• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 50 miljardu eiro finansējumu pētniecības programmai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2006., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/138128

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par rasistiskās un homofobiskās vardarbības izpausmju nosodījumu

Vēl šajā numurā

22.06.2006., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 50 miljardu eiro finansējumu pētniecības programmai

 

Eiropas Parlaments 15.jūnijā atbalstīja ziņojumu par 7. pētniecības un tehnoloģiju attīstības pamatprogrammu, kas ļaus ES atvēlēt pētniecībai lielāku kopējā budžeta daļu nekā agrāk. Lai gan EP deputāti izpētei būtu vēlējušies vairāk līdzekļu, viņi sniedza atbalstu septiņu gadu finansējumam (2007–2013) 50 miljardu eiro vērtībā. Parlaments arī izvirzīja kritērijus embriju cilmes šūnu pētniecības finansēšanai.

Eiropas Parlaments sniedza pārliecinošu atbalstu Eiropas Komisijas priekšlikumiem par ES pētniecības un tehnoloģiju attīstības programmu nākamajiem septiņiem gadiem. Septītajai pamatprogrammai paredzēts piešķirt 50,862 miljardus eiro laikposmam no 2007.gada līdz 2013.gadam. Iepriekšējā, sestā, pamatprogramma pieciem gadiem atvēlēja tikai 16,27 miljardus eiro. Pat ņemot vērā paplašināšanos, pētniecībai atvēlēto līdzekļus daudzums ir ievērojami palielinājies. Pamatprogrammu veidos četras atsevišķas programmas: Sadarbība, Idejas, Cilvēki, Iespējas.

Degpunktā ētikas jautājumi

Tāpat kā diskusijā par iepriekšējo, sesto, pamatprogrammu, polemiku raisīja jautājums par finansējumu cilvēka cilmes šūnu pētniecībai. Parlaments atbalstīja Komisijas ierosinājumu, ka programma nefinansēs pētījumus, kas paredzēti cilvēku šūnu klonēšanai reproduktīvos nolūkos, pētījumus, kas maina cilvēku ģenētisko mantojumu.

Eiropas Parlaments atbalsta, ka var turpināt finansēt pieaugušo un embriju cilvēka cilmes šūnu pētniecību, precizējot, ka tas jādara saskaņā ar stingriem nosacījumiem: finansējuma piešķiršana rūpīgi jāvērtē atkarībā no pētījumu nolūka, kā arī vadoties no tā, vai pētījumi atļauti attiecīgajā dalībvalstī. Jebkurā šādā pieteikumā finansējuma saņemšanai ir jāiekļauj sīka informācija par licencēšanas un kontroles pasākumiem, ko veiks dalībvalsts kompetentās iestādes.

MVU programmas

EP iesaka pārdalīt dažādiem mērķiem piešķirtos līdzekļus atbilstoši Eiropas Parlamenta izvirzītajām prioritātēm. Deputāti prasa vismaz 15% no pamatprogrammas līdzekļiem piešķirt mazu un vidēju uzņēmumu atbalstam pētniecības jomā. Tas prasa arī vairāk līdzekļu atvēlēt jaunu pētnieku iniciatīvām un sieviešu iesaistei zinātnē. Vairāki iesniegtie grozījumi domāti, lai mazinātu “smadzeņu aizplūšanu” no ES un atbalstītu jaunos pētniekus zinātniskās karjeras sākumā, piemēram, piešķirot pētniecības stipendijas.

Eiropas Pētniecības padome

Deputāti atbalsta Eiropas Pētniecības padomes izveidi, taču prasa tai lielāku neatkarību, nekā paredzēts sākotnējā likumprojektā. Sākotnēji Padome varētu darboties kā aģentūra, vēlāk kļūstot par neatkarīgu struktūru. Deputāti ierosina Komisijai 2008. gadā iesniegt lēmumprojektu, kas šādu neatkarīgu padomi ļautu izveidot saskaņā ar koplēmuma procedūru. Lai izvairītos no liekiem administratīviem izdevumiem, Padomes budžets nedrīkstētu pārsniegt 3% no pamatprogrammas gada budžeta.

Prioritātes septītās pamatprogrammas finansējumam

Parlaments atbalsta Eiropas Komisijas ierosinātās prioritātes, bet atsevišķos gadījumos iesaka to aptvērumu paplašināt vai precizēt. Parlaments prasa divas trešdaļas enerģētikai paredzētā finansējuma atvēlēt pētījumiem saistībā ar atjaunīgajām enerģijām, energoefektivitāti un enerģijas taupīšanu. Parlaments kā īpašu prioritāti iesaka noteikt pētniecību veselības jomā. Pēc deputātu domām, divās atsevišķās budžeta pozīcijās jānodala drošība un kosmosa pētniecība, kam pamatprogrammā projektā paredzēts kopīgs finansējums.

Prioritārās jomas: veselība; pārtika, lauksaimniecība, biotehnoloģija; informācijas un komunikāciju tehnoloģijas; nanozinātnes, nanotehnoloģijas, materiāli un jaunas ražošanas; tehnoloģijas; – enerģētika; vide (tostarp klimata pārmaiņas); transports (tostarp aeronautika); sociālekonomiskās zinātnes un humanitārās zinātnes; drošība; kosmosa pētniecība.

Parlaments vēlas, lai programmu pārskatītu un izvērtētu sistemātiski – vismaz divas reizes programmas darbības laikā, nevis vienu reizi, kā paredzēts sākotnējā projektā. Pēc deputātu domām, jo īpaši jāseko līdzi ētiskas dabas jautājumiem, ņemot vērā zinātnes attīstību.

Eiropas Atomenerģijas kopienas pamatprogramma

Parlaments saskaņā ar apspriežu procedūru atbalstīja lēmumprojektu par Eiropas Atomenerģijas kopienas (Euratom) septīto pamatprogrammu. Tas paredz 2,7 miljardus eiro kodolpētniecības un mācību pasākumiem laikā no 2007.gada līdz 2011.gadam.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!