• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas investoriem un Bolīvijas enerģētikas nacionalizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2006., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/135162

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2006.gada 16.maija sēdē

Vēl šajā numurā

17.05.2006., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas investoriem un Bolīvijas enerģētikas nacionalizāciju

“Jūs būsiet partneri,”

un “mēs nevēlamies izslēgt citus,” pirmdien, 15.maijā, Strasbūrā uzrunājot Eiropas Parlamentu, teica Bolīvijas prezidents Evo Moraless, skaidrojot iemeslus, kāpēc Bolīvijā bijis jāpieņem lēmums par enerģētikas sektora renacionalizāciju. Pēdējās nedēļās šis lēmums īpaši satraucis Eiropas investorus.

Kāpēc vajadzīga enerģētikas nozares nacionalizācija?

“Bolīvijā ir gan liela nabadzība, gan lieli dabas resursi,”

Eiropas Parlamenta deputātiem skaidroja Evo Moraless, pagājušā gada decembrī ar 53,73 % balsu vairākumu ievēlētais Bolīvijas prezidents, tomēr “dabas bagātības līdz šim nav ļāvušas atrisināt Bolīvijas sociālekonomiskās un strukturālās problēmas.” E.Moraless nāk no nabadzīgas ģimenes un ar savu indiāņu izcelsmi pārstāv 62% Bolīvijas iedzīvotāju. Viņa uzvara vēlēšanās ir pirmā reize Bolīvijas vēsturē, kad par prezidentu Bolīvijā kļuvis vietējās kopienas pārstāvis. Evo Moraless Parlamentam skaidroja, ka lielai iedzīvotāju daļai nav pieejamas pat visprimitīvākās medicīniskās iekārtas, pamatizglītība un pilsoniskās tiesības. Daudziem, tāpat kā viņa mātei, nav bijušas iespējas iemācīties lasīt un rakstīt. “Mēs nespēsim sadalīt bagātības, ja nesadalīsim dabas resursus,” prezidents skaidroja. Tās vajadzīgas sociāl-ekonomiskām un strukturālām reformām, kādas viņš uzsācis, piemēram, reģistrējot un izsniedzot dokumentus 50 000 iedzīvotājiem un uzsākot izglītības projektus, pēdējo divu mēnešu laikā tajos iesaistot 2000 iedzīvotāju.

“Neviens nav izslēgts vai izraidīts”

“Es saprotu, ka jūs vēlaties peļņu no savām investīcijām,”

atbildot uz Eiropas investoru bažām par enerģētikas sektora nacionalizāciju, teica E.Moraless, “taču jūs nevarat būt īpašnieki.” Prezidents skaidroja, ka neviens nav izslēgts vai izraidīts, taču Bolīvijai pašai ir jāpārvalda savi resursi, lai valsts varētu turpināt sociālekonomiskās reformas un mazināt nabadzību: divas trešdaļas no Bolīvijas iedzīvotājiem dzīvo zem nabadzības sliekšņa. “Jūs būsiet partneri, bet jūs nevarat būt īpašnieki,” prezidents teica.

Aicina atbalstīt mazo uzņēmējdarbību un cilvēktiesības

Evo Moraless arī aicināja Eiropas Savienības valstis atbalstīt mazos uzņēmējus un lauksaimniekus Bolīvijā, uzsverot, cik svarīgi valstij ir attīstīt ražotnes un radīt darba vietas, kas arī samazinās nabadzīgo iedzīvotāju emigrāciju uz Eiropu. Prezidents uzstāšanos izmantoja arī kā iespēju mazināt pārpratumus par Bolīvijā tradicionālo kokas audzēšanu un pārstrādi, kļūdaini saistot to ar narkobiznesu un kokaīna tirdzniecību. Viņš skaidroja, kādas reformas Bolīvija gatavojas ieviest šajā valstij svarīgajā lauksamniecības nozarē, un aicināja Eiropas valstis Bolīviju atbalstīt cīņā pret narkobiznesu. Prezidents arī aicināja palīdzēt cilvēktiesību aizsardzībā, izdodot noziedzniekus, kas tās Bolīvijā iepriekšējos gados smagi pārkāpuši.

Uzrunā prezidents vairakkārt atgādināja, ka viņa vadītās kustības mērķis ir uzlabot Bolīvijas iedzīvotāju dzīves apstākļus un nodrošināt viņiem tiesības, nevis kādu izslēgt, jo šāds maldīgs priekšstats radies pēc paziņojuma par enerģētikas sektora nacionalizāciju. Bolīvija vēlas “stratēģiskus partnerus, izbeigt rasismu un naidu”, bet arī atbrīvoties no “lūdzēju statusa”. “Vēsturē mēs esam bijuši izslēgti un paverdzināti, bet mēs nedarām to pašu ar citiem,”.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!