• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lielāko drošību lidostās un gaisa transportā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.2006., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/137918

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par priekšlikumiem personas datu aizsardzībai krimināllietās

Vēl šajā numurā

20.06.2006., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lielāko drošību lidostās un gaisa transportā

Eiropas Parlaments uzstāj uz stingriem noteikumiem jaunajā regulā, kuras mērķis ir garantēt drošību pasažieru un apkalpes civilajos gaisa pārvadājumos. Regula, par ko Eiropas Parlaments 15.jūnijā balsoja pirmajā lasījumā, papildina noteikumus, kas Eiropas Savienībā tika ieviesti pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem.

Vairāku Eiropas Parlamenta pieņemto grozījumu mērķis ir precizēt, ka regulas uzdevums ir aizsargāt aviāciju pret tādu nelikumīgu iejaukšanos kā teroristu darbības, nošķirot tās no citiem pārkāpumiem, piemēram, zādzībām vai kontrabandas. Jaunā regula pirmo reizi ieviesīs ES kopīgus noteikumus par pārbaudēm, tostarp izlases veida pārbaudēm, uzraudzību, pārmeklēšanu un aizliegtajiem priekšmetiem gaisa transportā un lidostās.

Deputāti iesaka noteikt, ka “pasažieris, kas potenciāli var radīt problēmas” ir ne tikai persona, ko nevar ielaist valstī imigrācijas noteikumu dēļ vai tāpēc, ka tā atrodas tiesas uzraudzībā, bet arī jebkurš pasažieris, “kura uzvedība ir nepārprotami nenormāla un draud kompromitēt lidojuma drošību”.

Regula paredz arī noteikumus atbilstoši apmācītiem “par lidojuma drošību atbildīgajiem drošības darbiniekiem”, ko nodarbinās un atalgos dalībvalsts, kurā izsniegta licence attiecīgajam aviotransportam.

Eiropas Parlaments regulā ierosina grozījumu, kas aizliedz lidmašīnā ienest ieročus, izņemot, ja “izpildīti nepieciešamie drošības nosacījumi”. Ieroču ienešanai vispirms jāsaņem apstiprinājums no sākumpunkta valsts un galamērķa valsts, bet attiecīgos gadījumos no visām tām valstīm, “kurām lido pāri vai kurās tiek veiktas starppieturas”.

Eiropas Parlaments ierosina, ka izmaksas par drošības pasākumiem jāsedz pasažieriem un dalībvalstij kopīgi. Tomēr, ja dalībvalsts vēlēsies ieviest stingrākus drošības noteikumus, nekā noteikts regulā, izmaksas būs jāsedz pašai dalībvalstij. Ja izdevumus iekļauj biļetes cenā, tas obligāti jānorāda atsevišķi. Lai novērstu konkurences kropļojumus, deputāti Komisijai prasa izstrādāt drošības pasākumu finansēšanas noteikumus.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!