• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Liepājas pilsētas domes 2006. gada 8. jūnija saistošie noteikumi Nr. 13 "Liepājas pilsētas īpašumu, teritoriju uzturēšanas un sabiedriskās kārtības noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.2006., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/141210

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Liepājas pilsētas domes lēmums Nr.295

Par Liepājas pilsētas īpašumu, teritoriju uzturēšanas un sabiedriskās kārtības noteikumiem

Vēl šajā numurā

04.08.2006., Nr. 123

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Liepājas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 13

Pieņemts: 08.06.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.13  

Liepājā 2006.gada 8.jūnijā (prot. Nr.9, 34.§)

Liepājas pilsētas īpašumu, teritoriju uzturēšanas un sabiedriskās kārtības noteikumi

 

1. Būvju un ielu uzturēšana kārtībā

1.1. Vispārīgie noteikumi

1.1.1. Fizisko un juridisko personu īpašumā, valdījumā, lietošanā vai apsaimniekošanā esošās būves (būvniecības procesā radies ar zemi saistīts veidojums /dzīvojamās, saimniecības un ražošanas ēkas, inženierkomunikācijas, žogi un citas būves/, kam ir noteikta funkcija) jāuztur tehniski un estētiski labā stāvoklī, atbilstoši spēkā esošajiem Latvijas Republikas un Liepājas pilsētas domes (turpmāk – Dome) normatīvajiem aktiem.

1.1.2. Būves jāuztur tādā kārtībā, lai tās neapdraudētu personu drošību, veselību un mantu, kā arī nebojātu pilsētas ainavu.

1.1.3. Par būvju uzturēšanu kārtībā atbildīgs ir to īpašnieks vai viņa pilnvarotā persona.

1.1.4. Būvju logi nomaināmi tikai atbilstoši Liepājas pilsētas pašvaldības iestādē “Liepājas pilsētas būvvalde” (turpmāk – Būvvalde) saskaņotai Logu nomaiņas pasei vai būvprojektam.

1.1.5. Būvju fasādes remontējamas un krāsojamas tikai atbilstoši Būvvaldē saskaņotai Fasādes krāsu pasei vai būvprojektam.

1.1.6. Būves, kuras uz laiku ir neapdzīvotas, kā arī kurās nenotiek saimnieciskā darbība, ir noslēdzamas tā, lai novērstu nepiederošu personu iekļūšanu un uzturēšanos tajās un nebojātu pilsētas ainavu. Šajās būvēs jāievēro sanitārās normas, ugunsdrošības noteikumi un nav pieļaujama atkritumu uzkrāšana.

1.1.7. Būvju īpašniekiem vai viņu pilnvarotajām personām jānodrošina:

1.1.7.1. īpašuma adreses numura zīmju izvietošana pie katra īpašuma;

1.1.7.2. daudzdzīvokļu māju, iestāžu, tirdzniecības un pakalpojumu objektu ieejas durvju apgaismošana diennakts tumšajā laikā;

1.1.7.3. malkas un cietā kurināmā, būvmateriālu un taras glabāšana tikai speciālās novietnēs, atbilstoši ugunsdrošības prasībām, neradot neērtības citām personām;

1.1.7.4. būvju fasāžu (tai skaitā: logu, durvju, balkonu, lodžiju, informatīvo izkārtņu u.c.), žogu, vārtu sakopts izskats un skatlogu tīrība.

1.1.8. Aizliegts:

1.1.8.1. daudzdzīvokļu mājās aizsprostot evakuācijas ceļus balkonos, lodžijās un koplietošanas telpās;

1.1.8.2. daudzdzīvokļu mājās demontēt evakuācijas kāpnes un noslēgt evakuācijas izejas;

1.1.8.3. aizstiklot balkonus;

1.1.8.4. būves patvarīgi apzīmēt ar dažādiem zīmējumiem un uzrakstiem, ja tie redzami no ielas vai blakus esošajiem īpašumiem;

1.1.8.5. žāvēt (izkārt) veļu un citus apģērba gabalus, novietot priekšmetus daudzdzīvokļu mājās uz balkoniem un lodžijām virs barjeras augstuma, ārpus balkona vai lodžijas, kā arī gar namu fasādēm;

1.1.8.6. purināt drēbes vai citus priekšmetus pa logiem, no balkoniem un lodžijām.

1.2. Pilnīgi vai daļēji sagruvušu būvju un būvju, kas bojā ainavu, nojaukšana vai sakārtošana

1.2.1. Šajā apakšnodaļā ietvertā kārtība ir noteikta, lai Liepājas pilsētas teritorijā sakārtotu vai nojauktu būves, kuras ir pilnīgi vai daļēji sagruvušas, nonākušas tādā stāvoklī, ka apdraud garāmgājēju un citu personu drošību un veselību vai bojā ainavu.

1.2.2. Jautājuma izskatīšanu par 1.2.1.punktā minēto būvju sakārtošanu vai nojaukšanu var ierosināt jebkura fiziska vai juridiska persona, iesniegumu par šo faktu iesniedzot Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijā (turpmāk – administrācija).

