• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas rīcības plānu NATO. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.1999., Nr. 404/405 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14368

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mūsu tirgus aizsardzību

Vēl šajā numurā

07.12.1999., Nr. 404/405

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas rīcības plānu NATO

3.decembrī noslēdzās Ārlietu un Aizsardzības ministrijas delegācijas vizīte ASV. Tās laikā tika pārrunāts Latvijas rīcības plāns dalībai NATO, kas izpelnījās lielu interesi un ASV amatpersonu un drošības politikas lietpratēju atbalstu

NATO paplašināšanas politikas veidošanā svarīga loma ir arī ASV Kongresa viedoklim un svarīgākajos analītiskajos centros attīstītajām politikas nostādnēm. Tādēļ delegācija tikās ar ASV Senāta padomniekiem, tai skaitā senatora Rosa padomnieku Janu Bžezinski, kā arī vairākiem ārpolitikas analītiķiem un ekspertiem.

Latvijas delegācija viesojās Nacionālajā Aizsardzības universitātē, Kārnegija fondā, tikās ar ASV Atlantiskās padomes un Ārpolitiskās analīzes institūta pārstāvjiem. Tiekoties ar Latvijā labi pazīstamo ģenerālmajoru Kivenāru, kas tagad strādā ietekmīgā analītiskā centrā SAIC, kā arī ar RAND korporācijas pārstāvjiem bijušā ASV vēstnieka NATO R. Hantera vadībā tika apspriestas turpmākās sadarbības iespējas rīcības plāna realizēšanā. Sarunu gaitā tika atzīts, ka rīcības plāna kvalitāte pārliecina par Latvijas apņēmību un spēju sasniegt praktisko gatavību dalībai. Tiekoties ar "Potomac" fonda pārstāvjiem, kas jau vasaras beigās apmeklēja Latviju, apspriestas Latvijas iespējas veicināt ASV atbalstu tālākai NATO paplašināšanai. Fundamentāla nozīme šai procesā ir sistemātiskam un intensīvam dialogam ar visām ASV ārpolitikas formulēšanā iesaistītajām institūcijām.

Kā ārpolitikas lietpratēji, tā arī senatoru padomnieki atzinīgi novērtēja Latvijas sagatavoto rīcības plānu, uzsverot nepieciešamību konsekventi šo plānu īstenot un veltīt tam nepieciešamos resursus. Šajā kontekstā svarīga nozīme ir mērķtiecīgai aizsardzības budžeta palielināšanai. Tika uzsvērta Baltijas valstu kopīgo pūliņu nozīme, veicinot atbalstu tālākai paplašināšanai un Baltijas valstu dalībai aliansē.

Delegācija uzstājās "Radio Brīvā Eiropa" Vašingtonas biroja rīkotā brīfingā ASV galvaspilsētā akreditētiem žurnālistiem un diplomātiem. Vizītes laikā bija tikšanās ar ASV baltiešu organizācijām, kas turpinās veicināt ASV atbalstu NATO paplašināšanās procesam.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!