• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 4. oktobra rīkojums Nr. 770 "Par Valsts valodas politikas programmu 2006.-2010.gadam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2006., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145143

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.771

Par darbdienas pārcelšanu

Vēl šajā numurā

06.10.2006., Nr. 160

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 770

Pieņemts: 04.10.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.770

Rīgā 2006.gada 4.oktobrī (prot. Nr.50 33.§)

Par Valsts valodas politikas programmu 2006.–2010.gadam

 

1. Apstiprināt Valsts valodas politikas programmu 2006.–2010.gadam (turpmāk – programma).

2. Noteikt Izglītības un zinātnes ministriju par atbildīgo institūciju programmas īstenošanā.

3. Izglītības un zinātnes ministrijai sagatavot un līdz 2007.gada 1.janvārim iesniegt Ministru kabinetā rīkojuma projektu par programmas koordinācijas padomes personālsastāvu un noteikumu projektu par programmas koordinācijas padomes nolikumu.

4. Programmas pasākumi 2006.gadā īstenojami atbilstoši likumā par valsts budžetu kārtējam gadam piešķirtajiem līdzekļiem. Jautājumu par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu programmas īstenošanai turpmākajiem gadiem izskatīt kopā ar nozaru ministriju budžeta prioritāšu pieteikumiem kārtējā gada valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas procesā.

5. Izglītības un zinātnes ministrijai katru gadu līdz 1.maijam iesniegt Ministru kabinetā informatīvu ziņojumu par programmas īstenošanu iepriekšējā gadā.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Izglītības un zinātnes ministre B.Rivža


 

(Ministru kabineta

2006.gada 4.oktobra rīkojums Nr.770)

Valsts valodas politikas programmas 2006.–2010.gadam

kopsavilkums

Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts valodas aģentūra (turpmāk – aģentūra) saskaņā ar Ministru kabineta 2005.gada 2.marta rīkojumu Nr.137 “Par Valsts valodas politikas pamatnostādnēm 2005.–2014.gadam” izstrādāja Valsts valodas politikas programmas 2006.–2010.gadam (turpmāk – programma) projektu.

Risināmā jautājuma būtība

Programmas mērķauditorija ir visi latviešu valodas lietotāji Latvijā.

Programmas mērķis ir nodrošināt latviešu valodas – Latvijas Republikas valsts valodas un Eiropas Savienības oficiālās valodas – ilgtspēju, tās lingvistisko kvalitāti un konkurētspēju Latvijas un pasaules valodu tirgū.

Piedāvātie risinājumi

Lai nodrošinātu latviešu valodas – valsts valodas – ilgtspēju un lingvis­tisko kvalitāti, kā arī tās konkurētspēju Latvijas un pasaules valodu tirgū, programmā paredzēts īstenot konkrētus uzdevumus latviešu valodas attīstībai juridiskajā, izglītības un lingvistiskajā jomā:

• pilnveidot valsts valodas funkcionēšanas juridisko pamatojumu;

• īstenot latviešu valodas kvalitatīvu apguvi kā latviešu, tā Latvijas mazākumtautību pārstāvju vidū;

• veikt latviešu valodas vispusīgu izpēti, zinātniski pamatotu literārās valodas standartizāciju un normu kodifikāciju;

• attīstot daudzveidīgas izteiksmes iespējas latviešu valodā visās sabiedrības dzīves jomās, paplašināt un aizsargāt latviešu valodas kultūrvidi;

• nodrošinot latviešu valodas kvalitāti Latvijas informācijas telpā, īpaši plašsaziņas līdzekļos un elektroniskajā vidē, sekmēt latviešu valodas attīstību un popularizēšanu ar literatūras un mākslas līdzekļiem.

Galvenie uzdevumi ir šādi:

• vienotas valsts valodas politikas izstrāde un valodas politikas īstenošanas mehānisma izveide, kā arī koordinācijas nodrošināšana starp iestādēm, kas īsteno valodas politiku;

• latviešu valodas kvalitatīvas apguves iespēju un lietojuma nodrošinājums kā latviešu, tā Latvijas mazākumtautību pārstāvju vidū;

• latviešu valodas vispusīga izpēte, bagātināšana, zinātniski pamatota literārās valodas standartizācija un normu kodifikācija;

• mērķtiecīgi attīstīta sabiedrības lingvistiskā un sociolingvistiskā kompetence.

Programmas īstenošanu vada izglītības un zinātnes ministrs, kurš pārstāv valsts programmu Ministru kabinetā, rūpējas par programmas izpildei nepieciešamā finansējuma piešķiršanu no valsts budžeta, popularizē programmas idejas Latvijas sabiedrībā un starptautiskajā informācijas telpā.

Par valsts valodas politikas koordinēšanu atbildīgā institūcija ir Izglītības un zinātnes ministrija. Izglītības un zinātnes ministrija programmas izpildes gaitas koordinācijai un pārraudzībai līdz 2007.gada 1.janvārim sagatavos un iesniegs apstiprināšanai Ministru kabinetā rīkojuma projektu par Valsts valodas politikas programmas koordinācijas padomes (turpmāk – padome) personāl­sastāvu un noteikumu projektu par padomes nolikumu.

Padome tiks izveidota ar Ministru kabineta rīkojumu kā konsultatīva un koordinējoša valsts institūcija. Padomes darbības mērķis – sekmēt vienotas valsts valodas politikas izstrādi un īstenošanu, koordinēt valsts pārvaldes iestāžu darbību valsts valodas politikas jomā.

Padomes darbību un uzdevumu izpildi nodrošinās Valsts valodas aģentūra.

Politikas dokumenta īstenošanai papildus nepieciešamie finansējuma un paredzētās finansēšanas avoti

Programmas mērķu īstenošanai 2006.gadā piešķirtajam finansējumam 1223900 latu apmērā ik gadu nepieciešams piešķirt papildu finanšu līdzekļus 1870470 latu apmērā no vispārējiem budžeta ieņēmumiem.

Izglītības un zinātnes ministre B.Rivža

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!