1.2.3. Liepājas pilsētas pašvaldības izpilddirektors (turpmāk – izpilddirektors) vai viņa pilnvarotā persona uzdod Būvvaldei un Liepājas pilsētas pašvaldības iestādei “Nekustamā īpašuma pārvalde” (turpmāk – Nekustamā īpašuma pārvalde) sniegt atzinumu par būves tehnisko stāvokli vai ainavas bojāšanu.

1.2.4. Būvvalde un Nekustamā īpašuma pārvalde pēc uzdevuma saņemšanas divu nedēļu laikā apseko būves tehnisko stāvokli un sagatavo rakstisku atzinumu.

1.2.5. Par katru konkrēto būvi iekārto atsevišķu būvlietu, kurā glabājas īpašuma tiesības apliecinoši dokumenti, atzinumi par ēkas tehnisko stāvokli, sarakste u.c. dokumentācija.

1.2.6. Izpilddirektors vai viņa pilnvarotā persona, pamatojoties uz Būvvaldes un Nekustamā īpašuma pārvaldes atzinumiem, nodod personiski būves īpašniekam (viņa pilnvarotajai personai, būves valdītājam) rakstisku brīdinājumu. Ja brīdinājumu izsniegt personiski nav iespējams, tas būves īpašniekam (viņa pilnvarotajai personai, būves valdītājam) nosūtāms pa pastu ierakstītā sūtījumā ar izsniegšanas paziņojumu.

1.2.7. Ja īpašnieks (viņa pilnvarotā persona, būves valdītājs) nav sasniedzams, administrācija ievieto paziņojumu par brīdinājumu laikrakstos “Latvijas Vēstnesis” un “Kurzemes Vārds”, norādot, ka visas pretenzijas rakstiski jāiesniedz administrācijā 1 (viena) mēneša laikā.

1.2.8. Kad beidzies brīdinājumā noteiktais termiņš, izpilddirektors vai viņa pilnvarotā persona nodod būves īpašniekam (viņa pilnvarotajai personai, būves valdītājam) personiski atkārtotu rakstisku brīdinājumu. Ja brīdinājumu izsniegt personiski nav iespējams, tad būves īpašniekam (viņa pilnvarotajai personai, būves valdītājam) tas nosūtāms pa pastu ierakstītā sūtījumā ar izsniegšanas paziņojumu.

1.2.9. Kad beidzies atkārtotajā brīdinājumā noteiktais termiņš, Būvvalde, pamatojoties uz izpilddirektora vai viņa pilnvarotās personas lūgumu, apseko būvi un rakstiski sagatavo atzinumu par brīdinājumā minēto darbu izpildi.

1.2.10. Ja būve nav sakārtota atbilstoši atkārtotajā brīdinājumā minētajām prasībām, administrācija attiecīgo būvlietu nodod Nekustamā īpašuma pārvaldei turpmākai rīcībai.

1.2.11. Nekustamā īpašuma pārvalde pasūta sertificētam būvinženierim būves tehniskā stāvokļa apsekošanas slēdzienu, kurā norādāms, vai būve sakārtojama vai nojaucama un kādi drošības pasākumi veicami, lai būve neapdraudētu garāmgājēju un citu personu drošību un veselību.

1.2.12. Pēc būves novērtējuma saņemšanas Dome pieņem lēmumu par būves sakārtošanu vai nojaukšanu, norādot:

1.2.12.1. kādi drošības pasākumi, sakārtošanas vai nojaukšanas darbi veicami;

1.2.12.2. darbu veicēju;

1.2.12.3. darbu izpildes termiņu;

1.2.12.4. finansējuma avotu.

1.2.13. Domes lēmumu par būves sakārtošanu (nojaukšanu) Nekustamā īpašuma pārvalde nodod būves īpašniekam (viņa pilnvarotajai personai, būves valdītājam) personiski. Ja Domes lēmumu izsniegt personiski nav iespējams, Nekustamā īpašuma pārvalde būves īpašniekam un viņa pilnvarotajai personai to nosūta pa pastu ierakstītā sūtījumā ar izsniegšanas paziņojumu un paziņojumu par Domes lēmumu ievieto laikrakstos “Latvijas Vēstnesis” un “Kurzemes Vārds”.

1.2.14. Domes lēmumu par sakārtošanu (nojaukšanu) Nekustamā īpašuma pārvalde nosūta Liepājas pilsētas zemesgrāmatu nodaļai kopā ar lūgumu ierakstīt Liepājas pilsētas zemesgrāmatā Domes lēmumu kā attiecīgās būves apgrūtinājumu.

1.2.15. Mēnesi pēc Domes lēmuma paziņošanas pašvaldības pilnvarotā iestāde organizē lēmuma izpildi.

1.2.16. Liepājas pilsētas pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) veic visus nepieciešamos pasākumus, lai ar būves sakārtošanu vai nojaukšanu saistītos izdevumus piedzītu no būves īpašnieka (viņa pilnvarotās personas, būves valdītāja).

