• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ASV darba ministres vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2006., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145565

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Tatarstānas uzņēmēju sadarbību

Vēl šajā numurā

12.10.2006., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ASV darba ministres vizīti Latvijā

 

CHAU.JPG (10875 bytes)
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 11.oktobrī Rīgas pilī tikās ar ASV darba ministri Eleinu Čao (Elaine Chao, Secretary of Labor). Sarunas laikā tika apspriestas Latvijas un ASV divpusējās attiecības, atzīmējot, ka abu valstu sadarbība aktīvi izvēršas visdažādākajās jomās.

E.Čao atzīmēja, ka Rīgā pirmo reizi bijusi 1992.gadā un saskata milzīgu izaugsmi, ko Latvija ir veikusi kopš tā laika. Viņa atzīmēja, ka Latvijas tauta ir drosmīgi aizstāvējusi tiesības uz savas neatkarības un brīvības atgūšanu un pierādījusi, ka teju 16 gadu laikā kopš valstiskuma atjaunošanas ir iespējams padarīt milzīgu darbu.

ASV darba ministre sacīja, ka ASV prezidents Džordžs Bušs ar lielu gandarījumu gaida savu otro vizīti Rīgā, kas notiks š.g. novembra beigās, prezidentam ierodoties uz NATO galotņu sanāksmi.

E.Čao uzsvēra, ka Davosas Pasaules ekonomikas forumā, kurā viņa ir piedalījusies, ar lielu apbrīnu ir raudzījusies kā Latviju pasaulē pārstāv Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, un nesenā viņas kandidatūras izvirzīšana uz ANO ģenerālsekretāra amatu tikai vēlreiz apliecināja, ka V.Vīķe-Freiberga ir pasaules līmeņa politiķe, kura īsā laikā spēj pārliecināt ļoti daudzus pasaulē par vērtībām, kuras viņa aizstāv. Žurnālistiem pēc tikšanās ministre sacīja, ka Latvija var patiesi lepoties ar savu prezidenti, kura ir pasaulē augsti cienīta politiķe. Un līdz ar šīs ANO ģenerālsekretāra kandidatūras izvirzīšanas faktu Latvija ir apliecinājusi sevi kā pasaules līmeņa spēlētāju. Prezidente atzīmēja, ka ir gandarīta par to, ka viņas kandidatūras izvirzīšana ļāva Austrumeiropai un Baltijas valstu reģionam atkal tikt plašāk sadzirdētiem pasaulē, par ko viņa arī saņēmusi ļoti daudzas atbalsta un pateicības vēstules.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētājas

Trešdien, 11.oktobrī, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Amerikas Savienoto Valstu darba ministri Eleinu Čao.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas un ASV sadarbības attīstību, Latvijas darba tirgu un starptautiskās aktualitātes. Sarunā piedalījās arī Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Jevgēnija Stalidzāne.

Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre pauda pateicību ministrei par Miera korpusa programmas uzsākšanu un īstenošanu Latvijā un ASV sniegto palīdzību un atbalstu Baltijas valstīm. I.Ūdre informēja par mūsu valsts sasniegtajiem mērķiem un veiktajām reformām pēc neatkarības atgūšanas.

Puses bija vienisprātis, ka Latvijas un ASV attiecības vērtējamas kā ļoti labas; par sadarbības intensitāti liecina arī biežās abu valstu amatpersonu tikšanās. ASV darba ministre E.Čao pauda prieku par Latvijas izaugsmi un uzsvēra, ka ASV ir ieinteresēta Latvijas attīstībā.

Pārrunājot situāciju darba tirgū, Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja J.Stalidzāne informēja par komisijas darbu un problēmām sociālajā sfērā. Tika skarts arī nodarbinātības jautājums, Latvijas darbaspēka aizplūšana uz Eiropas Savienības valstīm un valsts īstenotā politika, lai to kavētu. I.Ūdre atzīmēja, ka tiek domāts par nodokļu samazināšanu, lai veicinātu iedzīvotāju palikšanu Latvijā.

Puses sprieda arī par gaidāmo NATO dalībvalstu galotņu sanāksmi Rīgā, kā arī par Latvijas un Krievijas attiecībām gan abu valstu starpā, gan starptautiskā kontekstā.

Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre un darba ministre E.Čao arī apmainījās viedokļiem par situāciju Dienvidkaukāza valstīs.

