• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 9. maija noteikumi Nr. 365 "Noteikumi par pabalstu un kompensāciju apmēriem un pabalstu un kompensāciju izmaksas kārtību karavīriem, kuri pilda dienesta pienākumus ārpus valsts". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2006., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/134795-noteikumi-par-pabalstu-un-kompensaciju-apmeriem-un-pabalstu-un-kompensaciju-izmaksas-kartibu-karaviriem-kuri-pilda-dienesta-pie...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.366

Noteikumi par valsts pensiju speciālajam budžetam nodoto kapitāla daļu pārdošanas nosacījumiem un kārtību

Vēl šajā numurā

12.05.2006., Nr. 74

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 365

Pieņemts: 09.05.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.365

Rīgā 2006.gada 9.maijā (prot. Nr.26 1.§)

Noteikumi par pabalstu un kompensāciju apmēriem un pabalstu un kompensāciju izmaksas kārtību karavīriem, kuri pilda dienesta pienākumus ārpus valsts

Izdoti saskaņā ar Militārā dienesta likuma 50.panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka pabalstu un kompensāciju apmērus (atbilstoši dienesta vietas specifiskajiem apstākļiem) un pabalstu un kompensāciju izmaksas kārtību karavīriem, kuri pilda dienesta pienākumus ārpus valsts.

2. Karavīram paredzēti šādi pabalsti un kompensācijas:

2.1. algas pabalsts par dienestu ārvalstī;

2.2. pabalsts par laulātā uzturēšanos ārvalstī;

2.3. pabalsts par bērnu uzturēšanos ārvalstī;

2.4. pabalsts mājsaimniecības inventāra iegādei, pārceļoties uz dienesta vietu ārvalstī;

2.5. pabalsts dienesta vajadzībām izmantojamā transporta izdevumu segšanai;

2.6. dzīvokļa īres izdevumu, tai skaitā ar dzīvokļa īres noslēgšanu saistīto izdevumu, un komunālo izdevumu kompensācija;

2.7. bērnu skolas un pirmsskolas izglītības iestādes izdevumu kompensācija;

2.8. pilna kompensācija par ceļa un pārcelšanās izdevumiem (dodoties uz dienesta vietu un atgriežoties no tās);

2.9. kompensācija par izdevumiem veselības apdrošināšanai un apdrošināšanai pret nelaimes gadījumiem, kā arī kompensācija par izdevumiem ģimenes locekļu veselības apdrošināšanai un viņu apdrošināšanai pret nelaimes gadījumiem, kas saistīti ar kaitējumu veselībai (ne vairāk kā 1800 latu gadā par katru personu). Katrā atsevišķā gadījumā konkrētu kompensācijas apmēru nosaka aizsardzības ministrs;

2.10. pilna kompensācija par karavīra un viņa ģimenes locekļu ceļa izdevumiem, reizi gadā dodoties ikgadējā atvaļinājumā uz Latviju un atgriežoties dienesta vietā.

3. Algas pabalsta apmēru par dienestu ārvalstī, pabalsta apmēru par laulātā uzturēšanos ārvalstī un pabalsta apmēru par bērnu uzturēšanos ārvalstī nosaka saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu atbilstoši dienesta vietas specifiskajiem apstākļiem, reizinot pabalsta apmēru ar attiecīgajā valstī noteikto dzīves dārdzības koeficientu (2.pielikums).

4. Nosūtītāja institūcija pabalstus un kompensācijas pārskaita uz karavīra norādīto personisko kontu kredītiestādē. Dzīvokļa īres izdevumu un komunālo izdevumu kompensāciju un bērnu skolas un pirmsskolas izglītības iestādes izdevumu kompensāciju pārskaita saskaņā ar izdevumu apmēru un samaksu apliecinošiem attaisnojuma dokumentiem (piemēram, čeki, kvītis, līgums ar skolu), bet nepārsniedzot šo noteikumu 3.pielikumā noteikto kompensācijas apmēru. Kompensāciju par izdevumiem karavīra un viņa ģimenes locekļu veselības apdrošināšanai un apdrošināšanai pret nelaimes gadījumiem pārskaita saskaņā ar noslēgto līgumu un samaksu apliecinošiem attaisnojuma dokumentiem (piemēram, čeki, maksājuma uzdevumi), nepārsniedzot šo noteikumu 2.9.apakšpunktā noteikto kompensācijas apmēru.

5. Karavīram kompensē personisko mantu transportēšanas izdevumus (ne vairāk kā par vienu 33,2 m3 jeb 20 pēdu konteineru), dodoties uz dienesta vietu un atgriežoties no tās.

