• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 3. oktobra noteikumi Nr. 819 "Parku ierīkošanas kārtība un apsaimniekošanas pamatprincipi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2006., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145120

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.820

Mēslošanas līdzekļu kontroles paraugu ņemšanas un sagatavošanas kārtība

Vēl šajā numurā

06.10.2006., Nr. 160

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 819

Pieņemts: 03.10.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.819

Rīgā 2006.gada 3.oktobrī (prot. Nr.50 29.§)

Parku ierīkošanas kārtība un apsaimniekošanas pamatprincipi

Izdoti saskaņā ar Meža likuma 3.panta piekto daļu

 

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka parku ierīkošanas kārtību un apsaimniekošanas pamatprincipus.

II. Parku ierīkošana

2. Parka ierīkošana ietver parka projektēšanu un izbūvi. Parku ierīko saskaņā ar šādiem pamatprincipiem:

2.1. parks nodrošina sabiedrībai atpūtu un izklaidi rekreācijai paredzētajās teritorijās labiekārtotā vidē, saudzējot dabu;

2.2. parkā saglabā teritorijas estētisko, ainavisko, ekoloģisko, zinātnisko, kultūrvēsturisko un izglītojošo vērtību.

3. Parku ierīko saskaņā ar vietējās pašvaldības (turpmāk — pašvaldība) teritorijas plānojumu un detālplānojumu.

4. Detālplānojumu izstrādā konkrētā parka ierīkošanai. Detālplānojumā nosaka iespējamo infrastruktūras objektu izvietojumu, kā arī koku un pameža saglabāšanas zonas saskaņā ar šo noteikumu 2.punktā minētajiem pamatprinci­piem. Detālpānojuma izstrādē pieaicina ainavu arhitektu.

5. Pirms detālplānojuma izstrādes uzsākšanas pašvaldība saņem vides eksperta bioloģiskās daudzveidības jomā atzinumu par īpaši aizsargājamo sugu un biotopu esību attiecīgajā teritorijā, kā arī par prasībām īpaši aizsargājamo sugu aizsardzībai un nepieciešamajiem pasākumiem attiecīgo sugu un biotopu labvēlīgas aizsardzības nodrošināšanai.

6. Vēsturiskam parkam (objektam, kas vecāks par 50 gadiem) detālplāno­jumu izstrādā visai parka teritorijai, nepieļaujot tajā turpmāku zemes vienību sadalīšanu, respektējot kultūrvēsturiskās vides raksturu, plānojuma struktūru, sugu daudzveidību un ainavu arhitektūras detaļas. Izstrādājot detālplānojumu vēsturiska parka atjaunošanai vai paplašināšanai, ievēro Valsts kultūras piemi­nekļu aizsardzības inspekcijas izdotos norādījumus un vides eksperta bioloģiskās daudzveidības jomā — dendrologa — atzinumu par parka dendrofloras sastāvu un nepieciešamo aizsardzību.

7. Parka ierīkošanai, atjaunošanai un paplašināšanai (restaurācijai, rekons­trukcijai vai renovācijai) izstrādā būvprojektu Vispārīgajos būvnoteikumos noteiktajā kārtībā un to īsteno atbilstoši būvniecību regulējošiem normatīvajiem aktiem. Būvprojektu izstrādā ainavu arhitekts.

8. Ja parka ierīkošanas iecere, būvniecības finansējums vai citi nosacījumi paredz parku izbūvēt ilgāk par diviem gadiem, parka būvprojektu īsteno pa kārtām.

9. Ja parku plānots ierīkot, mainot meža vai lauksaimniecības zemes lietošanas veidu, pēc būvprojekta saskaņošanas būvvaldē zemes transformāciju veic saskaņā ar normatīvajiem aktiem par zemes transformāciju.

10. Parks vai tā daļa ir uzskatāma par ierīkotu un zemes transformācija ir pabeigta, ja parks kopumā vai tā būves kārta ir pieņemta ekspluatācijā un pašvaldība ir izdevusi saistošos noteikumus par konkrētā parka apsaimniekošanu un aizsardzību (turpmāk — saistošie noteikumi). 

III. Parku apsaimniekošanas pamatprincipi

11. Parku apsaimnieko saskaņā ar saistošajiem noteikumiem, nepieļaujot darbības, kuru dēļ tas zaudē savu estētisko, ainavisko, ekoloģisko, zinātnisko, kultūrvēsturisko vai izglītojošo vērtību. Pašvaldība saistošo noteikumu izstrādē pieaicina ainavu arhitektu.

12. Ja parkā ir sastopami koki ar ligzdām vai dobumaini koki, pašvaldība saistošo noteikumu izstrādē pieaicina vides ekspertu bioloģiskās daudzveidības jomā — ornitologu.

13. Ja parka teritorija nepieder pašvaldībai, pašvaldība ar zemes īpašnieku vai tiesisko valdītāju slēdz līgumu, kurā nosaka savstarpējos pienākumus un atbildību par parka apsaimniekošanu un publisku pieejamību.

14. Parka teritorijā, ievērojot saistošajos noteikumos noteikto kārtību, nodrošina:

14.1. stādījumu regulāru kopšanu un atjaunošanu;

14.2. zālienu regulāru pļaušanu noteiktajās vietās;

14.3. koku un krūmu vainagu kopšanu un veidošanu;

14.4. nokaltušu koku un stumbeņu nociršanu un kritalu aizvākšanu, ja tie apdraud cilvēku un parka būvju, izklaides elementu un mazo arhitektūras formu drošību un ir pretrunā ar konkrētā parka funkcijām;

14.5. parka teritorijas kopšanu, tai skaitā atkritumu savākšanu;

14.6. parka funkcionēšanai nepieciešamo būvju, izklaides elementu un mazo arhitektūras formu uzturēšanu labā tehniskajā stāvoklī, ekspluatācijas vai lietošanas drošumu un higiēniskumu, nekaitīgumu cilvēku veselībai un videi.

15. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija izdod norādījumus konkrēta vēsturiskā parka apsaimniekošanai.

16. Apsaimniekojot vēsturisku parku, aizsargā tajā sastopamās dendro­loģiskās vērtības (vietējo un citzemju sugu kokaugus, kas ir izcili sava taksona (sugas, pasugas, varietātes, formas, klona vai šķirnes) eksemplāri), ņemot vērā vides eksperta bioloģiskās daudzveidības jomā — dendrologa — atzinumā sniegtos ieteikumus.

17. Parka teritorijā aizliegta zemes lietojuma veida maiņa un būvniecība, ja tā nav saistīta ar konkrētā parka funkciju nodrošināšanu un parka labiekār­tošanu.

18. Parku dabā apzīmē ar informatīvām zīmēm. Informatīvās zīmes izgatavo un izvieto saskaņā ar saistošajiem noteikumiem.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Zemkopības ministrs M.Roze

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2006.gada 7.oktobri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!