1.2.17. Gadījumā, ja būves īpašnieks (viņa pilnvarotā persona, būves valdītājs) Domes lēmumu ir pārsūdzējis tiesā, lēmuma darbība tiek apturēta līdz brīdim, kamēr stājas spēkā tiesas spriedums.

1.2.18. Gadījumos, kad būve nepārvaramas varas ietekmē, kuru iepriekš nevarēja paredzēt un novērst, ir nonākusi tādā stāvoklī, ka pēc Būvvaldes atzinuma tā nekavējoties jānojauc, Dome steidzamā kārtā vai ārkārtas sēdē pieņem lēmumu par būves nojaukšanu – bez iepriekšēja brīdinājuma nosūtīšanas tās īpašniekam (viņa pilnvarotajai personai, būves valdītājam). Pēc Domes attiecīgā lēmuma pieņemšanas turpmākās darbības, kas saistītas ar būves nojaukšanu, tiek veiktas atbilstoši šo noteikumu 1.2.14., 1.2.15., 1.2.16. un 1.2.17.punktam.

1.3. Brauktuvju uzturēšana kārtībā pazemes inženiertīklu izbūves un pārbūves laikā

1.3.1. Zemes rakšanas darbi (turpmāk – darbi) pazemes inženiertīklu izbūvei un remontam uzsākami, ja ir akceptēts būvprojekts vai Būvvaldē saskaņota shēma un saņemta būvatļauja (rakšanas darbu atļauja). Ar grunts rakšanu vai ceļa seguma uzlaušanu saistītus avārijas darbus drīkst uzsākt atbilstoši šajos noteikumos sadaļā “Avārijas darbi” noteiktajai kārtībai.

1.3.2. Aizliegts patvarīgi izdarīt izrakumus un urbumus, dzīt pāļus, rakt velēnas un planēt laukumus, kā arī nojaukt būves bez pazemes inženiertīklu atvienošanas.

1.3.3. Galvenais pazemes inženiertīklu izbūves paņēmiens, šķērsojot maģistrālās ielas, parasti ir slēgtais paņēmiens, nebojājot seguma virsmu.

1.3.4. Darbi, kas saistīti ar brauktuves (ceļa /iela/ daļa, kas paredzēta transporta līdzekļu braukšanai) segumu un ietvju uzlaušanu pēc jauna asfaltbetona uzklāšanas: uz ietvēm – triju gadu laikā, uz brauktuves – piecu gadu laikā veicami tikai ar rakstisku pašvaldības atļauju un saskaņā ar sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Komunālā pārvalde” (turpmāk – SIA “Komunālā pārvalde”) izdotajiem tehniskajiem noteikumiem par seguma atjaunošanas apjomiem.

1.3.5. Darbu vieta jāaprīko saskaņā ar normatīvo aktu prasībām. Par nožogojuma, apgaismojuma un satiksmes regulēšanas līdzekļu stāvokli atbildīgs ir būvdarbu vadītājs.

1.3.6. Par izmaiņām satiksmes organizācijā, kas saistīta ar darbiem maģistrālajās ielās un ielās ar sabiedriskā transporta kustību, būvuzņēmējam (fiziskā vai juridiskā persona, kas, pamatojoties uz līgumu, kurš noslēgts ar pasūtītāju, veic būvdarbus) jāpaziņo ar masu informācijas līdzekļu starpniecību vismaz divas dienas pirms darbu uzsākšanas.

1.3.7. Pēc darbu beigām pagaidu tehniskie regulēšanas līdzekļi nekavējoties jānoņem.

1.3.8. Ja ielas brauktuve tiek uzlauzta daļēji, jānodrošina ugunsdzēsības, ātrās medicīniskas palīdzības un specializētā autotransporta netraucēta caurbraukšana, kā arī nepieciešamības gadījumā transporta shēma jāsaskaņo ar valsts akciju sabiedrību “Latvijas valsts ceļi” (turpmāk – VAS “Latvijas valsts ceļi”).

1.3.9. Satiksme pilsētas ielās tiek slēgta pilnīgi tikai ar pašvaldības atļauju. Daļēja transporta kustības ierobežošana atļauta, ja saņemta SIA “Komunālā pārvalde” un VAS “Latvijas valsts ceļi” rakstiska atļauja.

1.3.10. Pagaidu apvedceļu būvē, uztur kārtībā un nojauc par pasūtītāja (nekustamā īpašuma īpašnieks, nomnieks, lietotājs vai tā pilnvarotā persona, kuras uzdevumā, pamatojoties uz noslēgto līgumu, tiek veikta būvniecība) līdzekļiem.

1.3.11. Izbūvējot pazemes inženiertīklus, kā arī veicot citus būvdarbus, būvuzņēmējam (fiziskā vai juridiskā persona, kas, pamatojoties uz līgumu, kurš noslēgts ar pasūtītāju, veic būvdarbus) jānodrošina droša gājēju pārvietošanās, kā arī iespēja iebraukt pagalmos (neapbūvētā zemesgabala daļa, ko ierobežo ielas sarkanā līnija, zemesgabala sānu un aizmugures robežas) un iekļūt namos.