6. Šo noteikumu 2.8. un 2.10.apakšpunktā minētos ceļa izdevumus karavīram kompensē, pamatojoties uz iesniegtajiem dokumentiem, kas apliecina šos izdevumus. Ja karavīrs izmanto lidmašīnu, ceļa izdevumus kompensē, nepārsniedzot lidojuma ekonomiskās klases cenas apmērus.

 

II. Algas pabalsts par dienestu ārvalstī

7. Algas pabalstu par dienestu ārvalstī karavīram nosaka atbilstoši dienesta pakāpei, sākot ar pirmo dienu, kad viņš ieradies dienesta vietā, lai veiktu dienesta pienākumus, bet ne agrāk kā ar pavēlē noteikto pārcelšanās datumu. Algas pabalstu pārtrauc izmaksāt ar dienu, kad tiek atstāta dienesta vieta, bet ne vēlāk kā ar pavēlē noteikto pārcelšanās datumu. Algas pabalstu neizmaksā par laiku, kad karavīram piešķirts atvaļinājums bez mēneša algas saglabāšanas.

8. Gadā noteikto summu dala ar divpadsmit, un algas pabalstu izmaksā reizi mēnesī.

 

III. Pabalsts par laulātā uzturēšanos ārvalstī un pabalsts par bērnu uzturēšanos ārvalstī

9. Pabalstu par laulātā uzturēšanos ārvalstī un pabalstu par bērnu uzturēšanos ārvalstī karavīrs sāk saņemt ar pirmo dienu, kad viņi ierodas dienesta vietā. Gadā noteikto summu dala ar divpadsmit, un pabalstu izmaksā reizi mēnesī.

10. Karavīra laulātais un bērni var uzturēties dienesta vietā pastāvīgi vai periodiski. Laulātā un bērnu uzturēšanās par pastāvīgu tiek uzskatīta tad, ja viņu prombūtne ārpus dienesta vietas kalendāra gadā nepārsniedz 90 dienas, ieskaitot karavīra atvaļinājumu.

11. Pabalstu par bērnu uzturēšanos ārvalstī karavīram izmaksā līdz brīdim, kad bērns sasniedz 18 gadu vecumu (ja vidējā izglītība ir iegūta) vai iegūst vidējo izglītību (ja 18 gadi ir sasniegti pirms vidējās izglītības iegūšanas), ja vidējās izglītības iestāde atrodas dienesta vietas valstī.

12. Ja laulātais un bērni dienesta vietā uzturas pastāvīgi, pabalstu par laulātā uzturēšanos ārvalstī un pabalstu par bērnu uzturēšanos ārvalstī karavīrs saņem par to pašu periodu, par kuru saņem algas pabalstu.

13. Ja laulātais dienesta vietā uzturas periodiski, karavīrs nesaņem pabalstu par laulātā uzturēšanos.

14. Ja bērni dienesta vietā neuzturas pastāvīgi, karavīrs saņem pabalstu par bērnu faktisko uzturēšanās laiku.

15. Ja karavīra laulātais ir karavīrs, kurš dienestu pilda tajā pašā valstī, un viņiem ir kopīga dzīvesvieta, karavīrs nesaņem pabalstu par laulātā uzturēšanos ārvalstī. Pabalstu par bērnu uzturēšanos ārvalstī saņem viens no laulātajiem.

16. Ja Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija vai tās padotībā esošā iestāde ar karavīra laulāto noslēgusi darba līgumu par darbu tajā pašā valstī, karavīram pabalstu par laulātā uzturēšanos ārvalstī sedz 70 % apmērā. Ja laulātajam noteiktā darba alga un viņa pabalsta kopsumma ir mazāka par karavīram noteikto pabalstu par laulātā uzturēšanos ārvalstī, pabalsta apmērs tiek palielināts līdz šo noteikumu 1.pielikumā noteiktajam apmēram.

17. Karavīram ir pienākums nekavējoties paziņot Aizsardzības ministrijai vai tās padotībā esošai iestādei par gadījumiem, kad jāpārtrauc izmaksāt pabalstu par laulātā uzturēšanos ārvalstī vai pabalstu par bērnu uzturēšanos ārvalstī.

 

IV. Pabalsts mājsaimniecības inventāra iegādei

18. Karavīram, pārceļoties uz dienesta vietu ārvalstī, izmaksā vienreizēju pabalstu mājsaimniecības inventāra iegādei (4.pielikums). Ja karavīrs uz dienesta vietu pārceļas kopā ar laulāto, kas dienesta vietā uzturēsies pastāvīgi, pabalsta apmērs tiek palielināts par 20 %. Par katru nepilngadīgo bērnu, kas dienesta vietā uzturēsies pastāvīgi, pabalsta apmērs tiek palielināts par 10 %.

