• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas viedokli EK Komisijas un ES Padomes strīdā par kuģu radītā piesārņojuma regulējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2006., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/136866

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Beļģijas Karalistes premjerministru

Vēl šajā numurā

07.06.2006., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas viedokli EK Komisijas un ES Padomes strīdā par kuģu radītā piesārņojuma regulējumu

Valdība otrdien, 6.jūnijā, apstiprināja Latvijas nostāju, iestājoties Eiropas Kopienu tiesas (EKT) lietā “Eiropas Kopienu komisija pret Eiropas Savienības Padomi”.

Šajā lietā Eiropas Kopienu komisija lūdz tiesu atzīt par prettiesisku ES Padomes 2005.gada 12.jūlijā pieņemto ietvarlēmumu par krimināltiesiskā pamata stiprināšanu, lai īstenotu tiesību aktus attiecībā uz kuģu radītu piesārņojumu.

Kā teikts Tieslietu ministrijas speciālistu sagatavotajā informācijā, 2005.gada 7.septembrī ES Parlaments un ES Padome pieņēma direktīvu par kuģu radīto piesārņojumu un sankcijām pārkāpumu gadījumos.

Kuģu piesārņojuma ietvarlēmuma un kuģu piesārņojuma direktīvas apspriešanas gaitā Eiropas Kopienu komisija pieņēma deklarāciju, kurā paziņoja, ka nepiekrīt ES Padomes iecerei regulēt jautājumus, kas saistīti ar kuģu radīto piesārņojumu, gan ar direktīvas, gan ietvarlēmuma palīdzību. Eiropas Kopienu komisija pauda viedokli, ka visas kuģu piesārņojuma ietvarlēmumā paredzētās uz krimināltiesībām attiecināmās normas ir jāiekļauj kuģu piesārņojuma direktīvā. Tāpat deklarācijā Eiropas Kopienu komisija uzsvēra, ka Eiropas Kopiena ir kompetenta ar direktīvas palīdzību uzlikt dalībvalstīm par pienākumu ieviest sankcijas, tajā skaitā arī krimināltiesiskas sankcijas, ja tās ir nepieciešamas Kopienas tiesību normu efektivitātei. Turklāt Eiropas Kopienu komisija norādīja, ka gadījumā, ja ES Padome pieņems kuģu piesārņojuma ietvarlēmumu, neraugoties uz to, ka tajā ietvertie jautājumi atrodas Kopienas kompetencē, komisija patur sev tiesības aizsargāt Kopienas kompetences saskaņā ar Eiropas Kopienas dibināšanas līguma normām.

2005.gada 8.decembrī Eiropas Kopienu komisija iesniedza EKT prasību pret ES Padomi, kurā lūdz atzīt, ka kuģu piesārņojuma ietvarlēmums ir prettiesisks. Komisija arī lūdz tiesu atcelt kuģu piesārņojuma ietvarlēmumu, kā arī piespriest ES Padomei atlīdzināt tiesāšanās izdevumus.

Šā gada martā Latvija nosūtīja EKT pieteikumu par iestāšanos lietā un aprīlī saņēma tiesas priekšsēdētāja atļauju.

Iesniedzot savus apsvērumus, Latvija lūgs EKT noraidīt Eiropas Kopienu komisijas prasību un atzīt, ka ES Padome ir pieņēmusi kuģu piesārņojuma ietvarlēmumu savas kompetences ietvaros un nepārkāpjot ES līgumu.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!