1.3.12. Aizliegts pārvietoties pa pilsētas ielām un laukumiem ar kāpurķēžu
transportu.

1.3.13. Pārvadāt negabarīta un smagas kravas atļauts ar VAS “Latvijas valsts ceļi” rakstisku atļauju, maršrutu saskaņojot ar SIA “Komunālā pārvalde”.

1.3.14. Inženierkomunikāciju kontrolakām jābūt noslēgtām, lietus ūdens uztvērējakām – nosegtām ar restītēm. Par kontrolaku (gāzes, kanalizācijas, kabeļu, lietus ūdens kanalizācijas, siltumapgādes) vāku stāvokli ir atbildīgi attiecīgie inženierkomunikāciju dienesti.

1.3.15. Brauktuvju un ietvju segums pēc zemes rakšanas darbiem vai tehniskiem bojājumiem atjaunojams par pasūtītāja līdzekļiem.

1.4. Zemes rakšanas darbu atļauju (būvatļauju) izsniegšanas kārtība

1.4.1. Atļauju darbu veikšanai pilsētas ielās un ceļos sarkano līniju robežās izsniedz Būvvalde.

1.4.2. Atļauja tiek izsniegta būvuzņēmējam, kas tieši veic darbus, un tā ir derīga tikai atļaujā norādīto konkrēto darbu veidam, teritorijai, apjomam un darbu izpildes termiņam.

1.4.3. Lai saņemtu atļauju pazemes inženiertīklu izbūvei, Būvvaldē jāiesniedz šādi dokumenti:

1.4.3.1. iesniegums;

1.4.3.2. būvdarbu vadītāja saistību raksts;

1.4.3.3. akceptēts būvprojekts vai Būvvaldē saskaņota shēma inženierkomunikāciju remonta darbiem;

1.4.3.4. noteiktā kārtībā ar SIA “Komunālā pārvalde” pārstāvja piedalīšanos sastādīts akts, kurā jānorāda brauktuvju un ietvju seguma stāvoklis pirms inženiertīklu izbūves vai pārkārtošanas darbu sākuma un darbu apjoms seguma atjaunošanai;

1.4.3.5. darbu veikšanas kalendārais grafiks un nepieciešamības gadījumā darbu veikšanas projekts.

1.4.4. Izskatot iesniegumu darbu veikšanai, Būvvalde nosaka būvdarbu termiņu, ņemot vērā darbu apjomus un konkrētos apstākļus.

1.5. Darbu veikšanas kārtība

1.5.1. Pazemes inženiertīklu ierīkošanas un remonta darbus, kā arī ceļu seguma atjaunošanu drīkst veikt tikai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā reģistrētas personas.

1.5.2. Veicot rakšanas darbus transporta vai gājēju kustības vietās, jānodrošina transporta un gājēju kustības drošība darbu veikšanas zonā, par ko atbildīgs ir būvdarbu vadītājs.

1.5.3. Darbu veikšanas vietā jābūt izvietotai informācijai par darbu veicēju, pie atbildīgā būvdarbu vadītāja vai personas, kas viņu aizvieto, jābūt rakšanas darbu atļaujai (būvatļaujai), akceptētam būvprojektam vai saskaņotai shēmai.

1.5.4. Lai īstenotu nepieciešamos drošības pasākumus un novērstu pazemes inženiertīklu bojāšanu (arī avārijas darbu gadījumā), par darbu veikšanu atbildīgajai personai pirms darbu sākuma jāuzaicina darbu vietā inženierkomunikāciju dienestu pārstāvji, kopā ar tiem jānosaka inženiertīklu izvietojums un jāveic pasākumi, kas nodrošinātu to pilnīgu saglabāšanu.

1.5.5. Būvuzņēmējiem jāievēro darbu izpildes termiņi, darbu veikšanas atļaujā norādītie tehniskie noteikumi, inženierkomunikāciju dienestu noteikumi, par ko atbildīgs ir būvdarbu vadītājs.

1.5.6. Nojaukto un neatjaunojamo akmens un citu atkārtoti izmantojamo segumu, būvuzņēmējs nodod glabāšanā SIA “Komunālā pārvalde”, par to sastādot nodošanas – pieņemšanas aktu.

1.5.7. Aizliegts ierīkot būvmateriālu un grunts novietošanas laukumus zaļo stādījumu, ielu, meža, parka zonā.

1.5.8. Ja nepieciešams pilnīgi slēgt satiksmi, jāierīko pagaidu vietējie apvedceļi. Tos ierīko būvuzņēmējs un pagaidu ekspluatācijā pieņem VAS “Latvijas valsts ceļi” un SIA “Komunālā pārvalde”. Būv­uzņēmējs pēc ceļu seguma atjaunošanas pagaidu apvedceļu demontē un teritoriju atjauno sākotnējā izskatā.

