• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 12. septembra noteikumi Nr. 752 "Valsts aģentūras "Elektronikas un datorzinātņu institūts" nolikums". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2006., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/143587

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.753

Valsts aģentūras "Latvijas Hidroekoloģijas institūts" nolikums

Vēl šajā numurā

15.09.2006., Nr. 148

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 752

Pieņemts: 12.09.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.752

Rīgā 2006.gada 12.septembrī (prot. Nr.47 9.§)

Valsts aģentūras “Elektronikas un datorzinātņu institūts” nolikums

Izdoti saskaņā ar Publisko aģentūru likuma 8.panta trešo daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Valsts aģentūra “Elektronikas un datorzinātņu institūts” (turpmāk — institūts) ir izglītības un zinātnes ministra pārraudzībā esošs valsts zinātniskais institūts. Izglītības un zinātnes ministrs institūta pārraudzību īsteno ar Izglītības un zinātnes ministrijas starpniecību.

2. Institūta darbības mērķis atbilstoši valsts noteiktajai zinātnes un tehnoloģiju attīstības politikai ir ar zinātniskām metodēm iegūt jaunas zināšanas un izstrādāt inovatīvas tehnoloģijas, lai sekmētu informācijas tehnoloģiju un ar tām saistīto zinātnes virzienu ilgtspējīgu attīstību un konkurētspēju.

II. Institūta funkcijas, uzdevumi un tiesības

3. Institūtam ir šādas funkcijas:

3.1. veikt fundamentālos pētījumus datorzinātnēs un inženierzinātnēs;

3.2. veikt lietišķos pētījumus un izstrādāt jaunas, konkurētspējīgas elektroniskas sistēmas un iekārtas, pamatojoties uz iegūto zināšanu bāzi signālapstrādes un nanoelektronikas jomā un sadarbojoties ar zinātniskām institūcijām un ražojošiem uzņēmumiem Latvijā un citās valstīs;

3.3. atbilstoši kompetencei veikt zinātnisko ekspertīzi un sniegt priekšli­kumus modernās signālapstrādes un nanoelektronikas jomā uz zināšanām balstītas elektroniskās aparātbūves attīstības politikas īstenošanai, kā arī Latvijas interešu pārstāvēšanai Eiropas Savienībā un starptautiskajās institūcijās;

3.4. atbilstoši kompetencei sniegt pakalpojumus pētniecības jomā;

3.5. piedalīties valsts un starptautiskos pētījumu projektos un programmās;

3.6. sadarbībā ar augstskolām veicināt zinātnes un augstākās izglītības integrētu attīstību informācijas tehnoloģiju jomā un ar tām saistītajās zinātnes nozarēs.

4. Lai īstenotu noteiktās funkcijas, institūts:

4.1. veic zinātniskos pētījumus informācijas tehnoloģiju jomā institūta zinātniskās padomes apstiprinātajos virzienos;

4.2. veicina zinātnisko pētījumu un jaunu, konkurētspējīgu elektronisko sistēmu un iekārtu izstrādi signālapstrādes un nanoelektronikas jomā;

4.3. izstrādā un īsteno izglītojošas programmas un pasākumus;

4.4. organizē zinātniskas konferences, seminārus un lekcijas;

4.5. izdod informatīvus materiālus;

4.6. veido un uztur institūta mājas lapu internetā;

4.7. veido un uztur datu bāzi par ilglaicīgo pētījumu eksperimentālo bāzi;

4.8. veic citos institūta zinātnisko darbību regulējošajos normatīvajos aktos noteiktos uzdevumus.

5. Papildus citos institūta zinātnisko darbību regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajām tiesībām institūtam ir šādas tiesības:

5.1. pieprasīt un bez maksas saņemt no valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos no privātpersonām institūta uzdevumu izpildei nepieciešamo informāciju;

5.2. saņemt ziedojumus, dāvinājumus un ārvalstu finanšu palīdzību, kā arī piedalīties projektu konkursos, lai piesaistītu finanšu līdzekļus;

5.3. atbilstoši kompetencei sadarboties ar valsts un pašvaldību institū­cijām, privātpersonām, kā arī starptautiskajām institūcijām;

5.4. normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un apmērā iekasēt maksu par institūta sniegtajiem publiskajiem pakalpojumiem;

5.5. veikt saimniecisko darbību atbilstoši institūta zinātniskās darbības virzieniem.

