• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta komitejas 2006.gada 29.maija sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2006., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/136162

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2006.gada 25.maija sanāksmē

Vēl šajā numurā

30.05.2006., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta komitejas 2006.gada 29.maija sēdē

TM: Par izmaiņām nosacītās notiesāšanas piemērošanā

Valdības komiteja pirmdien, 29.maijā, izskatīja Tieslietu ministrijas sagatavoto koncepcijas projektu par izmaiņām nosacītās notiesāšanas piemērošanā.

Pašlaik pastāv iespēja noziedzīgajā nodarījumā vainīgajai personai sodu piemērot nosacīti par jebkuru noziedzīgu nodarījumu uz jebkuru soda ilgumu, nosakot pārbaudes laiku no sešiem mēnešiem līdz trim gadiem neatkarīgi no pamatsoda smaguma. Likums ļauj nosacīto sodu piemērot pat tad, ja persona izdarījusi vairākus noziedzīgus nodarījumus vai bijusi iepriekš sodīta ar brīvības atņemšanu.

Piemēram, pēc Tiesu administrācijas datiem, laikā no 2003. līdz 2004.gadam tiesas nosacītu notiesāšanu piemērojušas par kriminālpārkāpumiem, mazāk smagiem noziegumiem, smagiem noziegumiem un sevišķi smagiem noziegumiem. Šajā laikposmā par smagiem noziegumiem nosacīta notiesāšana piemērota 723 personām, savukārt par sevišķi smagiem noziegumiem – četrām personām. Arī pēc Krimināllikuma 116.panta (slepkavība) 2003.gadā četriem no 76 notiesātājiem sods piespriests nosacīti. Tiesu administrācijas statistikas dati arī vēsta, ka no 2003. līdz 2004.gadam lielākajai daļai notiesāto tika piemērota nosacīta notiesāšana – brīvības atņemšanas sods piespriests kopumā 11889 personām, bet nosacīta notiesāšana – 14919 personām.

Koncepcijas autori uzskata, ka tādējādi ne vienmēr tiek panākts Krimināllikumā minētais soda mērķis – vainīgo personu sodīt par izdarīto noziedzīgo nodarījumu, kā arī panākt, lai notiesātais un citas personas pildītu likumus un atturētos no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas.

Izveidojušās situācijas risināšanai koncepcijā tiek piedāvāti divi varianti – saglabāt esošo sistēmu, kad par nosacītā soda piemērošanu pilnībā ir atbildīga tiesa, vai precizēt nosacītā soda piemērošanas regulējumu Krimināllikumā, lai nebūtu iespējams sodu piemērot nosacīti par jebkuru noziedzīgu nodarījumu uz jebkuru soda ilgumu. Lai īstenotu koncepcijas projekta otro variantu, būs jāveic grozījumi Krimināllikumā.

Izvēloties koncepcijas otro variantu, būs jālemj arī par nosacītas notiesāšanas piemērošanas ierobežošanu atkarībā no soda ilguma, papildu pienākumiem un pārbaudes laiku, gadījumiem, kad nav iespējama nosacīta notiesāšana, brīvības atņemšanas sodam alternatīvo sodu nosacītas piemērošanas izslēgšanu un soda dalītu izciešanu, kā arī vieglāka soda noteikšanu nekā likumā paredzētais sods un soda noteikšanu par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem, teikts koncepcijas projekta kopsavilkumā.

Koncepcija jāapstiprina valdībai.

TM: Par jaunām notāru amata atlīdzības taksēm

Ministru kabineta komiteja pirmdien, 29.maijā, akceptēja noteikumu projektu par notāru amata atlīdzības taksēm. Noteikumu projekts vēl tiks precizēts saskaņā ar panākto vienošanos starp Tieslietu ministriju (TM), Latvijas Zvērinātu notāru padomi (LZNP) un Bērnu un ģimenes lietu ministriju (BĢLM) un tad virzīts izskatīšanai valdībā.

Jaunās notāru amata atlīdzības takses TM izstrādājusi kopā ar LZNP.

Aktualizējot pašlaik spēkā esošos Ministru kabineta noteikumus par notāru atlīdzības taksēm, galvenais mērķis ir padarīt takses un maksāšanas nosacījumus saprotamus visai sabiedrībai un katram notāra klientam. LZNP vēlas nodrošināt, lai notariālais akts kā juridiskās drošības garantija būtu pieejams ikvienam, radot līdzsvaru starp paraksta īstuma apliecināšanas izmaksām un notariālā akta izmaksām.

Izmaiņas notāru taksēs nav tikai sadaļā par darījumu apliecināšanu. Tiks ieviestas arī dažas jaunas lietas. Piemēram, pirmoreiz atsevišķi noteikta takse par pilnvaru pensijas, pabalsta un uzturlīdzekļu saņemšanai. Par šādas pilnvaras sagatavošanu būs jāmaksā viens lats. Tādējādi tiks ievērots sociālā taisnīguma princips, un notariāli drošas pilnvaras iegūšana tiks nodrošināta pensionāriem, kā arī citām sabiedrības grupām, kas saņem pabalstus un uzturlīdzekļus.

Pēc TM, LZNP un BĢLM vienošanās, atsevišķa takse tiks noteikta arī par pilnvaru izsniegšanu nepilngadīgo personu interešu aizstāvībai un mantojuma lietu vešanai, ja nepilngadīgi bērni manto no saviem tuvākajiem augšupējiem radiniekiem.

Jaunajos noteikumos ir mainīts taksu noteikšanas princips, sīkāk diferencējot notāra amata atlīdzību. Pašlaik spēkā esošie noteikumi takses diferencē, ja darījuma summa ir līdz 10000 latu, savukārt jaunajā projektā paredzēts sīkāks dalījums darījumiem ar vērtību līdz 100000 latu. Piemēram, ja darījuma summa ir 100000 latu, pašlaik amata atlīdzības apmērs ir 690 lati, bet saskaņā ar jaunajiem noteikumiem – 451 lats.

Dažās jomās notāru atlīdzības takses tiks arī palielinātas, piemēram, par universālpilnvaras, ģenerālpilnvaras un speciālpilnvaras taisīšanu notariālā akta formā. Pašlaik par universālpilnvaras sagatavošanu jāmaksā 13 lati, bet plānots summu noteikt 25 latu apmērā. Takses palielinātas, ņemot vērā laikietilpību, sarežģītību un notāra atbildību par šādu pakalpojumu. Par ģenerālpilnvaras izsniegšanu pašlaik jāmaksā pieci lati, plānots noteikt taksi 13 latu apmērā.

Noteikumi jāpieņem valdībai.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!