1.5.9. Ielās, laukumos un citās labiekārtojamajās teritorijās tranšejas un būvbedres pazemes inženierkomunikāciju tīklu izbūvei rok, aizber un apakšzemes būves ierīko, ievērojot šādus noteikumus:

1.5.9.1. tranšejas platumam jābūt atbilstošam pielietojamajai būvdarbu tehnoloģijai, grunts apstākļiem un darba drošības prasībām;

1.5.9.2. asfaltbetona segumu atļauts uzlauzt, to griežot ar asfaltgriešanas mašīnām;

1.5.9.3. tranšejas un būvbedres jānostiprina atbilstoši darbu veikšanas projektam;

1.5.9.4. tranšejas un būvbedres jāaizber ar tīru grunti, bet ziemā – ar atvestu atlaidinātu grunti;

1.5.9.5. grunts sablīvējuma koeficientam tranšejās un būvbedrēs jābūt ne mazākam par 0,98, par ko jāsaņem sertificētas laboratorijas izziņa.

1.5.10. Sūknēt ūdeni no būvbedrēm, tranšejām un akām drīkst tikai lietus ūdens kanalizācijā, ja pie sūkņa noteces ierīkots nostādinātājs. Aizliegts sūknēt ūdeni tieši uz brauktuves un ietves (ceļa /iela/ daļa, kas paredzēta gājējiem). Plānotie sūknēšanas darbi jāsaskaņo ar SIA “Komunālā pārvalde”.

1.5.11. Liekā grunts un materiāli jāaizvāc un darbu vieta būvētājam jāattīra 24 stundu laikā pēc tranšejas aizbēršanas.

1.6. Avārijas darbi

1.6.1. Avārijas darbus ir tiesīgi veikt inženierkomunikāciju dienesti.

1.6.2. Darbi avāriju likvidēšanā pazemes inženiertīklos jāsāk nekavējoties pēc avārijas signāla saņemšanas. Par avārijas darbiem ar telefonogrammu vai faksu jāpaziņo VAS “Latvijas valsts ceļi”, SIA “Komunālā pārvalde” un Būvvaldei līdz nākamās darba dienas pulksten 10.00.

1.6.3. Avārijas darbu vieta jānožogo visā darbu veikšanas zonā un naktī jāapgaismo.

1.6.4. Pēc darbu veikšanas avāriju likvidēšanā inženierkomunikāciju dienestam, kas šos darbus veic, nekavējoties jāatjauno ielu segums.

1.6.5. Aizliegts veikt pazemes inženiertīklu izbūves un remonta darbus, aizbildinoties ar avārijas darbiem.

1.6.6. Ielu segumu var atjaunot normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā reģistrētas personas.

1.7. Ielu seguma un zaļo stādījumu atjaunošanas kārtība

1.7.1. Bojāto ielas brauktuves segumu atjauno esošajā materiālā.

1.7.2. Ielās ar asfaltbetona segumu:

1.7.2.1. ceļa brauktuves asfaltbetona segums pazemes inženiertīklu izbūves gadījumā ceļu vai ielas apmaļu tuvumā, ja atlikušais joslas platums ir mazāks par 1,5 m, jāatjauno pilnībā līdz pašai apmalei;

1.7.2.2. izbūvējot inženiertīklus pilsētas maģistrālajās ielās garenvirzienā vai šķērsojot tās, asfaltbetona segumu atjauno pilnībā tranšejas platumā un virskārtu ne mazāk kā 0,5 m platumā uz katru pusi no tranšejas malas;

1.7.2.3. būvuzņēmējs uzņemas garantiju par atjaunotā seguma kvalitāti tranšejas zonā un 0,5 m uz katru pusi no tranšejas;

1.7.2.4. segums atjaunojams taisnās līnijās paralēli tranšejas asij, apvienojot iespējamos segumu bojājumus, kas ir ne tālāk par 10 m viens no otra.

1.7.3. Ielās ar grants segumu braucamās daļas segumu atjauno tranšejas platumā, uzberot 20 cm biezu grants kārtu un noplanējot ielu visā tās platumā.

1.7.4. Ielas braucamās daļas ar akmens bruģa segumu atjauno divkāršā tranšejas platumā.

1.7.5. Bojāto brauktuvju un ietvju segumu atjauno esošajā materiālā.

1.7.6. Ietves ar grants segumu vai bez seguma atjauno tranšejas platumā, uzberot 20 cm biezu grants kārtu un noplanējot ietvi visā tās platumā.

1.7.7. Ietves ar asfaltbetona segumu atjauno tranšejas platumā un seguma virs­kārtu ietves platumā vai daļējā platumā, ievērojot nosacījumu, ka atjaunotā seguma josla ir ne šaurāka par 2,0 m. Daļējās ietves seguma atjaunošanas gadījumā neatjaunotās ietves seguma daļas platumam jābūt ne mazākam par 1,5 m.

1.7.8. Ietves ar vēsturisko bruģi vai ķieģeli jāatjauno tranšejas platumā. Ja tas nav iespējams, tad ietve jāatjauno pilnā platumā ar analogu seguma materiālu.

