• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2006., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/136978

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas ārpolitikas pamatnostādnēm 2006. - 2010. gadam

Vēl šajā numurā

08.06.2006., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes

 

Ministrs A.Pabriks

Uz jaut. Nr.140 – dok.nr.5946

Par bezvīzu ieceļošanas kārtību

Godātie deputāti!

Atbildot uz Jūsu 2006.gada 17.maija vēstuli Nr.8/7-2-141, vēlos sniegt Jums šādu informāciju jautājumā par Latvijas Republikas nepilsoņu bezvīzu ceļošanas kārtību.

Līdz ar Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai, Latvijai ir saistoša kopējā Eiropas Savienības vīzu politika, tajā skaitā Eiropas Padomes 2001.gada 15.marta regula (EK) Nr.539/2001, ar ko uzskaitītas trešās valstis, kuru pilsoņiem, šķērsojot dalībvalstu ārējās robežas, ir jābūt vīzām, kā arī trešās valstis, kuru pilsoņi ir atbrīvoti no šīs prasības. Pamatojoties uz iepriekšminēto, vīzu politika ir Eiropas Kopienas ekskluzīvā kompetence, t.i., dalībvalstīm nav pilnvaru slēgt divpusējos līgumus ar trešajām valstīm par bezvīzu ceļošanas kārtību.

Pašreiz Latvijā ir izstrādāts un nodots izskatīšanai Saeimā likumprojekts “Likums par Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusu”1, saskaņā ar kuru arī Latvijas nepilsoņi varēs iegūt Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusu. Viens no šī likuma mērķiem ir sekmēt brīvu personu kustību Eiropas Savienības ietvaros. Tādējādi arī tiktu veicināta iespēja attiecināt bezvīzu ceļošanas kārtību uz Latvijas nepilsoņiem no to trešo valstu puses, kuras ir noteikušas bezvīzu ceļošanas kārtību LR pilsoņiem. Šī likuma izpratnē jēdziens “trešās valsts pilsoņi” ir attiecināms arī uz Latvijas nepilsoņiem.

Vienlaikus informējam, ka šā gada 30.aprīlī spēkā stājās Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa direktīva 2004/38/EK par Savienības pilsoņu un viņu ģimenes locekļu tiesībām brīvi pārvietoties un uzturēties dalībvalstu teritorijā (..), kura paredz, ka visiem Eiropas Savienības pilsoņiem ar derīgu ceļošanas dokumentu un viņu ģimenes locekļiem, kas nav nevienas dalībvalsts pilsoņi un kam ir derīgs ceļošanas dokuments, ir tiesības izceļot no dalībvalsts teritorijas, lai ceļotu uz citu dalībvalsti bez vīzas. Minētā kārtība attieksies arī uz Latvijas nepilsoņiem, kuri ir Eiropas Savienības pilsoņu ģimenes locekļi.

1 Likumprojekts “Likums par Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijas Republikā” 2006.gada 23.martā tika pieņemts Saeimā otrajā lasījumā, tuvākajā laikā plānots pieņemt Saeimā trešajā lasījumā.

Cieņā,

ārlietu ministrs A.Pabriks

Rīgā 2006.gada 23.maijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!