• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atcerēsimies: Latvijas nākotne sēž skolas solā!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.12.2000., Nr. 454/457 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13661

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzrunā Aleksandra Čaka 41. logs Rīgā, Bruņinieku ielā: Augstāk, tikai augstāk ar iedomām savām kā slēpēm.

Vēl šajā numurā

15.12.2000., Nr. 454/457

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atcerēsimies: Latvijas nākotne sēž skolas solā!

Vakar Ministru prezidents Andris Bērziņš pasniedza balvas Latvijas skolēniem par sasniegumiem starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs

"Šodien ir ļoti priecīgs brīdis, jo Ministru kabineta sēžu zālē varu pasniegt diplomus starptautisko mācību olimpiāžu uzvarētājiem," vakar, 14. decembrī, sacīja Ministru prezidents Andris Bērziņš. "Tas, ka matemātikā un dabaszinātnēs Lavijai ir ļoti laba slava, nav nekāds brīnums un atklājums. Protams, šī slava sakņojas grūtā un neatlaidīgā darbā. Latvijas nākotne ir jaunajos cilvēkos, kas šobrīd sēž skolas solos, kas sekmīgi startē dažādās mācību olimpiādēs. Kopš 1997. gada, kad tika iedibināta tradīcija Ministru kabinetā pateikt paldies par sasniegto, mums ir ļoti daudz ar ko lepoties. Runājot par mūsu valsts iespējamo tālāko attīstību ar ārzemju speciālistiem, allaž nākas uzklausīt padomu: jūs nekādā ziņā nedrīkstat pazaudēt labo līmeni, kas sasniegts eksakto zinātņu mācīšanā Latvijas skolās.

Stabili pamati matemātikas un fizikas apguvē ļaus attīstīties informācijas tehnoloģijām.

Šo otrdien valdība izskatīja programmu "e-Latvija" un sprieda par informācijas tehnoloģiju plašāku lietošanu valsts pārvaldē, ministriju sadarbībā, valsts un pašvaldību konkursu rīkošanā. Trešdien tika prezentēta valsts attīstības koncepcija "Latvija: no vīzijas uz darbību", kurā minēts, ka visas valstis dalās trīs grupās: attīstītās valstis, vidēji pārtikušās valstis un tādas, kas dažādu iemeslu dēļ nav tik attīstītas, kā pašām gribētos.

Latvija pašlaik ietilpst vidēji attīstīto valstu grupā, bet, ja mēs gribam iekļūt pirmajā grupā, mums jāveic straujš izrāviens informācijas tehnoloģiju attīstībā." Latvijā nav mazums spējīgu jauniešu, kas varētu sekmēt strauju augšupeju šajā zinātnes nozarē, par to liecina izcilie sasniegumi starptautiskajās olimpiādēs.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretārs Andris Sarnovičs pateicās gan starptautisko mācību olimpiāžu uzvarētājiem, gan viņu pedagogiem, gan vecākiem, jo nepārvērtējami nopelni panākumu kaldināšanā ir ikvienam no viņiem.

Ministru kabineta balvas — Goda diplomu, krūšu nozīmi un naudas prēmiju — A. Bērziņš pasniedza astoņiem skolēniem (un 1. kursa studentiem): Igoram Gorbovickim, Vladimiram Redjko, Konstantīnam Hamiduļļinam, Jānim Dričam, Artim Apinim, Viesturam Zariņam, Jurim Kalvānam un Mārtiņam Sudāram. Vienīgā skolniece jaunekļu vidū — Aleksandra Koroļova, kas guvusi trešo vietu starptautiskajā matemātikas olimpiādē, šogad uzsākusi studijas Masačūsetsas Tehnoloģiskajā institūtā, tālab balvu viņas vietā saņemt bija ieradusies māmiņa. Apbalvojumus par profesionāli nozīmīgu ieguldījumu jauno talantu izaugsmē saņēma arī divdesmit viens pedagogs.

Visu sumināto vārdā klātesošos uzrunāja Latvijas Universitātes profesors Uldis Kondratovičs, paužot gandarījumu par skolēniem, kuri visaugstākajā līmenī ar lieliskiem sasniegumiem ir parādījuši kopējā darba rezultātus pasaulei. Viņi ir pierādījuši, ka arī tik mazas valsts kā Latvijas pārstāvji spēj sacensties ar daudzu zemju jauniešiem un pārvest mājās dažāda kaluma medaļas. Šie skolēni popularizē Latvijas tēlu pasaulē. Lai veiksmīgi piedalītos olimpiādē, nepietiek tikai ar pamatīgām attiecīgā mācību priekšmeta zināšanām — lieliski ir jāprot arī svešvaloda. Iegūstot draugus no visas pasaules, tiek paplašināts cilvēku loks, kam Latvijas vārds nav tukša skaņa. U. Kondratovičs pateicās par Ministru kabineta godalgām, kas jauniešiem būs lielisks atbalsts, sākot studijas augstskolās.

Šogad visvairāk MK apbalvojumu saņēma Rīgas 40. vidusskolas audzēkņi. Viens no viņiem — Igors Gorbovickis — medaļas izcīnīja gan matemātikas, gan informātikas starptautiskajā olimpiādē. Viņš pastāstīja, ka augsto sasniegumu pamatā ir liels darbs, jo ar dotībām vien nekas nav sasniedzams. Dažkārt gan šķietot, ka pārāk maz laika atliek citām nodarbēm. Ar sasniegumiem matemātikas olimpiādē neesot bijis apmierināts, jo tikai viena punkta pietrūcis līdz sudraba medaļai. I. Gorbovickis ir 12. klases skolnieks, bet patlaban viņš vēl nav izlēmis, kur turpināt mācības pēc vidusskolas beigšanas, jo iespēju ir daudz — gan Latvijā, gan ārzemēs. Savu nākotni jaunietis vēlas saistīt ar zinātni, diemžēl tad, ļoti iespējams, būs jāšķiras no Latvijas, jo par zinātnisko darbību šeit maksā neadekvāti maz.

Ar saviem spējīgākajiem skolēniem var lepoties arī Rīgas valsts 1. ģimāzijas, Rīgas 96. vidusskolas, Madonas ģimnāzijas, Priekuļu un Jaunpiebalgas vidusskoluas kolektīvs.

Marika Līdaka, "LV" iekšlietu redaktore

B.JPG (47865 BYTES)
Vakar Valdības ēkā Ministru prezidents Andris Bērziņš (
centrā ), Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretārs Andris Sarnovičs ( attēlā pa kreisi ) kopā ar apbalvotājiem starptautisko mācību olimpiāžu uzvarētājiem un viņu pedagogiem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!