1.7.9. Jāatjauno zaļie stādījumi.

1.7.10. Virszemes ceļu būves (aizsargstabiņi, transporta un gājēju nožogojumi u.c.) jāatjauno būvuzņēmējam.

1.7.11. Ja avārijas rezultātā uzlauzts ielas segums, tas jāatjauno:

1.7.11.1. maģistrālajās ielās – 24 stundu laikā;

1.7.11.2. pārējās ielās – 48 stundu laikā.

1.7.12. Atjaunotie ielu un zaļo stādījumu segumi jānodod ekspluatācijā.

1.7.13. Būvuzņēmējs garantē atjaunotā seguma kvalitāti 24 mēnešus pēc pieņemšanas akta parakstīšanas vai pēc rakšanas darbu atļaujas slēgšanas.

1.7.14. Garantijas laikā tehniskie noteikumi ielu, kur asfaltbetona segums pilnā apjomā uzklāts pēdējo piecu gadu laikā, seguma atjaunošanai tranšeju iesēdumu vietās jāsaņem SIA “Komunālā pārvalde”.

1.8. Pazemes inženiertīklu ģeodēziskā uzmērīšana

1.8.1. Liepājas pilsētā visu pazemes inženiertīklu uzmērīšanu veic licencētas vai sertificētas personas.

1.8.2. Aizliegts uzsākt ekspluatēt no jauna izbūvētos pazemes inženiertīklus pirms nodošanas ekspluatācijā.

1.8.3. Izpildu uzmērīšana (izbūvēto inženiertīklu uzmērīšana) jāveic pirms tranšeju un būvbedru aizbēršanas. Par uzmērīšanu ir atbildīgs būvuzņēmējs.

1.8.4. Pasūtītājam vai būvuzņēmējam pirms izbūvēto tīklu nodošanas ekspluatācijā jāiesniedz Būvvaldē izpildu uzmērījumi.

1.8.5. Ja atklātas atkāpes no akceptētā projekta, par inženiertīklu pārbūves nepieciešamību izlemj Būvvalde un inženierkomunikāciju dienesti.

1.8.6. Inženiertīklu izpildu uzmērījumi tiek iesniegti Būvvaldē un inženiertīklu ekspluatējošā organizācijā grafiskā un digitālā formā. Digitālā formā izpildu uzmērījumi tiek sagatavoti Autocad DWG formātā vai apmaiņas formātā DXF, ievērojot apstiprinātos topogrāfiskos apzīmējumus.

1.8.7. Izpildu uzmērījumā jāuzrāda no jauna izbūvētās, pārbūvētās un demontētās komunikācijas, kā arī izmaiņas virszemes topogrāfijas situācijā.

2. Apstādījumu aizsardzība un uzturēšana

2.1. Fiziskas vai juridiskas personas, kuru īpašumā vai valdījumā ir zemesgabali, atbild par šajos zemesgabalos esošo stādījumu saglabāšanu.

2.2. Stādīt kokus un krūmus Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā (izņemot savrupmājas) atļauts tikai atbilstoši apstiprinātam labiekārtošanas projektam.

2.3. Personām, kuras ir atbildīgas par apstādījumu (visas ar augiem apaudzētas un koptas platības, kurās neiegūst augu produkciju pārtikai, koksni, grieztus ziedus utt. Apstādījumi ietver jēdzienus – parks, dārzs, skvērs, aleja u.c. Apstādījumos ir koki, krūmi, vīteņaugi un puķu stādījumi, zāliens, ūdenstilpes ar krastiem, takas, kā arī mazās arhitektūras formas) saglabāšanu, jānodrošina:

2.3.1. visu agrotehnisko pasākumu veikšana (sauso koku un zaru izzāģēšana, augu kaitēkļu, slimību un nezāļu apkarošana, zāles pļaušana);

2.3.2. mazo arhitektūras formu (žogu, soliņu, celiņu u.tml.) remonts.

2.4. Apstādījumu teritorijā aizliegts:

2.4.1. tīrot teritoriju, mest un slaucīt atkritumus, dubļus un citas saslaukas, kā arī sniegu un ledu uz apstādījumiem;

2.4.2. novietot jebkādas pārvietojamās konstrukcijas (garāžas, saimniecības šķūnīši u.c.) apstādījumos;

2.4.3. patvaļīgi stādīt jebkādus apstādījumus ielu zonā un ielu teritorijā;

2.4.4. lauzt, bojāt (izdarot tajos ieskrāpējumus, aizzāģējot u.tml.) kokus, krūmus, zarus, raut lapas un ziedus, vākt augļus;

2.4.5. ķert un iznīcināt savvaļas dzīvniekus un savvaļas putnus, postīt putnu ligzdas, izņemot gadījumus, kad ir saņemta pašvaldības Vides daļas atļauja;

2.4.6. bojāt skulptūras, solus, žogus un citus labiekārtojuma elementus;

