• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par būvniecības nozares attīstību gadsimtu mijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.1999., Nr. 412/415 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14556

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kopsaucējiem Baltijas lauksaimniecības politikā

Vēl šajā numurā

14.12.1999., Nr. 412/415

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par būvniecības nozares attīstību gadsimtu mijā

Vakar, 13.decembrī, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) ministrs Vents Balodis uz tikšanos "Būvniecība gadsimtu mijā" aicināja savā laikā par būvniecību atbildīgos ministrus — Aivaru Prūsi, Juri Iesalnieku, Māri Gaili, Anatoliju Gorbunovu, kā arī tos, kas cieši saistīti ar būvniecības nozares attīstību neatkarīgajā Latvijā:

Latvijas Arhitektu savienības, Būvinženieru savienības, Latvijas Būvnieku asociācijas, Latvijas Ceļu būvētāju asociācijas, Latvijas Melioratoru biedrības, Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienības, Latvijas Būvmateriālu ražotāju asociācijas, Latvijas Būvmateriālu tirgotāju asociācijas, Latvijas Energobūvniecības asociācijas, Latvijas Ģeotehniķu savienības, Latvijas Logu un durvju ražotāju asociācijas, Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas pārstāvjus, kā arī Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Hipotēku un zemes bankas, Latvijas Celtnieku arodbiedrības, Rīgas pilsētas domes, mācību iestāžu — Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes — ar būvniecību saistīto fakultāšu dekānus, Rīgas celtniecības koledžas vadību, kā arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus.

Galvenais mērķis, realizējot valsts politiku būvniecībā, ir nodrošināt konkurētspējīgas būvniecības nozares attīstību, lai apmierinātu tautsaimniecībā pastāvīgi pieaugošo pieprasījumu pēc kvalitatīvas būvprodukcijas, kā arī lai garantētu kvalificētu darba tirgu būvniecībā. Ir svarīgi attīstīt laikmetīgu būvniecību, būvmateriālu un konstrukciju ražošanu, izmantojot vietējos resursus un darbaspēku.

VARAM Būvniecības departaments, veicot vispārējo būvniecības pārraudzību valstī, koordinē normatīvajos aktos noteikto licenču, sertifikātu un apliecību izsniegšanu un reģistrēšanu, metodiski vada būvvalžu darbību, pilnveido valsts un pašvaldību pasūtījumu sistēmu būvniecībā; organizē valsts būvekspertīzes un kontroles nodrošināšanu būvniecībā, kā arī būvmateriālu un būvizstrādājumu atbilstības novērtēšanu reglamentētajā sfērā.

Lai sakārtotu būvniecības nozari, valstī radīta likumdošanas sistēma būvniecībā, sākot ar koncepcijām, Būvniecības likuma un tā izpildei nepieciešamajiem normatīvajiem aktiem, kontroles institūcijām un beidzot ar ieteikumiem un metodikām. Izstrādāti un Ministru kabinetā apstiprināti 26 normatīvie akti. Vēl 3 Latvijas būvnormatīvu projekti iesniegti Valsts kancelejā, to izskatīšana Ministru kabinetā paredzama vēl šogad.

Lielais būvuzņēmumu skaits valstī, kā arī pēdējos gados pieaugošie būvniecības apjomi kā valsts, tā privātā sektorā, liek cerīgi skatīties nākotnē. Kā liecina statistika, būvniecības apjoms palielinājies par 16%, bet licencēšanas komisija līdz šim piešķīrusi 1960 licences uzņēmējdarbībai būvniecībā, no tām vairāk nekā pusi (52%) Rīgā reģistrētiem uzņēmumiem. No kopējā licencēto uzņēmumu skaita darbojas aptuveni 85%, jo pārējie pēc licences termiņa beigšanās to nav pagarinājuši.

Kopējais būvuzņēmumu veiktais darbu apjoms 1998.gadā bija 322 miljoni latu, no tā viena trešdaļa būvdarbu veikta pēc valsts un pašvaldību pasūtījuma. 1999.gadā būvdarbus gandrīz pilnībā veic privāti uzņēmumi, valsts un pašvaldību uzņēmumu veikums nesasniedz 2% no kopējā. Iepriecina, ka būvuzņēmumi jau parādījuši savu prasmi konkurēt arī ārvalstu darba tirgū. Sevišķi svarīga būvnieku apziņas celšanai ir firmas "Re&Re" uzvara starptautiskajā konkursā par ASV vēstniecības ēkas celtniecību Igaunijā.

Būvniecības nozares sakārtošanā savu ieguldījumu devušas arī profesionālās savienības un asociācijas: Latvijas Būvinženieru savienība, Latvijas Arhitektu savienība, Latvijas Būvnieku asociācija u.c.

Liela vērība veltīta mājokļu jautājumiem, tiek īstenoti 1996.gada 30.jūlijā Ministru kabineta akceptētajā "Mājokļu politikas koncepcijā" izvirzītie uzdevumi.

Patlaban ir aktuāli pielāgot esošās ēkas mūsdienu energoresursu taupības, vides aizsardzības un estētikas prasībām, tādēļ tiek strādāts gan pie siltināšanas programmu izstrādes, gan pie kreditēšanas sistēmas pilnveidošanas.

Saskaņā ar VARAM Rīcības programmu Ministru kabineta deklarācijas izpildei sagatavots Mājokļu un īres likumdošanas pilnveidošanas koncepcijas projekts, kura izstrādē aktīvi piedalījās arī nevalstisko organizāciju (Namīpašnieku biedrības, Dzīvokļu īpašnieku un īrnieku biedrības, Dzīvokļu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību asociācijas u.c.) pārstāvji.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas preses centrs

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!