• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzskatu dažādībā pirms svētkiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.2000., Nr. 466/469 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13918

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Ministru kabineta sēdes protokola Nr.60 izraksts

Latvijas Republikas Ministru kabineta sēdes protokola Nr.60 izraksts

Vēl šajā numurā

22.12.2000., Nr. 466/469

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzskatu dažādībā pirms svētkiem

Saeimas frakciju vadītāji — "Latvijas Vēstnesim"

1. Kā vērtējat Saeimā šajā Rudens sesijā paveikto? Kas ir bijis nozīmīgākais tās darbā?

2. Vai jūs apmierina līdzšinējais 7. Saeimas darbs, kad veikts jau vairāk nekā pusceļš tās pilnvaru laikā?

3. Ar ko jūsu frakcija ir īpaši iezīmējusies jeb izcēlusies aizvadītajā sesijā?

4. Ar kādu noskaņojumu sagaidāt Ziemassvētkus un ar kādām cerībām nākamo Ziemas sesiju?

Ingrīda Ūdre, Jaunās partijas frakcijas priekšsēdētāja:

S1.JPG (10776 BYTES) 1. Domāju, ka Saeima aizvadītajā Rudens sesijā ir pieņēmusi ļoti daudzus nozīmīgus likumus. Tika pieņemts ļoti svarīgais likums par valsts budžetu nākamajam gadam, ko var vērtēt dažādi — kā labu vai sliktu. Taču tas dos iespēju jau no 1. janvāra normāli strādāt visām valsts institūcijām. Domāju, ka ļoti svarīgs visām tautsaimniecības nozarēm ir Komerclikums, tomēr diemžēl mēs nepaguvām atrisināt jautājumu par tā stāšanos spēkā. Bija daudzi būtiski Saeimas lēmumi, kas saistīti ar starptautiskām konvencijām, bet dažkārt paliek nepamanīti. Taču tiem ir liela nozīme Latvijas virzībā uz Eiropas Savienību un arī ceļā uz NATO.

2. Runājot par 7. Saeimas līdzšinējo darbu, var izcelt gan pozitīvo, gan negatīvo. Man ir radies tāds iespaids, ka šīs Saeimas deputāti strādā profesionālāk un konstruktīvāk salīdzinājumā ar iepriekšējām. Diemžēl bieži vien likumdošanas iniciatīvu Saeimas vietā pārņem valdība.

Raksturīgi, ka šajā Saeimā plenārsēdes nav tik ilgas kā agrāk. Jo ļoti liels darbs tiek veikts jau komisijās. Piemēram, ļoti intensīvi un saskaņoti strādājam Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā, kur esmu tās priekšsēdētājas biedre.

3. Varbūt esam izcēlušies ar to dīvaino situāciju, kas joprojām valda Jaunajā partijā. Esam nākuši klajā ar diezgan daudziem, manuprāt, vērtīgiem priekšlikumiem, no kuriem daļa ir pieņemta, bet daļa diemžēl noraidīta. Turpināsim strādāt konstruktīvā garā, kaut arī netīkojam iekļūt tā sauktajā "zvaigžņu topā".

4. Man kā parasti pirms Ziemassvētkiem ir tāds domīgs noskaņojums. Šoreiz nav diez cik priecīgs garastāvoklis. Tikko atgriezos no parlamentārās vizītes Krievijā, kur mums neklājās viegli.

Gribētos novēlēt Saeimas deputātiem, lai mēs paši biežāk atrastu kopēju valodu, cenšoties pieņemt tādus likumus un lēmumus, kas būtu noderīgi visai Latvijas tautai. Tad arī Ziemassvētkos būs līksms un pacilāts noskaņojums. Aizvien dzīvoju cerībās uz visu to labāko.

Kristiāna Lībane, frakcijas "Latvijas ceļš" priekšsēdētāja:

S2.JPG (10703 BYTES) 1. Kā jau parasti, šajā Rudens sesijā nozīmīgākais ir bijis sarežģītais likumdošanas darbs, jo sevišķi saistībā ar valsts budžeta pieņemšanu 2001. gadam. Saglabājās līdzšinējā tendence, kur likumprojekti lielākoties nāca no valdības. Bet parlaments darbojas kā savdabīgs politiskais filtrs. Tas ir ļoti labi, ka deputāti strādā kā eksperti politiskajos, ekonomiskajos un sociālajos jautājumos. Laikam gan svarīgākais likums, kas tika pieņemts šīs sesijas laikā, bija likums par valsts budžetu nākamajam gadam. Gandarījums ir par to, ka tomēr izdevās šo valsts budžetu ieturēt finansu disciplīnas un pragmatisma ietvaros.

Svarīgs bija arī likums par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem, kas nav ieviests daudzās valstīs. Tātad Latvija ir zināmā mērā priekšgājēja šajā ziņā. Daudz uzmanības šajā sesijā pievērsām arī martā paredzētajām pašvaldību vēlēšanām, lai tās notiktu korekti un godīgi.

2. Vērtējot no kalendārā viedokļa, mēs, 7. Saeimas deputāti, patlaban patiešām atrodamies pusceļā. Jāsaka, ka šī Saeima ir daudz paveikusi, bet varēja padarīt vairāk. Straujākos tempos varēja virzīties uz priekšu visa tā likumdošana, kas saistīta ar paredzamo iestāšanos Eiropas Savienībā. Pārlieku daudz laika un enerģijas tika veltīts dažādiem politiska rakstura ķīviņiem. Pārāk daudz bijis valdības krīžu. Saeimas likumdošanas gaita nereti ir atgādinājusi principu: divi soļi uz priekšu, viens atpakaļ. Neraugoties uz dažkārt elektrizēto gaisotni, tomēr jāatzīst, ka šī Saeima ir strādājusi produktīvāk un tautai labvēlīgāk salīdzinājumā ar iepriekšējām.