2.4.7. pārvietoties ar motorizētajiem transporta līdzekļiem, izņemot gadījumus, kad tas nepieciešams tajā esošo objektu uzturēšanai un ir saņemta speciāla atļauja;

2.4.8. ganīt lopus;

2.4.9. izdarīt jebkāda veida rakumus bez pašvaldības Vides daļas saņemtas rakstiskas atļaujas;

2.4.10. veikt būvdarbus, remontdarbus, neierobežojot zaļos stādījumus ar nožogojumu, kas garantē stādījumu saglabāšanu;

2.4.11. atkailināt koku saknes ne tuvāk par 1,5 m no stumbra un koku saknes pie stumbra apbērt ar zemi vai būvgružiem;

2.4.12. kraut materiālus (būvmateriāli, malka u.c.);

2.4.13. bez pašvaldības Vides daļas atļaujas izcirst, apgriezt vai pārstādīt jebkādus kokus un krūmus, tai skaitā – nokaltušus un slimus;

2.4.14. ierīkot sniega un ledus krāvumus, mest sniegu no jumtiem, ja iepriekš netiek veikti pasākumi, kas nodrošina koku un krūmu saglabāšanu;

2.4.15. izliet un izmest uz augiem videi kaitīgas vielas;

2.4.16. izrakt zemi, smiltis un veikt citus rakšanas darbus bez pašvaldības izdotas rakstiskas atļaujas.

3. Īpašumu un tiem piegulošo teritoriju uzkopšana un uzturēšana

3.1. Šī noteikumu nodaļa nosaka kārtību, kādā uzturami īpašumi un tiem piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas.

3.2. Noteikumi ir saistoši visām juridiskajām un fiziskajām personām Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā – būvju, zemesgabalu (juridiski noteikta, t.i., Valsts kadastra reģistrā reģistrēta vai zemesgrāmatā ierakstīta teritorijas pamatvienība) un citu teritoriju tiesiskajiem valdītājiem (īpašnieks, lietotājs, nomnieks, valdītājs, pārvaldnieks).

3.3. Teritorijas uzkopšana tiek iedalīta pavasara – vasaras (01.04.–15.10.) un rudens – ziemas (16.10.–31.03.) kopšanā:

3.3.1. pavasara – vasaras kopšanā ietilpst teritorijas slaucīšana, zāliena pļaušana un nogrābšana, netīrumu, kritušo lapu un saslauku novākšana;

3.3.2. piegulošās publiskās lietošanas teritorijās (teritorija, kura robežojas ar attiecīgo īpašumu /ietves, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas, grāvji, caurtekas vai zāliens līdz brauktuves malai/), zālienu kopšana jāveic regulāri, nepieļaujot zāles pāraugšanu (garāku par 10 cm);

3.3.3. neapbūvētajās un neiežogotajās teritorijās, kā arī ar caurskatāmu žogu ierobežotajās teritorijās, zālienam jābūt nopļautam;

3.3.4. rudens – ziemas kopšanā ietilpst sniega novākšana, sniega samešana kaudzē vai valnī, kaisīšana ar pretslīdes materiāliem atkalas laikā, netīrumu un saslauku novākšana;

3.3.5. sniega un apledojuma laikā jāpanāk droša gājēju ietves lietošana, t.i., jāievēro, lai gājēju ietves tiktu attīrītas no sniega un ledus līdz cietajam segumam un nokaisītas ar pretslīdes materiāliem;

3.3.6. ja iespējama sniega un ledus krišana no jumtiem, dzegām, ūdens notekcaurulēm un balkoniem, nolūkā novērst nelaimes gadījumus, bīstamās vietas jānorobežo un nekavējoties jāveic pasākumi sniega un ledus novākšanai;

3.3.7. tīrot sniegu un ledu no jumtiem, dzegām, ūdens notekcaurulēm un balkoniem, jāievēro šādi drošības noteikumi:

3.3.7.1. jānorobežo ietves un brauktuves pie namiem, lai nenotiktu nelaimes gadījumi ar gājējiem un garāmbraucējiem,

3.3.7.2. jānodrošina telefona tīklu, ielu apgaismojumu tīklu, reklāmu, antenu un citu komunikāciju saglabāšana,

3.3.7.3. no jumtiem notīrītais sniegs un ledus nekavējoties jānovāc.

3.4. Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā aizliegts:

3.4.1. izgāzt saslaukas, atkritumus, sniegu, netīros ūdeņus, ledu un citus priekšmetus šim nolūkam neparedzētās vietās – uz lietus ūdens uztvērēju restēm un vākiem, inženiertīklu akās, kamerās, uz tramvaja sliežu ceļiem, brauktuvēm un ietvēm;

3.4.2. mest sniegu uz brauktuvēm, uz tramvaja sliežu ceļiem, sabiedriskā trans­porta pieturvietās (vieta, kas aprīkota ar attiecīgu pieturas zīmi un paredzēta sabiedriskā transporta pasažieru iekāpšanai, izkāpšanai un šā transporta gaidīšanai) un citās vietās, kur tas traucē gājēju pārvietošanos vai transporta satiksmi;

3.4.3. veidot sniega vaļņus uz tramvaja sliežu ceļiem, sabiedriskā transporta pieturvietās un citās vietās, kur tie traucē gājēju pārvietošanos vai transporta satiksmi;

3.4.4. uzkopšanas laikā bojāt brauktuvju, ietvju un zālienu segumu;

3.4.5. ietvju kaisīšanai izmantot izdedžus, sāli (tīrā veidā), netīras smiltis un citas piegružojošas vielas.

