• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ieteikumi Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras darbiniekiem, veicot ģimenes ārsta kontrolēto speciālistu pakalpojumu apmaksai paredzēto līdzekļu pārtēriņa daļas ieturēšanu no ģimenes ārsta kapitācijas naudas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.2006., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146221

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras ieteikumi Nr.3

Ieteikumi Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras darbiniekiem, novērtējot ģimenes ārsta 2005.gada profilaktiskā darba rādītājus un aprēķinot gada darbības novērtējuma mainīgo maksājumu

Vēl šajā numurā

24.10.2006., Nr. 169

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra

Veids: ieteikumi

Numurs: 2

Pieņemts: 11.10.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras ieteikumi Nr.2

Rīgā 2006.gada 11.oktobrī

Ieteikumi Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras darbiniekiem, veicot ģimenes ārsta kontrolēto speciālistu pakalpojumu apmaksai paredzēto līdzekļu pārtēriņa daļas ieturēšanu no ģimenes ārsta kapitācijas naudas

Izdoti saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 72.panta pirmās daļas 2.punktu

 

I. Vispārīgie noteikumi

1. Ieteikumi nosaka vadlīnijas, kas Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (turpmāk — Aģentūra) darbiniekiem jāņem vērā, pieņemot lēmumu par līdzekļu ieturēšanu no ģimenes ārsta kapitācijas naudas saskaņā ar Ministru kabineta 2004.gada 21.decembra Noteikumu Nr.1036 “Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” 83.punktu, ja ir izveidojies ģimenes ārsta kontrolēto speciālistu pakalpojumu apmaksai paredzēto līdzekļu pārtēriņš, vai pieņemot lēmumu par līdzekļu neieturēšanu, ja pastāv pamatoti iemesli, kuru dēļ līdzekļu pārtēriņš ir radies, kā arī veicot ģimenes ārsta kontrolēto speciālistu pakalpojumu apmaksai paredzēto līdzekļu pārtēriņa daļas ieturēšanu no ģimenes ārsta kapitācijas naudas (turpmāk — Ieteikumi).

II. Lēmuma pieņemšanas kārtība

2. Aģentūras teritoriālās nodaļas vadītājs (turpmāk — Nodaļas vadītājs) lēmumu, kas tiek noformēts kā administratīvais akts, par līdzekļu ieturēšanu no konkrēta ģimenes ārsta ceturkšņa kapitācijas naudas pieņem, ja nepastāv attaisnojoši faktori, kas pamato līdzekļu pārtēriņu. Ieturējums tiek veikts par visu pārtēriņa summu, bet nepārsniedzot 20% no ģimenes ārsta ceturkšņa kapitācijas naudas.

3. Nodaļas vadītājs pieņem lēmumu, kas tiek noformēts kā administratīvais akts, par līdzekļu pārtēriņa neieturēšanu no ģimenes ārsta kapitācijas naudas, ja ģimenes ārsta darbību raksturo kāds no zemāk minētajiem attaisnojošiem faktoriem:

3.1. ģimenes ārstam ir paaugstināts hronisko slimnieku īpatsvars, t.i., ceturkšņa laikā ģimenes ārstam izmaksātās vidējās piemaksas par hronisko slimnieku aprūpi latos uz 100 reģistrētajiem pacientiem rādītājs 1,25 reizes pārsniedz piemaksas par hronisko slimnieku aprūpi mediānas vērtību konkrētajā teritoriālajā nodaļā, kas tiek noteikts šādi: Aģentūras teritoriālās nodaļas atbildīgais darbinieks katram ģimenes ārstam, kuram ir izmaksātas vidējās piemaksas par hronisko slimnieku aprūpi, aprēķina vidējo naudas apjomu uz 100 reģistrētajiem pacientiem mēnesī pēc formulas — ceturkšņa aprēķināto līdzekļu summu par piemaksām izdala ar ceturkšņa trīs mēnešos reģistrēto pacientu skaitu un reizina to ar 100. No iegūtajām vērtībām visiem teritoriālās nodaļas ģimenes ārstiem aprēķina mediānu teritoriālajā nodaļā. Aprēķināto mediānu (turpmāk — M) reizina ar 1,25, tādējādi iegūstot mediānas vērtību — 1,25 M. Iegūto mediānas vērtību 1,25 M salīdzina ar katram ģimenes ārstam aprēķināto vidējo piemaksu apjoma rādītāju. Ģimenes ārsta, kura piemaksu par hronisko slimnieku aprūpi apjoma rādītājs ir vienāds vai pārsniedz 1,25 M, darbība ir uzskatāma par atbilstošu šajā punktā minētajam faktoram. Aprēķinam nepieciešamie dati tiek iegūti no Aģentūras Vadības informācijas sistēmas ambulatoro pakalpojumu apmaksas norēķinu sistēmas programmatūrā ievadītās uzskaites dokumentu informācijas par ceturksni;

3.2. ģimenes ārsts ceturkšņa laikā aizvietojis citu ģimenes ārstu tā prombūtnes vai slimības gadījumā ilgāk par vienu mēnesi;

3.3. citi faktori, kas raksturo ģimenes ārsta darbību, piemēram, speciālistu pakalpojumi sniegti bez ģimenes ārsta nosūtījuma, bet speciālistu sniegtā ārstniecības pakalpojuma ambulatorā talonā kā nosūtītājs norādīts konkrētais ģimenes ārsts, vai ģimenes ārsta pacientus raksturo saslimstības pieaugums sakarā ar nelabvēlīgu epidemioloģisko situāciju.

4. Lēmums par ģimenes ārsta kontrolēto speciālistu pakalpojumu apmaksai paredzēto līdzekļu pārtēriņa daļas ieturēšanu vai neieturēšanu no ģimenes ārsta kapitācijas naudas tiek pieņemts par katru ceturksni līdz tam sekojošā mēneša pēdējam datumam vienlaicīgi ar ģimenes ārsta kontrolēto speciālistu pakalpojumu apmaksai paredzēto līdzekļu izlietojuma analīzi atbilstoši Ministru kabineta 2004.gada 21.decembra Noteikumu Nr.1036 “Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” 11.pielikuma 9.punktam.

III. Noslēguma noteikumi

5. Par Ieteikumu ievērošanas nodrošināšanu ir atbildīgs Aģentūras direktora vietnieks, kura pakļautībā atrodas teritoriālās nodaļas.

6. Aģentūras Kvalitātes vadības sistēmu vadītājs piecu darba dienu laikā iekļauj Ieteikumus Aģentūras darbību reglamentējošo iekšējo procedūru reģistrā.

7. Aģentūras Administratīvais departaments izplata Ieteikumus Aģentūras direktora vietniekiem, teritoriālo nodaļu vadītājiem, Juridiskā departamenta, Attīstības un analīzes departamenta, Līgumu departamenta, Finanšu departamenta, Norēķinu departamenta, Kontroles un uzraudzības departamenta vadītājiem un Kvalitātes vadības sistēmu vadītājam.

Saskaņots ar Veselības ministriju 2006.gada 25.septembrī.

Saskaņots ar Tieslietu ministriju 2006.gada 2.oktobrī.

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras direktore L.Akermane

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!