• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 18. oktobra rīkojums Nr. 802 "Par valsts programmu "Čigāni (romi) Latvijā" 2007.-2009.gadam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2006., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145998

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.849

Noteikumi par transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības prasībām un tirdzniecības valsts reģistrācijas numura zīmju izmantošanas kārtību

Vēl šajā numurā

19.10.2006., Nr. 167

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 802

Pieņemts: 18.10.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.802

Rīgā 2006.gada 18.oktobrī (prot. Nr.54 25.§)

Par valsts programmu “Čigāni (romi) Latvijā” 2007.–2009.gadam

 

1.Atbalstīt valsts programmu “Čigāni (romi) Latvijā” 2007.–2009.gadam (turpmāk – programma) un tajā ietvertos rīcības virzienus – izglītība, nodarbinātība un cilvēktiesības.

2.Noteikt Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātu par atbildīgo institūciju programmas īstenošanā.

3.Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātam reizi gadā līdz 30.septembrim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par programmas izpildi un novērtējumu.

4.Jautājumu par nepieciešamo valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātam valsts programmas īstenošanai 2007.gadā un turpmākajos gados izskatīt Ministru kabinetā vienlaikus ar visu ministriju budžeta prioritāšu pieteikumiem, sagatavojot valsts budžeta projektu kārtējam gadam.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Īpašu uzdevumu ministre sabiedrības integrācijas lietās K.Pētersone

 


(Ministru kabineta

2006.gada 18.oktobra rīkojums Nr.802)

Valsts programmas “Čigāni (romi) Latvijā” 2007.–2009.gadam kopsavilkums

Valsts programmas “Čigāni (romi) Latvijā” 2007.–2009.gadam (turpmāk – programma) projektu izstrādājusi starpinstitūciju darba grupa, izpildot Ministru prezidenta 2006.gada 1.februāra rīkojumu Nr.43 “Par darba grupas izveidošanu valsts programmas “Čigāni (romi) Latvijā” 2007.–2009.gadam izstrādei”.

Programma ir vidēja termiņa politikas plānošanas dokuments trijiem gadiem.

Programmas saturā atspoguļojas starp­tautiskā prakse čigānu (romu) integrācijā un iecietības veicināšanā.

Ņemot vērā Latvijā līdz šim veiktos pētījumus, statistikas datus un ilgstošo sadarbības pieredzi ar čigānu (romu) kopienas nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kā arī Eiropas Savienības praksi, secināts, ka Latvijā čigānu (romu) integrācijai jānorit trijos virzienos: 1) izglītībā, 2)nodarbinātībā un 3)cilvēktiesību jomā.

Programmas primārā mērķauditorija ir čigānu (romu) kopiena Latvijā. Programmas sekundārā mērķauditorija ir Latvijas valsts politikas īstenotāji – ierēdņi un publiskā sektora darbinieki, profesionālās asociācijas, izglītības iestādes, plašsaziņas līdzekļi, arodbiedrības un Latvijas sabiedrība kopumā.

Programmas virsmērķis ir veicināt čigānu (romu) kopienas iekļaušanos Latvijas sabiedrībā, nodrošinot diskriminācijas apkarošanu un vienādu iespēju efektīvu īstenošanu čigānu (romu) kopienai izglītības, nodarbinātības un cilvēktiesību jomā saskaņā ar kopienas īpašiem nosacījumiem un atbilstoši Eiropas Padomes Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību 2.daļas 4.panta 2.punkta prasībām un komentāriem.

Programmas apakšmērķi izglītības jomā ir: radīt īpašas iespējas čigānu (romu) kopienas pārstāvjiem paaugstināt izglītības līmeni, pilnveidot piecgadīgo un sešgadīgo čigānu (romu) bērnu sagatavošanu skolai pirmsskolas izglītības un pamatizglītības iestādēs, segregācijas mazināšanai pakāpeniski aizstāt pedagoģijas korekcijas un čigānu klases ar iekļaujošās izglītības praksi, paaugstināt čigānu (romu) bērnu vecāku vai to personu atbildību, kas īsteno vecāku varu, ja viņi nenodrošina bērnam obligātās izglītības iegūšanu, radīt īpašas iespējas čigānu (romu) kopienas pārstāvjiem, ja nepieciešams, atgriezties izglītības procesā jebkurā tā posmā.

Programmas apakšmērķi nodarbinātības jomā ir: mazināt diskrimināciju nodarbinātības jomā, mazināt bezdarba līmeni čigānu (romu) kopienā, nodrošināt čigānu (romu) kopienas pārstāvju sociālo dialogu ar Latvijas uzņēmējiem un citām nodarbinātības procesā iesaistītajām pusēm.

Programmas apakšmērķi cilvēktiesību jomā ir: veicināt iecietību, negatīvu stereotipu un aizspriedumu mazināšanu Latvijas sabiedrībā par čigānu (romu) kopienu, paaugstināt sabiedrības informētības līmeni un izpratni par Latvijas čigānu (romu) kopienas kultūras iezīmēm, sekmēt Latvijas čigānu (romu) kopienas kultūras attīstību un etniskās identitātes saglabāšanu, kā arī rosināt aktivitātes Latvijas čigānu (romu) kopienas nevalstisko organizāciju līdzdalībai pilsoniskajā sabiedrībā.

Lai sasniegtu programmas mērķus un apakš­mērķus, programmas īstenošanā jāiesaista valsts pārvalde, pašvaldības un izglītības iestādes, čigānu (romu) un citas nevalstiskās organizācijas, darba devēju profesionālās apvienības, kā arī plašsaziņas līdzekļi.

Atbilstoši Ministru prezidenta 2006.gada 1.februāra rīkojumam Nr.43 “Par darba grupas izveidošanu valsts programmas “Čigāni (romi) Latvijā” 2007.–2009.gadam izstrādei” programmas ieviešanu un īstenošanu veic Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts sadarbībā ar attiecīgām valsts pārvaldes institūcijām, pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām.

Reizi gadā līdz 30.septembrim Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts iesniedz Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par programmas īstenošanu. Ne retāk kā reizi gadā padome uzklausa čigānu (romu) nevalstisko organizāciju viedokli un priekšlikumus par programmas īstenošanas gaitu. Priekšlikumus kopā ar informatīvo ziņojumu iesniedz izskatīšanai valdībā.

Laikposmā no 2006.gada 16.maija līdz 19.jūnijam notika programmas projekta informatīvās daļas sabiedriskā apspriešana – tika organizēti informatīvie semināri Preiļos, Tukumā, Ventspilī, Jelgavā un Rīgā, kā arī tika risinātas diskusijas un izteikti komentāri interneta portālos www.politika.lv un www.dialogi.lv.

Jautājums par budžeta līdzekļu piešķiršanu programmas īstenošanai ir skatāms Ministru kabinetā vienlaikus ar visu ministriju budžeta pieprasījumiem, sagatavojot un izskatot likumprojektu par valsts budžetu kārtējam gadam.

Īpašu uzdevumu ministre sabiedrības integrācijas lietās K.Pētersone

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!