4. Sabiedriskās kārtības noteikumi

4.1. Šī noteikumu nodaļa nosaka sabiedriskās kārtības noteikumus Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā, un tie ir obligāti visām fiziskajām un juridiskajām personām.

4.2. Sabiedriskās vietās (ielas, laukumi, pagalmi, kultūras, izglītības, sporta un administratīvās celtnes, kafejnīcas, bāri, restorāni, sabiedriskais transports un tā pieturvietas, dzelzceļa stacija, autoosta, parki, skvēri, pludmale, citas brīvdabas atpūtas vietas, neiznomāta, neapbūvēta vai citādi neiekārtota zeme u.c. sabiedriskas vietas) aizliegts:

4.2.1. nepiedienīgi uzvesties, piegružot tās ar sīkiem sadzīves atkritumiem (izsmēķiem, sērkociņiem, saulespuķu sēklām, papīriem, pudelēm, stikliem u.tml.), kārtot dabiskās vajadzības, nakšņot, gulēt, izņemot speciāli tam iekārtotās vietās;

4.2.2. uzmākties ar ubagošanu;

4.2.3. nodarboties ar zīlēšanu;

4.2.4. rīkot dažādu reliģisku sektu vai grupējumu sludināšanas pasākumus, izņemot gadījumus, kad tas ir saskaņots ar administrāciju.

4.3. Lai netraucētu iedzīvotāju mieru, aizliegta jebkāda trokšņa radīšana (skaļa muzicēšana vai mūzikas atskaņošana, remontdarbu veikšana, cilvēku un mājdzīvnieku radītie trokšņi u.c.) pilsētas teritorijā nakts laikā (laika posms no pulksten 23.00 līdz pulksten 7.00), izņemot publiskus pasākumus (fiziskās vai juridiskās personas plānots un organizēts sabiedrībai pieejams svētku, piemiņas, izklaides, sporta vai atpūtas pasākums publiskā vietā neatkarīgi no īpašuma piederības), kuriem pašvaldība izsniegusi atļauju.

4.4. Dzīvojamo māju koplietošanas telpās aizliegts:

4.4.1. spļaut, kārtot dabiskās vajadzības, piegružot tās ar sadzīves atkritumiem, nakšņot, gulēt, nepiedienīgi uzvesties, lietot necenzētus vārdus;

4.4.2. lietot alkoholiskos dzērienus, narkotiskās, psihotropās, toksiskās vai citas apreibinošas vielas;

4.4.3. atrasties tādā alkoholisko dzērienu vai minēto vielu izraisītā reibuma stāvoklī, kas aizskar apkārtējo cilvēku cieņu un traucē viņu mieru;

4.4.4. apzināti bojāt koplietošanas telpu sienas, griestus, grīdas, kāpnes, logus, durvis.

4.5. Nepilngadīgām personām aizliegts:

4.5.1. līdz 16 gadu vecumam bez vecāku vai viņu aizstājēju uzraudzības atrasties sabiedriskās vietās nakts laikā;

4.5.2. līdz 16 gadu vecumam mācību laikā (no pulksten 8.30 līdz pulksten 14.30) atrasties interneta zālēs, datorsalonos, interneta kafejnīcās un citās tamlīdzīgās vietās, kur par maksu sniedz interneta un datorspēļu pakalpojumus;

4.5.3. līdz 18 gadu vecumam smēķēt, lietot alkoholiskos dzērienus, narkotiskās, psihotropās, toksiskās un citas apreibinošās vielas vai atrasties šo vielu iespaidā.

4.6. Aizliegts pacelties un nolaisties ar deltaplāniem un citām lidošanai paredzētām konstrukcijām publiskās vietās, izņemot gadījumus, kad tas ir saskaņots ar administrāciju.

4.7. Publisku pasākumu norises vietās aizliegts ienest un lietot jebkādus dzērienu stikla iepakojumā.

4.8. Personām aizliegts bojāt vai pārvietot valsts un pašvaldības izvietotās aizlieguma, ierobežojuma un informācijas zīmes.

4.9. Mehāniskos transporta līdzekļus aizliegts:

4.9.1. novietot apstādījumos;

4.9.2. mazgāt vai profilaktiski apkopt apstādījumos un citās vietās, kur tas nav paredzēts;

4.9.3. novietot pagalmos tā, ka tie traucē vai nosprosto piekļūšanu būvju ieejām, izejām, kā arī laukumiem, kuros izvietoti atkritumu konteineri.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!