• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar sieviešu kluba pārstāvēm un uzsverot nepieciešamību pievērst uzmanību onkoloģiskajām slimībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2006., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145438

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

11.10.2006., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar sieviešu kluba pārstāvēm un uzsverot nepieciešamību pievērst uzmanību onkoloģiskajām slimībām

 

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga otrdien, 10.oktobrī, Rīgas pilī tikās ar Rozā lentītes kustības sieviešu kluba pārstāvēm (Daina Mezīte, Mārīte Vilcāne, Dace Kraveca, Ilze Strautiņa, Sanja Rozmane), uzsverot nepieciešamību pievērst lielāku valsts un sabiedrības uzmanību onkoloģisko slimību, īpaši krūts vēža, profilaksei un ārstēšanai. “Esmu pagodināta būt par patronesi jūsu kustībai, jo tas skar visas tautas veselībai tik būtiskus jautājumus. Latvijā ir augsts mirstības līmenis, un mums katrai dzīvībai jābūt īpaši dārgai,” sacīja prezidente.

Prezidente izteica sirsnīgu pateicību visiem tiem, kas aktīvi cenšas pievērst sabiedrības uzmanību, izplatot informāciju par krūts vēža profilakses un ārstēšanas iespējām, mazinot valdošos stereotipus, kā arī psiholoģiski iedrošinot sievietes nebaidīties no ārstēšanas un pilnvērtīgas atgriešanās sabiedrībā. Liela uzmanība sarunā tika pievērsta darba devēju un ņēmēju attiecībām. Pēc kluba pārstāvju sacītā, nereti sievietes izvēlas neatklāt saslimšanas faktu darba devējiem bailēs no darba zaudēšanas. Kluba pārstāves arī cenšas mazināt vienaldzību sabiedrībā pret pacientēm, kas sastapušās ar krūts vēža ārstēšanas nepieciešamību.

Sarunā prezidente uzsvēra, ka atbalsta jebkuras kluba aktivitātes, kas mudina sievietes apzināties krūts vēža risku, iziet regulāras profilaktiskās pārbaudes, lai iespējami agrākā stadijā varētu sekmīgi ārstēties vēža atklāšanas gadījumā.

Tikšanās laikā tika lūgts pievērst lielāku valsts uzmanību, atbalstot onkoloģisko slimnieku ārstēšanu, kas ir otra lielākā slimnieku grupa aiz sirds un asinsvadu slimību pacientiem. Pēc kluba pārstāvju ziņām, statistikas dati liecina par tendenci onkoloģisko slimnieku skaitam augt, šogad sasniedzot ap 54 000 cilvēku, no kuriem vairāk nekā pusē gadījumu slimība atklāta vēlīnā posmā, kas kardināli samazina izārstēšanās iespējas.

Pārrunājot starptautiskās sadarbības iespējas, tika atzinīgi novērtēta Latvijas Rozā lentītes kluba darbība “EuropaDonna” organizācijas ietvaros, kas sekmē sabiedrības izglītošanu minētajos jautājumos. Pagājušajā gadā, kad klubs pirmoreiz piedalījās “EuropaDonna” sanāksmē, tajā esošās 40 dalībvalstis paudušas gandarījumu, ka Latvijas kustības patronese ir valsts vadītāja, kas vairo uzmanību izvirzītajai problemātikai.

Oktobris pasaulē tradicionāli ir Rozā lentītes jeb krūts vēža informācijas mēnesis. Arī Latvijā jau otro gadu pēc kārtas oktobris ir pasludināts par mēnesi cīņai pret krūts vēzi. Plašāka informācija par iniciatīvu meklējama onkoloģisko pacientu atbalsta biedrībā “Dzīvības koks” (www.dzivibaskoks.lv).

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!