• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu attiecībās valda draudzība un sapratne. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.12.2000., Nr. 458/459 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13699

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu valstīm ir kopīga pagātne un arī kopīga nākotne

Vēl šajā numurā

19.12.2000., Nr. 458/459

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūsu attiecībās valda draudzība un sapratne

S4.JPG (23438 BYTES) Rīgā oficiālā vizītē uzturas Šveices konfederācijas ārlietu ministrs Jozefs Deiss ( Joseph Deiss )

Preses konferencē:

Vakar, 18. decembrī, notika Latvijas Republikas ārlietu ministra Induļa Bērziņa un Šveices Konfederācijas Federālās padomes locekļa, ārlietu ministra Jozefa Deisa preses konference.

Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš

— Latvijas ārpolitikas svarīgākie mērķi, protams, ir iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO. Taču liela nozīme ir arī mūsu divpusējām attiecībām ar Eiropas valstīm, tātad arī ar Šveici. Tādēļ esmu ļoti priecīgs par iespēju šodien tikties ar Šveices Konfederācijas Federālās padomes locekli, ārlietu ministru Jozefu Deisu un pārrunāt mūsu valstu divpusējo attiecību aktualitātes. Mēs pārrunājām gan līdzšinējās attiecības, gan arī turpmāk darāmo, paplašinot abu valstu sadarbības līgumtiesisko bāzi. Apspriedām arī, kā labāk izmantot palīdzību, ko Šveice līdz šim sniegusi Latvijai. Apmainījāmies domām par ES attīstību un pārrunājām Nicas apspriedes rezultātus. Mēs arī vienojāmies, ka jārod iespējas ES paplašināšanas procesu pārrunāt biežāk.

SS1.JPG (22631 BYTES) Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 18.decembrī, tikās ar Šveices ārlietu ministru Jozefu Deisu.

Tikšanās laikā pārrunāta Latvijas un Šveices divpusējo attiecību perspektīva, abu valstu iekšpolitiskās un ārpolitiskās aktualitātes. Abas puses atzīmēja, ka valstu attiecībās valda draudzība un vēlme plašāk sadarboties. Valsts prezidente informēja par sabiedrības integrācijas gaitu Latvijā, pateicoties par Šveices atbalstu un norādot, kā valsts valodas mācību programma iekļaujas kopējā sociālās integrācijas kontekstā. V.Vīķe–Freiberga pauda cerību, ka J.Deisa vizīte Latvijā veicinās dziļāku kontaktu veidošanos starp Šveici un Latviju.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Ministru prezidenta

DEISS-PREMJERS2.JPG (32936 BYTES) Vakar, 18. decembrī, Ministru prezidents Andris Bērziņš tikās ar Šveices ārlietu ministru Jozefu Deisu.

Sarunu sākumā dalībnieki vienojās, ka Latvijas un Šveices attiecības ir sakārtotas un tās jāturpina uzturēt visās jomās. Ministru prezidents atzina, ka Latvija ir ieinteresēta ciešākā ekonomiskā sadarbībā ar Šveici ne tikai tradicionālās nozarēs, bet arī moderno tehnoloģiju jomā, attīstāmi kontakti starp mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

Šveices ārlietu ministrs iepazīstināja Ministru prezidentu ar Šveices noslēgtajiem līgumiem ar Eiropas Savienības valstīm. A.Bērziņš piezīmēja, ka mūsu valstis ir dažādās situācijās, taču Latvija ir gatava iestāties ES ar savu identitāti, savu valodu un savām paražām.

Ministru prezidents iepazīstināja Šveices ārlietu ministru ar situāciju Latvijas lauksaimniecībā. A.Bērziņš izteicās, ka Latvija lūdz Eiropas Savienībai pārejas periodu lauksaimniecībā, jo šajā jomā, kā arī vides aizsardzībā nepieciešamas lielas investīcijas.

J.Deiss pateicās par vizītes gaitu Latvijā un cerīgi izteicās par turpmāku Latvijas un Šveices sadarbību.

Valdības preses departaments

Foto: A.F.I.

