• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts amatpersonas, paužot gandarījumu par ieceri paaugstināt minimālo algu un neapliekamo minimumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2006., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/143417

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akreditējot Bosnijas un Hercegovinas vēstnieku Latvijā

Vēl šajā numurā

13.09.2006., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts amatpersonas, paužot gandarījumu par ieceri paaugstināt minimālo algu un neapliekamo minimumu

 

Vakar, 12.septembrī, notika Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēde.

NTSP uzklausīja Finanšu ministrijas darba grupas ziņojumu par priekšlikumu sagatavošanu par neapliekamā minimuma, ienākuma nodokļa atvieglojuma un minimālās algas paaugstināšanas iespējām.

Darba grupas piedāvātais kompromisa priekšlikums ir šāds – ar nākamo gadu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums varētu būt Ls 50, neapliekamais minimums par apgādībā esošo personu – Ls 35, bet minimālā alga – Ls 120.

Ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs sacīja, ka, paaugstinot minimālo algu, palielināsies arī sociālās iemaksas un radīsies iespēja straujāk paaugstināt pensijas. Viņš norādīja, ka paaugstinājums palīdzēs novērst negodīgu konkurenci darba tirgū un nelegālo nodarbinātību.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis atzīmēja, ka šis kompromisa risinājums nodrošina sociālo taisnīgumu – tie, kas saņem mazāku algu, maksā mazākus nodokļus.

NTSP nolēma pagaidām neatbalstīt ieceri samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi.

NTSP koordinē un organizē trīspusējo sociālo dialogu starp darba devēju organizācijām, valsts institūcijām un arodbiedrībām, lai saskaņotu šo organizāciju intereses sociālajos un ekonomiskajos jautājumos, tādējādi garantējot sociālo stabilitāti valstī. NTSP un tās apakšpadomes uz paritātes pamatiem veido valdības, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības izvirzītie pārstāvji.

Labklājības ministre Dagnija Staķe pauž gandarījumu par otrdien, 12.septembrī, sociālo partneru pieņemto lēmumu atbalstīt Labklājības ministrijas (LM) ierosinājumu no nākamā gada 1.janvāra minimālo darba algu palielināt no 90 uz 120 latiem.

Tas skartu gandrīz 83000 privātajā un sabiedriskajā sektorā strādājošo.

“Esmu gandarīta, ka pēc ilgām debatēm sociālie partneri vienojušies paaugstināt minimālo darba algu. Pēdējo divu gadu straujais vidējās algas palielinājums ir radījis situāciju, ka salīdzinājumā ar to minimālā alga samazinās, nevis palielinās, tādējādi pastiprinot sociālo noslāņošanos sabiedrībā un veicinot iedzīvotāju migrāciju uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Lai uzlabotu iedzīvotāju situāciju, ir vitāli svarīgi straujāk paaugstināt minimālo algu,” atzīst labklājības ministre Dagnija Staķe.

Ierosinājums paaugstināt minimālo algu līdz 120 Ls ietverts LM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā “Par minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu 2007.gadā”, kas jūnijā bija iesniegts izskatīšanai Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē.

Pēc LM rīcībā esošiem statistikas datiem, 2005.gadā minimālo darba algu vai mazāk saņēma 82900 cilvēku jeb 12% no strādājošo kopskaita, privātajā sektorā 75300 cilvēku (91%), bet sabiedriskajā sektorā – 7600 cilvēku (9%).

Minimālajai mēneša darba algai 2007.gadā jābūt 47% apmērā no strādājošo vidējās darba algas par iepriekšējo gadu. To nosaka noteikumi par kārtību, kādā nosakāma un pārskatāma minimālā mēneša darba alga.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments, Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!