• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par prasību slēgt Gvantanamo ieslodzīto centru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.06.2006., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/137743

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas dzīves kvalitātes indeksa izstrādi

Vēl šajā numurā

16.06.2006., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par prasību slēgt Gvantanamo ieslodzīto centru

Eiropas Parlaments otrdien, 13.jūnijā, pieņēma rezolūciju, atkārtoti aicinot ASV administrāciju slēgt Gvantanamo ieslodzīto centru un nodrošināt apsūdzētajiem piekļuvi taisnīgai tiesai. Lai gan cīņa pret mūsdienu starptautisko terorismu ir īpaša, to nedrīkst īstenot uz cilvēktiesību rēķina un apejot starptautiskās tiesību normas, atzīts rezolūcijā.

Eiropas Parlaments “atkārtoti aicina ASV administrāciju slēgt Gvantanamo līča aizturēšanas centru”, uzstājot, “ka pret ikvienu ieslodzīto jāizturas saskaņā ar starptautiskajām cilvēktiesību normām” un, ja tiek izvirzīta apsūdzība, lieta bez kavēšanās jāizskata vispārējās jurisdikcijas tiesā vai starptautiskā tribunālā.

Eiropas Parlaments nosoda visu veidu spīdzināšanu un aicina ASV iestādes īstenot ANO Konvencijas pret spīdzināšanu ieteikumus, nodrošinot, ka netiek izmantotas īpaši nežēlīgās “speciālās pratināšanas metodes”, tostarp tādas, kas saistītas ar “seksuālu pazemošanu”, “iegremdēšanu ūdenī”, “ieslēgšanu važās”, “suņu izmantošanu baiļu izraisīšanai”. Parlaments prasa, lai ASV valdība ANO iestādēm un starptautiskajām cilvēktiesību organizācijām nodrošinātu netraucētu piekļuvi ieslodzītajiem, atzīmējot, ka vienīgā starptautiskā organizācija, kurai dota šāda piekļuve, ir Sarkanais Krusts.

Deputāti aicina ASV iestādes nodrošināt, ka atbrīvotie ieslodzītie netiek nosūtīti atpakaļ uz valstīm, kur viņi var saskarties ar spīdzināšanas vai citiem pazemojošas izturēšanās draudiem.

Eiropas Parlaments rezolūcijā aicina ASV nevilcinoties veikt izmeklēšanu par visiem spīdzināšanas un citiem sliktas izturēšanās gadījumiem, kuros iesaistīti ASV darbinieki. Eiropas Parlaments prasa ASV valdību precizēt, vai pretrunā ar ANO Bērnu tiesību konvenciju Gvantanamo centrā ir bijuši un vēl ir nepilngadīgie ieslodzītie. Atzīmējot “ASV militāro spēku nozīmīgos centienus nodrošināt labākus apstākļus ieslodzītajiem nekā līdz šim”, deputāti tomēr norāda, ka nesenie paziņojumi par trīs ieslodzīto izdarītajām pašnāvībām rada papildu bažas par ieslodzīto stāvokli.

Atbilstoši nesen Gvantanamo centru apmeklējušo deputātu delegācijas ieteikumam rezolūcijā arī ieteikts sūtīt uz Gvantanamo Eiropas Parlamenta ad hoc delegāciju, kad Parlaments to uzskatītu par nepieciešamu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!