• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Īrijas parlamentāriešu vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.06.2006., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/137738

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2006.gada 15.jūnija sēdē

Vēl šajā numurā

16.06.2006., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Īrijas parlamentāriešu vizīti Saeimā

Trešdien, 14.jūnijā, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Jevgēnija Stalidzāne un deputāti tikās ar Īrijas parlamenta Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju Džonu Deiziju (John Deasy) un komisijas pārstāvjiem.

Sarunas laikā galvenā uzmanība pievērsta jautājumiem, kas saistīti ar brīvu darbaspēka kustību starp Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja J.Stalidzāne Īrijas parlamenta pārstāvjus iepazīstināja ar komisijas darbības virzieniem sociālās nodrošināšanas, veselības aprūpes un darba likumdošanas jomā un pastāstīja par nesen pie Valsts prezidenta kancelejas izveidotās Stratēģiskās analīzes komisijas Īrijā veikto pētījumu, lai noskaidrotu patiesos iemeslus, kāpēc Latvijas iedzīvotāji dodas darbā uz šo valsti. Apkopojot pētījuma rezultātus, komisija izstrādājusi ieteikumus valdībai, pašvaldībām un uzņēmējiem, kā paaugstināt iedzīvotāju labklājību un pakāpeniski samazināt darbaspēka aizplūšanu. Liela daļa aptaujāto norādījuši, ka ļoti svarīga ir stabila darba vide – pozitīva darba devēja attieksme, garantēts stabils atalgojums un nodrošinātas sociālās garantijas.

Īrijas parlamenta Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Dž.Deizijs, informējot par pašreizējo situāciju migrācijas jomā, norādīja uz vairākām problēmām, ar ko nākas saskarties darba meklētājiem Īrijā, piemēram, informācijas trūkumu par iespējām saņemt sociālās garantijas. J.Stalidzāne pastāstīja, ka Latvijā par aktualitātēm interesējošās valsts darba tirgū un likumdošanā, kā arī par sociālajām garantijām tajā var uzzināt Eiropas valstu sociālo dienestu sadarbības tīkla organizācijās. Tomēr tajās vēršoties nedaudz cilvēku, jo pārsvarā tiekot izmantota neoficiāli iegūta informācija.

Sarunā Īrijas un Latvijas deputāti arī sprieda par imigrantu iespējām saņemt veselības aprūpes pakalpojumus, bērna piedzimšanas pabalstu, par Latvijas uzņēmēju izredzēm Īrijā, kā arī atskatījās uz Īrijas ekonomiskās izaugsmes sākumposmu.

Arī Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Oskars Kastēns un komisijas deputāti tikās ar Īrijas parlamenta Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju Džonu Deiziju un komisijas pārstāvjiem.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs O.Kastēns sveica Īrijas parlamentāriešus Saeimā un pateicās par to, ka vakar viņi kopā ar Saeimas deputātiem, mūsu valsts valdības pārstāvjiem un politiski represētajiem pie Brīvības pieminekļa nolika ziedus, pieminot komunistiskā genocīda upurus. Viņš uzsvēra, ka attiecības starp mūsu valstīm ir izveidojušās ļoti labas un Īrija ir kā “veiksmes stāsts” augsta labklājības līmeņa sasniegšanai salīdzinoši īsā laika posmā. Desmit gados tā kļuvusi par vienu no visattīstītākajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Runājot par Eiropas lietu komisijas darbu, O.Kastēns atzina, ka tas ir mainījies līdz ar Latvijas pievienošanos ES, tostarp minot oficiālo pozīciju apstiprināšanu pirms to nosūtīšanas ES institūcijām, kā arī līdzdalību direktīvu pārņemšanas procesā un ES fondu apguvē.

Īrijas parlamenta radniecīgās komisijas priekšsēdētājs Dž.Deizijs pateicās par viesmīlīgo uzņemšanu mūsu parlamentā un pastāstīja, ka vizītes mērķis ir pārrunāt aktualitātes ES, kā arī jautājumus, kas kopīgi abām valstīm, tostarp Latvijas darbaspēka aizplūšana uz Īriju. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka pastāv vairāki iemesli, kāpēc darbaspēks no tādām valstīm kā Latvija, Lietuva un Polija dodas prom no savām mītnes zemēm, kā vienu no tiem minot nevienlīdzīgo ES fondu līdzekļu sadali reģioniem, kas veicina nevienlīdzīgu ekonomisko attīstību. Īrijas parlamentārieši apliecināja vēlmi palīdzēt Latvijai darbaspēka atgriešanās jautājumā, kā arī to darba meklētāju konsultēšanā, kas vēl tikai plāno doties uz Īriju. Savukārt O.Kastēns pateicās Īrijas pusei par lielo atbalstu un adekvātu darba apstākļu nodrošināšanu mūsu valsts iedzīvotājiem, kuri jau strādā un dzīvo Īrijā. Viņš pauda cerību, ka drīz arī Latvijā būs augsts ekonomiskais līmenis, kas veicinās ārzemēs strādājošo atgriešanos atpakaļ mājās.

Tikšanās laikā spriests arī par svarīgiem jautājumiem Eiropas nākotnē – konstitūcijas ratifikāciju, ES sociālo un ekonomisko situāciju, kā arī par Eiropas robežām.

Sarunas noslēgumā puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Īrijas attiecības vērtējamas kā labas un nākotnē vēl intensificējamas.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!