• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2001. gada 30. aprīļa noteikumi Nr. 177 "Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 4.aprīļa noteikumos Nr.131 "Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" normu piemērošanas noteikumi"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.05.2001., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14131-grozijumi-ministru-kabineta-2000-gada-4-aprila-noteikumos-nr-131-likuma-par-nekustama-ipasuma-nodokli-normu-piemerosanas-noteik...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.178

Kārtība, kādā piemērojami starptautiskajos līgumos par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu noteiktie nodokļu atvieglojumi

Vēl šajā numurā

04.05.2001., Nr. 68

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 177

Pieņemts: 30.04.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 177

Rīgā 2001.gada 30.aprīlī (prot. Nr. 21, 2.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 4.aprīļa noteikumos Nr.131 "Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" normu piemērošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 12.pantu
un likuma "Par Valsts ieņēmumu dienestu" pārejas noteikumu 4.punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2000.gada 4.aprīļa noteikumos Nr.131 "Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" normu piemērošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2000, 125./126.nr.) šādus grozījumus:

1. Svītrot 7.punktā vārdu un skaitli "un 4.1".

2. Izteikt 8.punktu šādā redakcijā:

"8. Piemērojot likuma 1.panta otrās daļas 4.punktu, par labdarībai un sociālajai aprūpei izmantotu nekustamo īpašumu uzskatāms nekustamais īpašums, kuru izmanto bezmaksas ēdināšanai, naktspatversmēm, kā arī cita veida bezmaksas palīdzības sniegšanai."

3. Papildināt 11.punktu ar teikumu šādā redakcijā:

"Par nekustamā īpašuma izmantošanu kultūras vajadzībām uzskatāma tā izmantošana muzejiem, mākslas galerijām, izstādēm, bibliotēkām, teātriem, koncertdarbībai un mākslinieciskajai pašdarbībai."

4. Izteikt 12. un 13.punktu šādā redakcijā:

"12. Likuma 1.panta otrās daļas 9.punkta izpratnē:

12.1. pie dzīvokļa un mākslinieka darbnīcas pieder arī mājas koplietošanas domājamā daļa (jumts, bēniņi, kāpņu telpas, pagrabtelpas, komunikācijas, iekārtas un citi ar mājas ekspluatāciju saistīti elementi, kas nav funkcionāli nodalāmi), kā arī ārpus dzīvokļa vai mākslinieka darbnīcas esošās un ar to saistītās palīgtelpas un palīgēkas;

12.2. par individuālo dzīvojamo māju apbūvē ietilpstošajām ēkām uzskatāmas individuālās dzīvojamās mājas, kā arī garāžas, šķūnīši, pagrabi un citas palīgēkas;

12.3. individuālā dzīvojamā māja ir māja, kurā ir viens dzīvoklis. Daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām piemērojams likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 1.panta 1.punktā minētais skaidrojums. Pie daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām pieskaitāmas arī dažādu sociālo grupu kopdzīvojamās mājas.

13. Piemērojot likuma 1.panta otrās daļas 9.punktu, dzīvokļa vai individuālās dzīvojamās mājas (mājas daļas) izīrēšana dzīvošanai netiek uzskatīta par saimniecisko darbību."

5. Papildināt noteikumus ar 14.1, 14.2 un 14.3 punktu šādā redakcijā:

"14.1 Piemērojot likuma 1.panta otrās daļas 12.punktu, par ēkām, kuras izmanto lauksaimnieciskajā ražošanā, uzskatāmas saimniecības un noliktavu ēkas (piemēram, govju, cūku un aitu kūtis, staļļi, apjumtie laidari, putnu kūtis, klētis, angāri), kā arī lauksaimniecībā izmantojamās palīgēkas (piemēram, pagrabi, siltumnīcas, lopbarības tvertnes, tehnikas novietnes, graudu kaltes). Šis punkts neattiecas uz lauksaimniecības produkcijas pārstrādes uzņēmumu ēkām.

14.2 Likuma 1.panta otrās daļas 13.punkta izpratnē ēkas rekonstrukcija atbilstoši Ministru kabineta 1997.gada 1.aprīļa noteikumiem Nr.112 "Vispārīgie būvnoteikumi" ir ēkas pārbūve, mainot tās apjomu un mainot vai saglabājot tās funkcijas. Par ēkas pārbūves uzsākšanu uzskatāma akceptēta būvprojekta īstenošana būvlaukumā pēc būvatļaujas saņemšanas, ko atzīmē ar pirmo ierakstu būvdarbu žurnālā.

14.3 Piemērojot likuma 1.panta trešo daļu, ar nodokli ir apliekama nekustamā īpašuma daļa proporcionāli nekustamā īpašuma platībai, kas tiek izmantota saimnieciskajā darbībā vai ir iznomāta saimnieciskās darbības veikšanai."