19. Mājsaimniecības inventārs, kas iegādāts par pabalstu, paliek karavīra īpašumā. Ja pārcelšanās notiek atkārtoti, pabalsts mājsaimniecības inventāra iegādei tiek izmaksāts, ja starp pārcelšanās datumiem, kas noteikti pavēlēs, ir pagājuši ne mazāk kā divi gadi.

20. Ja karavīra laulātais ir karavīrs, kurš dienestu pilda tajā pašā valstī un viņiem ir kopīga dzīvesvieta, pabalstu izmaksā vienam no karavīriem, ievērojot šajā nodaļā noteikto. Pabalstu izmaksā tam karavīram, kuram pabalsta apmērs atbilstoši dienesta pakāpei ir lielāks.

21. Ja karavīrs pēc savas iniciatīvas vai pēc dienesta izmeklēšanas tiek atsaukts, pabalsts ir jāatmaksā šādā apmērā:

21.1. 100 % apmērā, ja no pārcelšanās brīža nav pagājis gads;

21.2. 40 % apmērā, ja no pārcelšanās brīža ir pagājis vairāk par gadu, bet mazāk par trijiem gadiem.

22. Pabalsts mājsaimniecības inventāra iegādei karavīram netiek izmaksāts šādos gadījumos:

22.1. ja dienesta vietas valsts līdz nosūtīšanai ir bijusi karavīra pastāvīgā dzīvesvieta;

22.2. ja karavīrs uz dienesta vietu tiek pārcelts uz laiku, kas ir mazāks par gadu.

 

V. Pabalsts dienesta vajadzībām izmantojamā transporta izdevumu segšanai

23. Pabalsta apmērs ir 40 latu mēnesī.

24. Pabalsts netiek izmaksāts karavīram, kurš ir nodrošināts ar dienesta transportu. Pabalsts netiek izmaksāts par karavīram piešķirtā atvaļinājuma laiku.

 

VI. Dzīvokļa īres izdevumu un komunālo izdevumu kompensācija

25. Karavīru dienesta vietā nodrošina ar dzīvokli. Dzīvokļa īres (ja dienesta vieta nenodrošina ar dzīvokli vai dzīvojamo platību) un komunālos izdevumus karavīram kompensē saskaņā ar šo noteikumu 3.pielikumu.

26. Ja faktiskie izdevumi par dzīvokļa īri un komunālajiem maksājumiem ir mazāki par šajos noteikumos noteikto kompensācijas apmēru, karavīram kompensē faktiskos izdevumus.

27. Dzīvokļu īres un komunālo izdevumu kompensācijas summu nosaka divu cilvēku ģimenei. Kompensācijas apmēru palielina par 5 % par katru nākamo ģimenes locekli, kas karavīra dienesta vietā uzturas pastāvīgi.

28. Ja karavīram vai viņa laulātajam dienesta vietas valstī īpašumā ir māja vai dzīvoklis, kurā viņš pastāvīgi uzturas un kura ir viņa pastāvīgā dzīvesvieta, dzīvokļa īres izdevumus un komunālos izdevumus nekompensē.

29. Ja karavīra laulātais ir karavīrs, kurš dienestu pilda tajā pašā valstī, un viņiem ir kopīga dzīvesvieta, šajā nodaļā minēto kompensāciju nosaka tam karavīram, kuram kompensācijas apmērs atbilstoši dienesta pakāpei ir lielāks.

30. Kompensācija paredzēta mēbelēta dzīvokļa izdevumiem.

31. Karavīram kompensē izdevumus par māklera pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īres līguma noslēgšanu, pamatojoties uz faktiski iesniegtajiem dokumentiem, nepārsniedzot triju mēnešu īres izdevumu apmēru.

 

VII. Bērnu skolas un pirmsskolas izglītības iestādes izdevumu kompensācija

32. Karavīram kompensē bērnu sākumskolas, pamatskolas, vidusskolas un pirmsskolas izglītības iestādes izdevumus šādā apmērā:

32.1.  90 % apmērā — ja bērns apmeklē valsts izglītības iestādi vai starptautisko institūciju darbinieku bērniem paredzētu izglītības iestādi, ja minētajās skolās ir noteikta mācību maksa;

32.2.  60  % apmērā — ja bērns apmeklē privātu izglītības iestādi valstī, kurā ir iespēja mācīties valsts izglītības iestādē vai starptautisko institūciju darbinieku bērniem paredzētā izglītības iestādē, nemainot iepriekšējo mācību valodu;

32.3.  90 % apmērā — ja bērns apmeklē privāto izglītības iestādi tādēļ, lai varētu turpināt izglītību valodā, kurā viņš jau mācījies karavīra iepriekšējā dienesta vietā vai Latvijā, vai attiecīgajā privātajā skolā jau mācās kāds no karavīra bērniem;

32.4. saskaņā ar šo noteikumu 32.1., 32.2. un 32.3.apakšpunktu — sagatavošanas klases izdevumus, ja bērns sasniedzis piecu gadu vecumu.

