• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs - par ministrijas prioritātēm tuvākajiem mēnešiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.08.2006., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/ta/id/141098

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

03.08.2006., Nr. 122

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs — par ministrijas prioritātēm tuvākajiem mēnešiem

2.augustā notikušajā preses konferencē, definējot Ekonomikas ministrijas prioritātes tuvākajiem mēnešiem, ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs uzsvēra trīs lietas – privatizācijas procesa noslēgumu, Būvniecības un enerģētikas valsts aģentūras izveidi un Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļu sadali nākamajā plānošanas periodā.

Par privatizācijas procesa noslēgumu; robeždatums — 31.augusts

Saskaņā ar “Valsts un pašvaldību īpašumu privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumu” jebkura fiziska vai juridiska persona līdz 2006.gada 31.augustam vēl var iesniegt privatizācijas ierosinājumu par valstij vai pašvaldībai piederošu neapbūvētu zemesgabalu, nekustamu īpašumu, kapitāla daļām vai kapitālsabiedrībām.

Savukārt par valstij vai pašvaldībai piederošu zemesgabalu, uz kura atrodas citai personai piederoša ēka (būve), privatizācijas ierosinājumu līdz 2006.gada 31.augustam var iesniegt tikai šīs ēkas (būves) īpašnieks, jo tas var būt vienīgais zemes pircējs un neprivatizācijas gadījumā tam ir garantētas nomas tiesības.

Dzīvojamo māju un dzīvokļu privatizācija notiek saskaņā ar likumu “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizācija”, kurš nosaka, ka pieteikums privatizēt valstij vai pašvaldībai piederošo dzīvokli īrniekam ir jāiesniedz līdz 2006.gada 31.augustam.

Valsts vai pašvaldība var arī atteikt nodot privatizācijai īpašumu, ja tas nepieciešams valsts pārvaldes funkciju vai komercdarbībai veikšanai.

Par Būvniecības un enerģētikas valsts aģentūras izveidi

Ekonomikas ministrija ir nodevusi saskaņošanai iniciatīvu izveidotBūvniecības un enerģētikas valsts aģentūru, kuras galvenais uzdevums – īstenot valsts politiku būvniecības un enerģētikas nozarē.

Pašlaik vairākas valsts pārvaldes funkcijas būvniecībā un enerģētikā dažādu iemeslu dēļ pagaidām netiek realizētas, t.sk. funkcijas, kuras izriet no vairākām ES direktīvām. Tāpat ir daudz funkciju, kuru veikšana ministrijas līmenī no efektīvas valsts pārvaldes viedokļa nav racionāla.

Kā būtiskākos ieguvumus no šādas aģentūras izveides A.Štokenbergs uzsvēra: būvniecības un enerģētikas politikas efektīvu un koordinētu īstenošanu; Latvijas kā ES dalībvalsts saistību izpildi; tiks nodrošināta svarīgu informācijas sistēmu darbība un informācijas analīze; nodrošināta valsts atbalsta programmu realizācija, kā arī sekmēta Latvijas energoneatkarība.

Par Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu sadali

Būtisks atbalsts savu ražotņu izveidei, paplašināšanai un modernizācijai Latvijas uzņēmējiem ir pieejamais Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējums. Ekonomikas ministrijas piedāvātajām Eiropas Savienības struktūrfondu 2007.–2013.gada plānošanas perioda aktivitātēm piešķirts finansējums 480 miljoni eiro.

Lai veicinātu Lisabonas stratēģijā izvirzīto mērķu sasniegšanu, kā arī veicinātu straujāku ekonomikas izaugsmi un uzņēmumu konkurētspējas celšanos, tika noteiktas trīs prioritātes uzņēmējdarbības atbalstam: pirmkārt, inovāciju veicināšana – šī prioritāte ar vislielāko proporcionālo finansējuma daļu – 43,57 % (209 milj. eiro) no visa pieejamā finansējuma; otrkārt, uzņēmējdarbības aktivitātes un konkurētspējas celšana – tai paredzēti 27,03 % no pieejamā EM struktūrfondu finansējuma (129 milj. eiro); treškārt, finanšu resursu pieejamība – šai prioritātei paredzēti 29,40 % no pieejamā finansējuma (141 milj. eiro).

Par citiem darbiem

Vienlaikus kā svarīgākā tika uzsvērta panāktā vienošanās ar “Latvijas naftas tranzītu” par valstij piederošo akciju sabiedrības “Ventspils nafta” kapitāla daļu pārdošanu.

Kā būtisks panākums tika minēta arī EM iniciatīva no 2007.gada 1.jūlija uzsākt darba tirgus ilgtermiņa prognozēšanu, lai varētu izstrādāt iedzīvotājiem labvēlīgu nodarbinātības politiku.

Svarīgas arī ir izstrādātās “Enerģētikas attīstības pamatnostādnes 2006. – 2016.g.”, kas definē Latvijas valdības politikas pamatprincipus, mērķus un rīcības virzienus enerģētikā turpmākajiem desmit gadiem un iezīmē arī nozares ilgtermiņa attīstības virzienus; kā arī Valsts naftas produktu rezervju izveides koncepcija, kurā noteikts, ka valsts ir atbildīga par 54 dienu rezervēm un komersanti – par 36 dienu rezervēm, sasniedzot 90 dienu rezerves pēc iepriekšējā gada vidējā patēriņa dienā 2009.gadā un turpmākajos gados, nodrošinot uzlikto pienākumu izpildi. Tādā veidā tiks atvieglots administratīvais un finansiālais slogs komersantiem, kas darbojas naftas produktu tirgū.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!