Saeimas preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Trešdien, 11.oktobrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Amerikas Savienoto Valstu darba ministri Eleinu Čao, kura ieradusies Latvijā divu dienu darba vizītē.

Ministru prezidents pauda prieku par ASV darba ministres vizīti Latvijā, kas turpina aizsāktos kontaktus un sadarbību, Aigaram Kalvītim apmeklējot ASV darba vizītē un tiekoties ar Eleinu Čao. Aigars Kalvītis augstu novērtēja ministres ieguldījumu, strādājot Miera korpusa direktores amatā un uzsākot sadarbības programmas ar mūsu valsti 90.gadu sākumā, kad viņa pirmoreiz apmeklēja Latviju.

Valdības vadītājs uzsvēra pēdējos 10–15 gados Latvijā notikušās izmaiņas un straujo ekonomisko attīstību, iestāšanos Eiropa Savienībā (ES), NATO un šābrīža svarīgākos valdības uzdevumus – celt iedzīvotāju labklājību un sekmēt valsts ekonomisko izaugsmi.

Eleina Čao un Aigars Kalvītis ļoti atzinīgi novērtēja ASV vēstnieces Latvijā Ketrinas Todas Beilijas un Latvijas vēstnieka ASV Māra Riekstiņa pašaizliedzīgo darbu un pateicās par viņu personisko ieguldījumu abu valstu divpusējo attiecību veicināšanā, savstarpējās izpratnes veidošanā un uzlabošanā par Latvijai un ASV nozīmīgiem jautājumiem.

ASV darba ministre uzsvēra, ka ASV prezidenta Džordža Buša šā gada novembrī paredzētā vizīte Latvijā būs otrā vizīte 18 mēnešu laikā, kas liecina par ASV lielo respektu un atzinību pret Latviju. Ministre pateicās par Latvijas tautas un valdības palīdzību ASV, piedaloties kopīgajos pasākumos cīņā ar starptautisko terorismu, līdzdalību miera uzturēšanas misijās Afganistānā un Irākā.

Ministru prezidents atzina ASV kā stratēģiskā sabiedrotā lomu un pateicās par palīdzību Latvijai grūtos un izšķirīgos brīžos. Aigars Kalvītis bija gandarīts par pēdējā laikā aktivizējušos sadarbību starp Latvijas un ASV uzņēmējiem, potenciālajiem investoriem, ekspertiem un konsultantiem ostu drošības jomā un atbalstu aizsardzības jautājumos.

Valdības vadītājs informēja par sagatavošanās darbiem, organizējot NATO samitu Rīgā, kas dos iespēju Latvijai apliecināt proaktīvo pieeju ārpolitikas veidošanā un palielinās valsts lomu un atpazīstamību pasaulē.

Aigars Kalvītis aicināja ASV sekmēt bezvīzu režīma ieviešanu ar Latviju un informēja par valsts gatavību dažos tuvākajos gados izpildīt ASV noteiktās vīzu ceļa kartes prasību izpildi, lai ieviestu bezvīzu režīmu. Eleina I. Čao apliecināja ASV administrācijas apņemšanos sekot līdzi un rūpīgi izvērtēt Latvijas sasniegums vīzu ceļa kartes izpildē.

Ministru prezidents akcentēja Latvijas aktīvo politiku drošības un demokrātijas veicināšanā reģionā, veidojot ciešas un draudzīgas attiecības ar Ukrainu, Moldovu un Gruziju. Premjers informēja par Latvijas līdzdalību ES jauno kaimiņu politikas sadarbības projektos ar šīm valstīm, par pieredzes apmaiņu, lai veicinātu politisko un ekonomisko stabilitāti un atbalstītu reformu procesus.

Tikšanās laikā puses pārrunāja Latvijas un Krievijas attiecības, kurās iezīmējas dialoga uzsākšana, un šopiektdien, 13.oktobrī, ir paredzēta pirmo divpusējo sadarbības līgumu parakstīšana Maskavā.

ASV darba ministre interesējās par nesen notikušajām Latvijas Saeimas vēlēšanām un apsveica ar pozitīvajiem rezultātiem. Aigars Kalvītis vēlēšanu iznākumu raksturoja kā vēlētāju atbalstu esošās valdības darbībai. Pirmo reizi valdībai ir vairākums, kas ļauj cerēt uz valdības stabilitāti nākamajos četros gados.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!