III. Institūta pārvalde

6. Institūtu pārvalda institūta zinātnieku koleģiāla institūcija — zinātniskā padome un direktors. Zinātnisko padomi uz četriem gadiem ar vienkāršu balsu vairākumu ievēlē institūta zinātnieku pilnsapulce (turpmāk — pilnsapulce). Direktoru uz četriem gadiem ievēlē zinātniskā padome, bet amatā apstiprina izglītības un zinātnes ministrs.

7. Institūta direktors pilda Publisko aģentūru likumā un Zinātniskās darbības likumā noteiktos pienākumus un funkcijas. Institūta direktoram var būt vietnieki.

8. Pilnsapulcē piedalās institūta zinātnieki. Pilnsapulce ir tiesīga lemt, ja tajā piedalās divas trešdaļas no institūta zinātnieku kopējā skaita. Pilnsapulci sasauc pēc institūta direktora vai zinātniskās padomes priekšsēdētāja iniciatīvas vai ja to pieprasa vismaz 10% institūta zinātnieku.

9. Institūta zinātniskās padomes kompetenci nosaka Zinātniskās darbības likums un institūta zinātniskās padomes nolikums, kuru apstiprina pilnsapulce.

IV. Institūta finanšu līdzekļi un manta

10. Institūta finanšu līdzekļus veido:

10.1. valsts budžeta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem;

10.2. ieņēmumi par institūta sniegtajiem maksas pakalpojumiem un citi pašu ieņēmumi;

10.3. ziedojumi un dāvinājumi;

10.4. ārvalstu finanšu palīdzība.

11. Šo noteikumu 10.punktā minētos finanšu līdzekļus izmanto saskaņā ar institūta zinātniskās padomes apstiprinātu kārtību.

12. Institūta darbinieku atalgojumu veido:

12.1. atalgojums, ko darbiniekam piešķir un kura apmēru aprēķina saskaņā ar normatīvajiem aktiem par bāzes finansējuma piešķiršanas kārtību valsts zinātniskajām institūcijām un valsts augstskolu zinātniskajiem institūtiem;

12.2. atalgojums, ko saskaņā ar Zinātniskās darbības likumu maksā no institūta noslēgto līgumu īstenošanai iegūtajiem finanšu līdzekļiem un kura apmēru nosaka atbilstoši institūta iekšējai darba samaksas politikai, kā arī pamatojoties uz institūta noslēgtajiem līgumiem.

13. Institūts saskaņā ar normatīvajiem aktiem un pārvaldes līgumu, kas noslēgts starp izglītības un zinātnes ministru un institūta direktoru, rīkojas ar institūta valdījumā esošo valsts mantu un mantu, kuru institūts iegādājies savas darbības nodrošināšanai.

14. Institūts Likumā par budžetu un finanšu vadību noteiktajā kārtībā ar finanšu ministra atļauju ir tiesīgs ņemt aizņēmumus un uzņemties garantijas. Pirms finanšu ministra atļaujas pieprasīšanas minēto darījumu veikšanai institūts sagatavoto dokumentāciju saskaņo ar Izglītības un zinātnes ministriju.

V. Institūta darbības tiesiskuma nodrošināšana un pārskatu sniegšana

15. Institūta darbinieku faktisko rīcību Administratīvā procesa likumā noteiktajos gadījumos, kā arī administratīvos aktus var apstrīdēt, iesniedzot iesniegumu institūta direktoram. Institūta direktora lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

16. Institūta direktora faktisko rīcību Administratīvā procesa likumā noteiktajos gadījumos, kā arī administratīvos aktus var apstrīdēt Izglītības un zinātnes ministrijā, iesniedzot iesniegumu institūta direktoram. Izglītības un zinātnes ministrijas lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

17. Pārskatus par institūta funkciju izpildi un finanšu līdzekļu izlietojumu institūts iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā pārvaldes līgumā paredzētajā kārtībā un noteiktajos termiņos.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Izglītības un zinātnes ministre B.Rivža

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2006.gada 16.septembri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!