• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par veterinārajām vakcīnām pret putnu gripu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2006., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/143288

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta Komitejas 2006.gada 11.septembra sēdē

Vēl šajā numurā

12.09.2006., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par veterinārajām vakcīnām pret putnu gripu

Eiropas Komisija atļāvusi visā Kopienā izmantot divas putnu gripas vakcīnas, tādējādi nodrošinot, ka rudenī un ziemā izmantošanai visā ES būs pieejamas efektīvas vakcīnas, – šajā laikā pastāv vislielākās putnu gripas epidēmijas briesmas. Šobrīd ES mājputnu un savvaļas putnu vidū nav putnu gripas uzliesmojumu, taču slimības briesmas pastiprināsies nākamajās nedēļās līdz ar putnu rudens migrāciju. Abas uzlabotās vakcīnas mazina mirstību un vīrusu izdalījumus vakcinētām vistām, kas pakļautas infekcijai. Abas attiecīgās vakcīnas – Nobilis Influenza H5N2 un Poulvac FluFend H5N3 RG – ir inaktivēta putnu gripas vīrusa vakcīnas injekcijām. Nobilis Influenza H5N2 ir izmantojama vistām, bet Poulvac FluFend H5N3 RG – gan vistām, gan Pekinas pīlēm.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens, kurš atbildīgs par uzņēmējdarbības un rūpniecības politiku, teica: “Sakarā ar pašreizējām putnu gripas briesmām migrācijas periodā Eiropas Komisija uzskatīja, ka šīs vakcīnas jāapstiprina izņēmuma kārtā. Mani iepriecina arī ES farmācijas rūpniecības spēja strauji radīt jaunus medikamentus un tik ātri risināt steidzamas problēmas.”

Efektīva putnu grupas kontrole tiek uzskatīta par īpaši svarīgu ne tikai dzīvnieku veselībai, bet arī tādēļ, ka tā mazina iespēju rasties vīrusa celmam, kas var izraisīt pandēmiju cilvēku vidū. Atļauju iespējams izdot ārkārtas apstākļos tādos gadījumos, kad pieteikuma iesniedzējs nespēj sniegt visaptverošus datus par iedarbību un drošību pareizas lietošanas apstākļos, taču dzīvnieku vai sabiedrības intereses prasa, lai tiktu piešķirta atļauja laist medikamentu tirgū, to īpaši kontrolējot.

Vakcīnu izmantošana būs atļauta tikai slimības apkarošanas kampaņās, ko veic valstu kompetentās iestādes saskaņā ar ES tiesību aktiem par putnu gripas kontroli. Direktīva 2005/94 par Kopienas pasākumiem putnu gripas kontrolei liek dalībvalstīm iesniegt Eiropas Komisijai vakcinācijas plānu. Eiropas Komisija jau ir atļāvusi Itālijai, Francijai, Nīderlandei un nupat arī Vācijai izmantot šādas vakcinācijas kampaņas pret putnu gripu.

Eiropas Zāļu novērtēšanas aģentūras (EMEA) Veterināro zāļu komiteja, reaģējot uz pašreizējām briesmām, visādā ziņā paātrinājusi zinātnisko novērtēšanu. Tā ieteikusi šīs vakcīnas atļaut lietot ārkārtas apstākļos, ja tiek izpildīti konkrēti pienākumi, kurus katru gadu pārskatīs. Aģentūra secinājusi, ka tūlītēja atļaujas izdošana, gatavojoties 2006.gada rudens un ziemas sezonai, kad paaugstināsies putnu gripas vīrusa uzbrukuma briesmas, būs ieguvums salīdzinājumā ar varbūtējo risku. Īpašie pienākumi garantēs papildu drošību saistībā ar šiem medikamentiem un nodrošinās to, ka pieteikuma iesniedzējam ir ieviesta aktīvas t.s. “farmakovigilances” programma (t.i., ziņošana par blakusparādībām) gadījumiem, kad šos medikamentus liks lietā.

Šo medikamentu apstiprināšana nodrošina vakcīnu kvalitāti, drošību un efektivitāti gadījumā, ja vakcinācija būs viens no pasākumiem putnu gripas apkarošanai putnu vidū.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!