6. Aizstāt 15.punktā vārdu "otrās" ar vārdu "ceturtās".

7. Papildināt noteikumus ar 15.1 punktu šādā redakcijā:

"15.1 Piemērojot likuma 2.panta piekto daļu, par zemes un ēkas lietotāju uzskatāma persona, kurai ar attiecīgās institūcijas lēmumu valstij vai pašvaldībai piederoša zeme un ēkas ir nodotas valdījumā, bet par zemes un uz tās esošās valstij vai pašvaldībai piederošās dzīvojamās mājas lietotāju — persona, kura īrē dzīvojamo telpu šajā mājā."

8. Papildināt noteikumus ar 19.1 un 19.2 punktu šādā redakcijā:

"19.1 Piemērojot likuma 6.panta pirmo daļu, ja pilnvarnieks ir nodokļa maksātājs par automašīnu vai laivu garāžu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības nekustamo īpašumu, kas ir atsevišķu sabiedrības biedriem piederošu nekustamo īpašumu kopums, pašvaldība nosūta pilnvarniekam kopējo nodokļa maksāšanas paziņojumu, kurā norāda aprēķināto nodokļa summu arī par katra kooperatīvās sabiedrības biedra nekustamo īpašumu. Ja garāžu boksu aizņemtā zeme nav sadalīta starp garāžu īpašniekiem, nodokļa maksāšanas paziņojumā norāda tikai kopējo nodokļa summu par zemi.

19.2 Nodokli no valstij un pašvaldībai piederošo daudzdzīvokļu māju, kā arī privatizēto daudzdzīvokļu māju un kooperatīvo dzīvojamo māju dzīvokļu īrniekiem, īpašniekiem un nedzīvojamo telpu nomniekiem iekasē dzīvojamās mājas apsaimniekotājs. Nodokļa summu var iekļaut attiecīgi īres un komunālo maksājumu aprēķinā, nomas maksā vai mājas uzturēšanas izdevumos vai norādīt atsevišķā aprēķinā, minot konta numuru, kurā nodokļa summa ieskaitāma. Likuma 6.panta trešajā daļā noteiktajos termiņos dzīvojamās mājas apsaimniekotājs iekasēto nekustamā īpašuma nodokļa summu iemaksā attiecīgās pašvaldības budžetā."

9. Papildināt noteikumus ar 23.1 un 23.2 punktu šādā redakcijā:

"23.1 Par zemes lietotāju likuma pārejas noteikumu 3.punkta izpratnē uzskatāma persona, kurai:

23.1 1. atbilstoši likumā noteiktās institūcijas lēmumam zemes reformas laikā zeme piešķirta pastāvīgā lietošanā, kā arī persona, kura faktiski izmanto (lieto) zemi bez attiecīgo dokumentu noformēšanas;

23.1 2. ar attiecīgās institūcijas lēmumu valstij vai pašvaldībai piederoša ēka, kura atrodas uz valstij vai pašvaldībai piekritīgas zemes, ir nodota valdījumā.

23.2 Par tādas zemes lietotāju, uz kuras atrodas valstij vai pašvaldībai piederoša dzīvojamā māja, likuma pārejas noteikumu 3.punkta izpratnē uzskatāma persona, kura īrē dzīvojamo telpu šajā mājā."

10. Papildināt 25.punktu aiz vārdiem "papildus aprēķināto" ar vārdiem "vai samazināto".

11. Aizstāt 26.punktā vārdu "izmantotām" ar vārdu "izmantojamām".

12. Papildināt noteikumus ar 26.1 punktu šādā redakcijā:

"26.1 Juridisko personu — automašīnu un laivu garāžu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību ( bilancē norādītais nekustamais īpašums (ēkas un būves), kas sastāv no atsevišķiem fizisko personu (kooperatīvu biedru) nekustamajiem īpašumiem, tiek uzskatīts par izmantojamu saimnieciskajā darbībā atbilstoši šo noteikumu 26.2.apakšpunktā minētajiem nosacījumiem."

13. Izteikt 27.punktu šādā redakcijā:

"27. Piemērojot likuma pārejas noteikumu 9.punkta 2.apakšpunkta "a" apakšpunktu, par lauksaimnieciskajā darbībā izmantojamām ēkām uzskatāmas šo noteikumu 14.1 punktā minētās lauksaimnieciskajā ražošanā izmantojamās saimniecības un noliktavu ēkas, kā arī lauksaimniecībā izmantojamās palīgēkas. Par lauksaimnieciskajā darbībā izmantojamām būvēm uzskatāmas iezemētas platformas lopu pārvietošanai, atklātas virszemes un pusiedziļinātas mēslojuma un lopbarības glabātavas ar grīdu un sienām no koka, ķieģeļu vai laukakmeņu mūra, monolīta vai saliekamā dzelzsbetona elementiem."

Ministru prezidents A.BĒRZIŅŠ

Finansu ministra vietā —
īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar
starptautiskajām finansu institūcijām R..Zīle

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!