• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apsveikums Stratēģiskās analīzes komisijas grāmatas "Dzīves kvalitāte Latvijā" atvēršanā 27.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2006., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/144559

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

28.09.2006., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apsveikums Stratēģiskās analīzes komisijas grāmatas “Dzīves kvalitāte Latvijā” atvēršanā 27.septembrī

 

Nosūtītīts rakstiski, prezidentei atrodoties Frankofonijas galotņu sanāksmē Bukarestē

Godājamie pētījuma veicēji un grāmatas “Dzīves kvalitāte Latvijā” atvēršanas svētku dalībnieki!
Dzīves kvalitāte ir ne tikai objektīvi mērāmi apstākļi un subjektīvi izjūtama parādība, bet tā ir arī kultūras fakts un attieksmes jautājums. Tāpēc svarīga ir cilvēku spēja kritiski paraudzīties uz savu dzīvi, analizēt un novērtēt to, saskatīt un izmantot iespējas, atzīt uzlabojumus un priecāties par tiem.
Viena no Stratēģiskās analīzes komisijas dzīves kvalitātes pētījuma spēcīgākajām pusēm, manuprāt, ir mērķtiecīga indivīda rīcībspējas un praktiskās darbības ideju virzīšana priekšplānā. Dzīves kvalitāte skaidrota nevis kā pasīvs ārējo apstākļu kopums, bet drīzāk kā paša cilvēka radoša pieeja dzīvei – viņa izdoma, jaunrade, uzdrīkstēšanās, praktiskā rīcība. Šāds skatījums ļauj raudzīties uz katru cilvēku nevis kā dzīves kvalitātes patērētāju, bet gan kā radītāju, savas dzīves veidotāju. Cilvēks, kurš vēlas uzlabot savu dzīvi, ģimenes labklājību, kuram rūp kopienas un sabiedrības kopējā labklājība, ir liela vērtība sabiedrībā. Vairākums Latvijas iedzīvotāju ir tādi, un viņi ir jāatbalsta ar ekonomiskās, sociālās, izglītības, reģionālās attīstības un citu politiku līdzekļiem.
Šīs atziņas, manuprāt, ir nozīmīgas un vērā ņemamas īpaši šodien, kad līdz Saeimas vēlēšanām atlikušas tikai dažas dienas. Katra cilvēka rokās ir instruments savas, savu tuvinieku, draugu un visas tautas nākotnes veidošanai – tā ir viņa balss vēlēšanās. Tādēļ aicinu Latvijas ļaudis apzināties šī brīža nozīmīgumu, nestāvēt pasīvi malā un neļaut savu nākotni lemt citiem.
Latvijai domātāju un pētnieku darbs ir ļoti nepieciešams, lai atbildētu uz būtiskiem ikdienas un nākotnes jautājumiem. Ceru, ka Stratēģiskās analīzes komisijas veiktais pētījums par cilvēka dzīves kvalitāti Latvijā daudzās jomās ir sniedzis argumentus un piedāvās rosinošus iespaidus tālākai praktiskai rīcībai.
Pateicos pētniekiem par ieguldīto darbu un vēlu veiksmi!

 

Par pētījumu “Dzīves kvalitāte Latvijā” grāmatā

Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dibinātā Stratēģiskās analīzes komisija (SAK) vakar, 27.septembrī rīkoja grāmatas “Dzīves kvalitāte Latvijā” atvēršanas svētkus un diskusiju, kurā piedalīsies pētnieki, eksperti un atbildīgo valsts iestāžu pārstāvji. Pētījuma ietvaros tapis arī dokumentālo filmu cikls “Laba dzīve Latvijā”, kas izdots DVD formātā.

Pētījumu “Dzīves kvalitāte Latvijā” SAK locekļa un LU Sociālo un politisko pētījumu institūta valdes priekšsēdētāja profesora Tāļa Tisenkopfa vadībā veica plaša pētnieku grupa. Kā parādījuši līdz šim veiktie Eiropas Savienības pētījumi par dzīves kvalitāti, citu dalībvalstu kontekstā Latvijas situācijā kā problēmpunkti iezīmējas dzīves un darba laika budžets, nepietiekami ieņēmumi, pārmaiņas ģimenēs un dzimumu lomās, mobilitātes un dzīves kvalitātes saistība. Īpaša uzmanība pētījumā pievērsta cilvēku rīcībspējai – spējai pašiem uzņemties savas dzīves un darba vadīšanu, plānošanu un uzlabošanu. Pētījumā gan atspoguļota esošā situācija, gan sniegti secinājumi un attīstības modeļi. Pētījuma starptautisko aktualitāti apliecina arī fakts, ka 2006. gada Pasaules sociologu kongresa galvenais temats ir “Cilvēka dzīves kvalitāte”.

Pētījuma ietvaros tika izveidots arī četru publicistiski dokumentālu filmu cikls “Laba dzīve Latvijā...”, kurā atspoguļoti dažādu paaudžu, dažādas nodarbošanās un dažādos reģionos dzīvojošu Latvijas cilvēku priekšstati par savu dzīves kvalitāti pēdējos gados. Katra no četrām filmām veidota kā sava veida fotogrāfija Latvijas iedzīvotāju vēlmēm, reālajai dzīves situācijai, apmierinātībai ar savu dzīves vidi, ienākumiem un drošības sajūtai. Filmu cikla scenārija autors un redaktors ir Gints Grūbe, režisore – Daina Rašenbauma.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!