Preses konferencē

Šveices ārlietu ministrs Jozefs Deiss:

— Es esmu īpaši priecīgs šodien tikties ar Latvijas ārlietu ministru un presi, jo formāli šī ir pati pirmā Šveices ārlietu ministra oficiālā vizīte Latvijā. Esmu lepns būt pirmais Šveices ārlietu ministrs, kas oficiāli apmeklē jūsu valsti. Jo lepnāks tādēļ, ka Latvija pašlaik ir Eiropas Padomes prezidējošā valsts. Arī šis fakts liecina, cik aktuāla ir Baltijas valstu integrācija Eiropas institūcijās. Kā zināms, Šveice oficiāli nav ES dalībvalsts. Mēs gan esam iesnieguši šai organizācijā pieteikumu, taču patlaban tas ir iesaldēts. Mūsu valsts arī negrasās iestāties NATO, tāpēc svarīgākais jautājums mūsu šīsdienas sarunās bija abu valstu divpusējās attiecības. Šveice no savas puses pievērš lielu uzmanību mūsu valstu ekonomiskajai sadarbībai. Nākamgad mēs gribam pabeigt izstrādāt un parakstīt līgumu par dubultās aplikšanas ar nodokļiem novēršanu. Tad tas pievienosies diviem jau esošajiem līgumiem par ieguldījumu veicināšanu un to abpusējo aizsardzību un līgumam par gaisa satiksmi. Baltijas valstis pašlaik ļoti intensificē savas attiecības ar ES, tāpēc mums bija svarīgi pārrunāt arī ES paplašināšanas aktualitātes, īpaši Nicas apspriedes lēmumu kontekstā. Svarīgi, ka Nicas apspriede apliecinājusi gatavību turpināt ES paplašināšanas procesu. Mūsu valsti īpaši interesēja ES dalībvalstu attieksme pret mazajām valstīm, un Nicas apspriedes lēmumi rāda, ka attieksme ir ļoti labvēlīga. Tas Šveici iepriecina. Esmu pārliecināts, ka Latvija ļoti sekmīgi risina iestāšanās sarunas un ka jūsu valstij ir labas iespējas būt starp pirmajām jaunajām ES dalībvalstīm.

"Latvijas Vēstnesis" : — Jautājums abiem ārlietu ministriem: kāpēc tikai tagad, deviņus gadus pēc Latvijas un Šveices diplomātisko attiecību atjaunošanas, notikusi pirmā Šveices ārlietu ministra oficiālā vizīte Latvijā? Vai sagaidāms, ka šī vizīte aktivizēs mūsu valstu turpmākos kontaktus?

I. Bērziņš: — Dialogs starp mūsu valstīm bijis visu laiku, un mēs ar Šveices kolēģi esam tikušies dažādās starptautiskās konferencēs. Līdz šim gan vēl nebija notikusi Šveices ārlietu ministra oficiālā vizīte Latvijā, bet tas nebūt nav traucējis mūsu valstu attiecību sekmīgai attīstībai. Protams, šī vizīte aktivizēs abu valstu turpmākos kontaktus. Jau nākamā gada sākumā mēs gaidām Rīgā ierodamies Šveices valsts sekretāru, lai šo dialogu turpinātu.

J. Deiss: — Jūsu jautājums ir dziļi loģisks. Taču mēs ar Latvijas ārlietu ministru patiešām esam tikušies ļoti bieži dažādās starptautiskās konferencēs. Es saskaitīju, ka novembrī vien mums ir bijušas četras tikšanās. Protams, sarunas starptautiskās konferencēs nav pats labākais veids, kā sekmēt Šveices un Latvijas divpusējos kontaktus. Tāpēc nepieciešamas arī šādas divpusējās sarunas. 1995. gadā Latvijā vizītē bija Šveices ekonomikas ministrs, un tas sekmēja mūsu valstu ekonomiskos kontaktus. Bijušas arī zemāka līmeņa tikšanās, kas arī ir ļoti būtiskas sekmīgai valstu divpusējo attiecību attīstībai.

Jānis Ūdris, "LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!