• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES un Krievijas galotņu tikšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2006., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/136160

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas pārstāvi Pasaules veselības organizācijas Administratīvajā padomē

Vēl šajā numurā

30.05.2006., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES un Krievijas galotņu tikšanos

25.maijā Sočos notika Eiropas Savienības (ES) un Krievijas Federācijas (KF) galotņu tikšanās, kuras laikā parakstīti Eiropas Kopienas un KF līgumi par vīzu procedūras atvieglojumiem un personu atpakaļuzņemšanu (readmisijas līgums).

Latvija pozitīvi vērtē abu līgumu noslēgšanu. Līgums par vīzu procedūras atvieglojumiem veicinās personu kustību, uzņēmējdarbības, izglītības, kultūras un citus kontaktus. Līgums paplašina to personu loku, kam ir tiesības saņemt vīzas bez maksas, piemēram, studentiem, invalīdiem, kā arī tiek noteikta maksa par vīzu pieteikumu izskatīšanu – 35eiro (aptuveni 25lati). Līgums par personu atpakaļuzņemšanu mazinās nelegālās imigrācijas draudus. Abi līgumi stāsies spēkā pēc ratifikācijas KF parlamentā un pēc apstiprināšanas Eiropas Savienības Ministru padomē. Šo procesu plānots pabeigt līdz šā gada beigām.

No Latvijai svarīgajiem darba kārtības punktiem ES puse minēja Latvijas un Krievijas robežlīgumu jautājumu, aicinot KF līgumu parakstīt.

Viens no galvenajiem ES un KF galotņu tikšanās jautājumiem bija sadarbība enerģētikā. Puses apliecināja ieinteresētību attīstīt sadarbību šajā jomā, vienlaikus atzīstot, ka saglabājas vairākas principiālas problēmas, kurām jāturpina meklēt abpusēji pieņemams risinājums. ES uzsvēra, ka ir svarīgi nodrošināt pieeju tirgiem, infrastruktūrai un investīciju ieguldīšanai.

Galotņu tikšanās laikā apspriests jaunais ES un KF līgumtiesiskais ietvardokuments, jo pašreizējā Partnerības un sadarbības līguma (PSL) darbības termiņš beidzas 2007.gadā. Tika panākta vienošanās, ka PSL paliks spēkā līdz brīdim, kad būs stājies spēkā jaunais līgums. PSL darbību automātiski pagarinās, ja neviena no pusēm nepaziņo par tā denonsēšanu.

Pārrunājot ES un KF sadarbību četrās telpās (ekonomiskajā, ārējās un iekšējās drošības un humanitārajā), apspriestas iespējas, kā panākt efektīvāku šā dokumenta izpildi. Kā zināms, dokuments par četru telpu ceļa kartēm tika pieņemts iepriekšējā ES un KF galotņu tikšanās reizē Maskavā 2005.gada maijā.

ES un KF veltīja īpašu uzmanību nepieciešamībai nostiprināt sadarbību robežkontrolē, narkotiku nelegālās aprites, organizētās noziedzības un terorisma apkarošanā.

Pārrunāta arī situācija Čečenijā, kā arī puses apsveica panākto vienošanos par līguma nosacījumiem attiecībā uz ES Komisijas 20 miljonu eiro (vairāk nekā 14 miljoni latu) piešķiršanu palīdzības programmas realizēšanai Ziemeļkaukāzā.

Tāpat apspriesti plaša starptautiskā un reģionālā mēroga jautājumi, piemēram, Irāna, Tuvo Austrumu miera process, kā arī pārrunātas interesējošās reģionālās problēmas – Baltkrievija, Moldova un Dienvidaukāzs.

Sočos KF prezidents Vladimirs Putins uzņēma Eiropas Komisijas prezidentu Hosē Manuelu Barrozu (José Manuel Barroso), ES Padomes ģenerālsekretāru Havjeru Solanu (Javier Solana), ES Padomes prezidentu Volfgangu Šiselu (Wolfgang Schüssel) un ES ārlietu komisāri Benitu Ferēro-Valdneri.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!