3. Mums, "Latvijas ceļa" deputātiem, šī sesija ir bijusi diezgan grūta tādēļ, ka mēs esam Ministru prezidenta partija. Premjerministra partijai aizvien ir augstāks atbildības līmenis. Līdz ar to mums visstraujāk pukst sirdis par to, lai koalīcijas partneru balsojums būtu vienots. Esam ieinteresēti, lai ne tikai šī valdība noturētos līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām.

4. Saeimas nākamo Ziemas sesiju es sagaidu ar lielām cerībām uz patiešām produktīvu darbu. Ir sakrājušies ļoti daudzi likumprojekti, kas būtu izskatāmi 2. vai 3. lasījumā. Piemēram, Komerclikumam vajadzētu stāties spēkā jau no 1. janvāra, taču tas notiks, tikai sākot ar 1. aprīli vai pat 1. jūliju. Vēl daudz kas sakārtojams dzīvokļu likumdošanā, jo nedrīkstam joprojām dzīvot kaut kādos padomjlaiku normatīvo aktu rāmjos. Jāizšķiras par to, kā tad galu galā finansēsim Nacionālās bibliotēkas celtniecību.

Pirms Ziemassvētkiem man noskaņojums, protams, ir priecīgs un apcerīgs, taču tajā pašā laikā darbīgs un lietišķs, gaidot parlamenta nākamo darba cēlienu.

Egīls Baldzēns, Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšsēdētājs:

S3.JPG (20508 BYTES) 1. Strādāts ir daudz, taču maz ir tādu rezultātu, kas tautai varētu būt patīkami un kas liecinātu, ka ir panākts kaut kāds nopietns ieguvums. Šķietams ieguvums varētu būt papildu finansējums militārajai sfērai, integrācijai Eiropas Savienībā un izglītībai. Bet, kā vienmēr, visam līdzekļu nepietiek. Gadu no gada tiek runāts par to, ka katrai ministrijai vajadzētu pierādīt savas finansējuma vajadzības. Tiklīdz pienāk valsts budžeta apspriešana, mēs atkal pieliekam klāt katram pa kādam procentiņam. Veselības aprūpe nākamgad nesaņems pat to, kas tai bija atvēlēts šogad.

Mēs ļoti cerējām, ka beidzot izdosies izkustināt no vietas bērnu pabalstu jautājumu. Bijām panākuši cerīgas vienošanās, arī ar "Latvijas ceļu" un Tautas partiju, — būšot papildus atvēlēti 3,2 miljoni latu. Protams, mēs kā opozīcija izvirzījām radikālākus priekšlikumus. Beigu beigās nācās pieredzēt visai bēdīgu iznākumu.

Manuprāt, pozitīvi ir vērtējams tas, ka Saeimas deputāti, izvērtējot tā saukto pedofilijas skandālu, tomēr konstatēja, ka Jāņa Ādamsona rīcība ir bijusi pilsoniskas pienākuma apziņas vadīta. Tās pamatā nav bijuši konjunktūras apsvērumi vai personiska naida motīvi. Tas, pēc manām domām, ir ļoti labs piemērs tam, ka deputāti neatkarīgi no atrašanās pozīcijā vai opozīcijā, neatkarīgi no frakciju disciplīnas tomēr spēj būt godīgi izšķirīgos balsojumos.

2. Vērtējums nevar būt atrauts no politisko spēku samēra šajā Saeimā. Protams, savu attieksmi pret to ir pauduši Latvijas Republikas pilsoņi vēlēšanu dienā. Līdz ar to, pastāvot pašreizējam spēku samēram, rezultāti ir atbilstoši tam, kam bija jānotiek. Lai šie rezultāti būtu citādi, vajadzīgs cits politisko spēku samērs. Tad mēs tiešām varētu gaidīt kādu būtisku pavērsienu Latvijas valsts ekonomiskajā un sociālajā politikā. Redzam, ka netiek risināti mazo un vidējo uzņēmēju darbības jautājumi. Palielinās valsts ārējais parāds. Nereti valdību veidojošo frakciju deputāti balso gluži pretēji agrāk deklarētajiem principiem, īpaši sociālajos jautājumos.

3. Domāju, ka mūsu priekšlikumi ir aizvien labi saklausāmi un redzami. Mēs esam daudzkārt cīnījušies par būtisku lietu pozitīviem risinājumiem. Kā piemēru varu minēt progresīvo ienākumu nodokli, kad kārtējo reizi iesniedzām savus priekšlikumus. Iesniedzām, mūsuprāt, lietderīgus ierosinājumus attiecībā uz Nacionālās bibliotēkas būvi, uz "Lattelekom" turpmāko darbību.

Mēs esam daudz kritizējuši, bet mums bijuši arī daudzi konstruktīvi priekšlikumi, piemēram, saistībā ar reģionālo attīstību.

4. Ceru, ka līdz pašvaldību vēlēšanām sociāldemokrāti būs pietiekami nostiprinājušies savās nostādnēs. Līdz ar to tās problēmas, ko sociāldemokrāti tradicionāli risina Eiropā, arī mēs labāk un efektīvāk varēsim risināt, pārstāvot sociāldemokrātiskos noskaņojumus.

Bet, neraugoties uz visām grūtībām, noskaņojums pirms Ziemassvētkiem tomēr ir priecīgs. Kā teicis Rainis, nekad tā bedre nevar būt tik dziļa, lai saule nevarētu izspiest to ēnu. Ceru, ka arī šī ziema mums dāvās pietiekami daudz saules un balta sniega. Novēlu, lai mums katram Ziemassvētkos būtu patiešām jauks un cerīgs noskaņojums.

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!