• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2006. gada 24. maija lēmums Nr. 49 "Par lietas neierosināšanu Par a/s "Lauku Avīze" 21.04.2006. iesniegumu Nr.111". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2006., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/138177

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.51

Par tirgus dalībnieku apvienošanos
Lieta Nr. 1583/05/05/3
Par SIA "Neste Latvija" nekustamā un kustamā īpašuma iegūšanu no SIA "Trest Oil Co"

Vēl šajā numurā

22.06.2006., Nr. 97

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 49

Pieņemts: 24.05.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.49

Rīgā 2006.gada 24.maijā (prot. Nr.35, 6.§)

Par lietas neierosināšanu

Par a/s “Lauku Avīze” 21.04.2006. iesniegumu Nr.111

Konkurences padome 24.04.2006. saņēma a/s “Lauku Avīze” 21.04.2006. iesniegumu Nr.111. Iesniedzējs lūdzis veikt pārbaudi par iespējamiem Konkurences likuma pārkāpumiem, ko pieļauj SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA”. Bezmaksas laikraksta “Rītdiena” izdevējs savā interneta mājas lapā publicējis apgalvojumu “..atsakoties no ieņēmumiem par realizāciju, visi finansiālie izdevumi tiek pārorientēti uz reklāmdevējiem.” Pārskatot laikrakstā “Rītdiena” publicētās reklāmas apjomu un veicot citus aprēķinus, iesniedzējs konstatējis, ka 2006.gada pirmajos mēnešos ieņēmumi no laikrakstā “Rītdiena” publicētās reklāmas nevar nosegt pat izdevumus tā iespiešanai, nemaz nerunājot par piegādi abonentiem, personāla izmaksām, autoratlīdzību, informācijas iegādi. Tāda pati situācija bijusi 2005.gadā.

Iesniedzējs uzskata, ka SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA” cenšas pārdalīt par labu sev esošo preses izplatīšanas tirgu un periodiskajos izdevumos publicējamās reklāmas tirgu, pārkāpjot Konkurences likuma 18.panta otro daļu.

Iesniedzējs norādījis, ka SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA”, pārkāpjot godīgas saim­nieciskās darbības paražas, rada konkurences deformēšanu, tādējādi aizskarot a/s “Lauku Avīze” un citu periodisko izdevumu izdevēju intereses preses izdevumu un reklāmas tirgū. Pēc iesniedzēja uzskata, būtībā SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA” ar negodīgiem paņēmieniem pārdala preses izdevumu un reklāmas tirgu par labu sev, ko apliecina arī strauji augošais laikraksta “Rītdiena” abonentu skaits.

Konkurences padome 23.05.2006. saņēma vēstuli no SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA”, kurā norādīts sekojošais. SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA” veic saimniecisko darbību, izdodot laikrakstu “Rītdiena”, reklāmas pakalpojumu nozarē, un uzskata, ka tās ieņemtā kopējā reklāmas apjoma tirgus daļa ir niecīga. SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA” lielākie konkurenti laikrakstu tirgū ir a/s “Diena” (izdod laikrakstu “Diena” un “5min”), a/s “Lauku Avīze” (izdod laikrakstu “Latvijas Avīze”), SIA “Izdevniecība Dienas Bizness” (izdod laikrakstu “Dienas Bizness” un pielikumus), SIA “Mediju nams” (izdod laikrakstu “Vakara Ziņas” un “Neatkarīgā Rīta Avīze”), SIA “Izdevniecības nams PETITS” (izdod laikrakstu “Rīgas Santīms”). Bezmaksas laikraksti Latvijā, ar kuriem konkurē SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA”, ir “5min” un “Rīgas Santīms”.

