkumu, kompensāciju fondus un izmaksu dalīšanu. Dalībvalstu ziņā paliks lēmumu pieņemšana par to, kurš modelis vislabāk atbilst to vajadzībām.

Pilnīgas tirgus atvēršanas izdevīgums

Līdz ar rezervēto pakalpojumu noteikumu atcelšanu, lietotāji var gaidīt, ka tiem pieejamie pakalpojumi attīstīsies un vēl vairāk uzlabosies. Vispārējo pakalpojumu sniedzējiem būs motivācija kļūt uzticamākiem un efektīvākiem un vēl vairāk domāt par klientu vajadzībām, ņemot vērā iespējamo konkurenci ar jaunienācējiem tirgū. Pilnīga tirgus atvēršana tieši veicinās arī jaunu darba vietu radīšanu jaunajos pasta uzņēmumos un netieši nozarēs, kas atkarīgas no pasta nozares.

Priekšvēsture

Uz pasta pakalpojumiem ES attiecas 1997.gada Pasta direktīva (97/67/EK). Ar to noteica tiesisko regulējumu, kas garantēja pilsoņiem vispārējos pakalpojumus, pakāpeniski ierobežojot rezervētos pakalpojumus (sākotnēji tie bija pasta sūtījumi, kuru svars nepārsniedza 350 g, 2002.gadā šo svaru grozīja uz 100 g un 2006.gada 1.janvārī samazināja uz 50 g). Direktīvas mērķis bija nodrošināt iespējami labākus pakalpojumus, pakāpeniski atverot tirgu, un ar to par galīgo mērķi noteica pilnīgu tirgus atvēršanu 2009.gadā. Direktīvā noteica, ka Komisijai regulāri jāsniedz ziņojumi par tās īstenošanu un ka pirms 2006.gada beigām jāapstiprina, vai 2009.gads paliek spēkā kā piemērots termiņš. Tagad Komisija ierosina šo termiņu apstiprināt, pieņemot vēl vienu direktīvu grozījumu izdarīšanai. Vairākas dalībvalstis jau ir pilnīgi atvērušas tirgu konkurencei vai ir cieši apņēmušās to izdarīt pirms termiņa, kas ir 2009.gads.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!