• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas mobilitātes nedēļu - 2006. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2006., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/144023

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par otrās paaudzes Šengenas informācijas sistēmu

Vēl šajā numurā

21.09.2006., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas mobilitātes nedēļu — 2006

 

No 16.līdz 22.septembrim jau piekto reizi tiek rīkoti gadskārtējie Eiropas mobilitātes nedēļas pasākumi, kuru mērķis ir rosināt cilvēkus izvēlēties pārvietošanās līdzekļus, lai samazinātu savu ietekmi uz klimata pārmaiņām. Šīs nedēļas laikā dažādās pilsētvidē ilgtspējīgas mobilitātes iniciatīvās vairāk nekā 1050 Eiropas pilsētās iesaistīsies apmēram 165miljoni Eiropas pilsoņu. Autotransports rada vairāk nekā 10% no ES kopējām siltumnīcefekta gāzu emisijām, kas ietekmē klimata pārmaiņas, un gaisa piesārņojuma, kas var kaitēt cilvēka veselībai un videi, tāpēc Eiropas mobilitātes nedēļā cilvēkus mudinās plašāk izmantot iespējami nekaitīgākus risinājumus. Pie tiem pieskaitāma iešana kājām, braukšana ar velosipēdu, sabiedriskā transporta izmantošana un vairāku cilvēku pārvietošanās ar vienu automobili. Eiropas mobilitātes nedēļa propagandē noturīgu pāreju uz ilgtpējīgu mobilitāti, jo pilsētām, kuras iesaistījušās tās pasākumos, jāveic paliekoši pasākumi, piemēram, jāizveido jauni velosipēdistu celiņi vai jāievieš jauni sabiedriskā transporta pakalpojumi.

Vides komisārs Stavross Dimss (Stavros Dimas) teica: “Pavisam nedaudz mainot savu ikdienas dzīvi, mēs visi varam dot ieguldījum u emisiju samazināšanā, kas izraisa bīstamas klimata pārmaiņas un gaisa piesārņojumu. Automobiļu lietošanas ierobežošana ar patiešām nepieciešamiem braucieniem ir viens no svarīgākajiem pasākumiem, ar kuriem to panākt. Eiropas mobilitātes nedēļa pašvaldībām dod papildu stimulus nodrošināt, lai lielās pilsētās cilvēkiem būtu droši, ērti un pietiekami lēti pārvietošanās līdzekļi un nebūtu nepieciešamības braukt pašiem ar savu auto.”

Šogad īpaši pievēršot uzmanību klimata pārmaiņām, Eiropas mobilitātes nedēļā sevišķi atbalstīs sabiedrības apziņas veidošanas kampaņu “Tu regulē klimata pārmaiņas”, ko visā Eiropas Savienībā kopš šā gada maija rīko Eiropas Komisija. Eiropas mobilitātes nedēļas pasākumu devīze ir: “Ej kājām. Brauc ar velosipēdu. Izmanto autobusu. Ar vieglo automobili nebrauc viens. Mainies.”

Nedēļas centrālais pasākums būs “Diena bez auto”, ko pašvaldības aicinātas sarīkot 22.septembrī, kas ir parasta darbdiena.

Gandrīz visās ES un EBTA valstīs, kā arī Bulgārijā, Horvātijā, bijušajā Dienvidslāvijas Maķedonijas Republikā, Serbijā un Rumānijā pilsētu pašvaldības gatavojas sarīkot dienu bez auto un citus pasākumus, lai popularizētu tādus pārvietošanās veidus, kas nerada vides piesārņojumu vai tas ir ievērojami zemāks nekā parasti. Mobilitātes nedēļas pasākumos iesaistīsies arī daudzu Brazīlijas, Kanādas, Ekvadoras un Japānas pilsētu pašvaldības. Līdz šim līdzdalību pasākumos pieteikušas 1056 pilsētas, un šis skaitlis joprojām palielinās.

Pie plānotajiem paliekošajiem ilgtspējīgas mobilitātes pasākumiem pieskaitāmi jauni autobusu un tramvaju pakalpojumi, stacijas “novieto auto un brauc tālāk”, autobusu kustības joslu, veloceliņu un velosipēdu stāvvietu ierīkošana, ceļu kustības drošības kampaņas (Spānija, Kabildo de Tenerife), gājēju zonas paplašināšana (Francija, Nante), un interneta pakalpojumi automobiļu kopīgas izmantošanas organizēšanai (Zviedrija, Kristiansteda).

2006.gada vasarā Vides ģenerāldirektorāta aizsāktās komunikācijas kampaņas “Tu regulē klimata pārmaiņas” būtiska sastāvdaļa ir pasākumi skolās. Kampaņas mērķauditorija ir vidusskolu audzēkņi un skolotāji. Skolēni tiek mudināti apzināti rīkoties, lai palīdzētu samazināt CO2 emisijas un tādējādi dotu ieguldījumu cīņā pret klimata pārmaiņām. Latvijas skolās kampaņa sāksies septembra beigās.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!