Laikraksta “Rītdiena” mērķauditorija ir visi Latvijas iedzīvotāji, kas lasa latviešu valodā, tematika — ziņas un tēmas, kas ir publicēšanas vērtas. Laikraksta izdošanas mērķis ir gūt peļņu no saimnieciskās darbības. Laikraksta “Rītdiena” izdošana un izplatīšana tiek finansēta no uzņēmuma norēķinu kontos ienākošajiem naudas līdzekļiem, tas ir, ieņēmumiem no saimnieciskās darbības un īpašnieku ieguldījumiem. SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA”, izdodot laikrakstu “Rītdiena”, līdz 01.05.2006. nav darbojusies ar peļņu.

Konkurences padome, ņemot vērā iesniegumā norādīto un papildus iegūto informāciju,

 

konstatēja:

Iesniedzēja iebildumi pēc būtības ir par to, ka SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA” piedāvā laikrakstu “Rītdiena” bez maksas, apstākļos, kad ienākumi par reklāmu publicēšanu laikrakstā, iespējams, ir mazāki par laikraksta izdošanas un izplatīšanas izdevumiem, tātad zem piedāvātās preces pašizmaksas. Iesniedzējs uzskata, ka tādējādi nav ievērotas godīgas saimnieciskās darbības paražas.

Konkurences padome norāda, ka tirgus dalībnieka neatkarība un patstāvība piedāvātās preces cenas noteikšanā ir viens no brīvas konkurences pastāvēšanas un attīstības priekšnoteikumiem. Vienīgi dominējošā stāvoklī esoša tirgus dalībnieka preces vai pakalpojuma cenas pazemināšana zem pašizmaksas, ja tās mērķis vai sekas ir cita konkurenta izspiešana no tirgus, var tikt atzīta par Konkurences likuma 13.panta iespējamo pārkāpumu.

Ņemot vērā iepriekšminēto, tirgus dalībnieks, kurš neatrodas dominējošā stāvoklī, ir tiesīgs brīvi un neatkarīgi noteikt piedāvātās preces cenu, pat ja prece tiek piedāvāta zem tās pašizmaksas. Tas attiecas arī uz konkrēto gadījumu, kad SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA” piedāvā tās izdoto laikrakstu “Rītdiena” bez maksas un ienākumus gūst no laikrakstā publicētās reklāmas, un laikraksta izdošana un izplatīšana papildus tiek finansēta no īpašnieku ieguldījumiem.

Tādējādi Konkurences padome uzskata, ka iesniegumā norādītās SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA” darbības, piedāvājot bez maksas laikrakstu “Rītdiena”, nav vērtējamas kā godīgu saimnieciskās darbības paražu pārkāpšana un nesatur Konkurences likuma 18.panta otrajā daļā noteiktās tiesiskā sastāva pazīmes, turklāt Konkurences padome ir ierosinājusi lietu uz a/s “Lauku Avīze” 21.04.2006. iesnieguma Nr.111 pamata par Konkurences likuma 13.panta ģenerālklauzulas iespējamo pārkāpumu SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA” darbībās.

A/s “Lauku Avīze” iesniegums nesatur jebkādus apstākļus, kas liecinātu par Konkurences likuma 11.panta iespējamo pārkāpumu SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA” darbībās, turklāt pēc būtības par šāda apstākļa esamību nav iebildis arī iesniedzējs.

Tādējādi Konkurences padome uzskata, ka nav tiesiska pamata izvērtēt iesniegumā norādīto SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA” darbību, piedāvājot bez maksas laikrakstu “Rītdiena”, atbilstību Konkurences likuma 11.panta noteikumiem.

Konkurences padome secina, ja pirms lēmuma pieņemšanas par lietas ierosināšanu vai neierosināšanu tiek konstatētas pazīmes, kas izslēdz Konkurences likuma iespējamo pārkāpumu, ir pieņemams lēmums par lietas neierosināšanu, balstoties uz analoģiska tiesiskā pamata kā izbeidzot lietas izpēti.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 11.pantu, 18.pantu un 23.panta trešo daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

neierosināt lietu uz a/s “Lauku Avīze” 21.04.2006. iesnieguma Nr.111 pamata par Konkurences likuma 11.panta un 18.panta iespējamo pārkāpumu SIA “Izdevniecība LAMA GRUPA” darbībās.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!