33. Izdevumus par bērnu pirmsskolas izglītības iestādi 90 % apmērā kompensē, pamatojoties uz rakstisku iesniegumu un izdevumus apliecinošiem dokumentiem, ja laulātie ir karavīri un pilda dienesta pienākumus tajā pašā valstī un viņiem ir kopīga dzīvesvieta vai bērns dienesta vietā atrodas tikai ar vienu no vecākiem.

34. Skolas izvēli akceptē un lēmumu par skolas izdevumu kompensāciju pieņem nosūtītājas institūcijas vadītājs, pamatojoties uz karavīra rakstisku situācijas izklāstu un mācību izdevumus apliecinošiem dokumentiem.

 

VIII. Noslēguma jautājumi

35. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2004.gada 28.decembra noteikumus Nr.1072 “Noteikumi par pabalstu un kompensāciju apmēriem karavīriem, kuri pilda dienesta pienākumus ārpus valsts” (Latvijas Vēstnesis, 2004, 210.nr.).

36. Aizsardzības ministrija katru gadu līdz 31.decembrim iesniedz Ministru kabinetā priekšlikumus par dzīves dārdzības koeficientiem attiecīgajās valstīs un pabalsta apmēriem atbilstoši Aizsardzības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Aizsardzības ministrs A.Slakteris

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2006.gada 13.maiju.

 

1.pielikums

Ministru kabineta

2006.gada 9.maija noteikumiem Nr.365

Karavīra algas pabalsts, pabalsts par laulātā uzturēšanos ārvalstī un pabalsts par bērnu uzturēšanos ārvalstī (gadā)

Nr. p.k.

Dienesta pakāpe

Algas pabalsts
(lati)

Pabalsts par laulātā uzturēšanos ārvalstī
(lati)

Pabalsts par bērnu uzturēšanos ārvalstī
 (lati)

līdz 12 g.

no 12 g.

1.

Augstāko virsnieku sastāva karavīrs

17000

6000

2400

2700

2.

Vecāko virsnieku sastāva karavīrs

       

2.1.

pulkvedis, pulkvežleitnants (Jūras spēkos – jūras kapteinis, komandkapteinis)

15200

5300

2400

2700

2.2.

majors (Jūras spēkos – komandleitnants)

14200

4900

2400

2700

3.

Jaunāko virsnieku sastāva karavīrs

       

3.1.

kapteinis (Jūras spēkos – kapteiņleitnants)

13000

4500

2400

2700

3.2.

virsleitnants

13000

4500

2400

2700

3.3.

leitnants

12000

4200

2400

2700

4.

Instruktoru sastāva karavīrs

       

4.1.

augstākais instruktors

12000

4200

2400

2700

4.2.

vecākais instruktors, jaunākais instruktors

11500

4000

2400

2700

Aizsardzības ministrs A.Slakteris

 

2.pielikums

Ministru kabineta

2006.gada 9.maija noteikumiem Nr.365

Dzīves dārdzības koeficienti

Nr. p.k.

Valsts

Dzīves dārdzības koeficients

1.

Amerikas Savienotās Valstis (Ņujorka)

1,05

2.

Amerikas Savienotās Valstis (izņemot Ņujorku)

1,00

3.

Austrija

1,05

4.

Baltkrievija

0,80

5.

Beļģija

1,00

6.

Bulgārija

0,75

7.

Čehija

0,90

8.

Dānija

1,30

9.

Francija

1,05

10.

Grieķija

0,90

11.

Igaunija

0,80

12.

Itālija

1,00

13.

Izraēla

0,95

14.

Īrija

1,10

15.

Kanāda

0,85

16.

Kazahstāna

0,90

17.

Krievijas Federācija (Maskava)

1,00

18.

Krievijas Federācija (Sanktpēterburga)

1,00

19.

Krievijas Federācija (izņemot Maskavu un Sanktpēterburgu)

0,80

20.

Ķīna

0,85

21.

Lielbritānija

1,05

22.

Lietuva

0,80

23.

Nīderlande

1,05

24.

Norvēģija

1,30

25.

Polija

0,80

26.

Portugāle

0,90

27.

Rumānija

0,50

28.

Somija

1,15

29.

Spānija

0,95

30.

Šveice

1,15

31.

Turcija

0,80

32.

Ukraina

0,90

33.

Ungārija

0,90

34.

Uzbekistāna

0,90

35.

Vācija

1,00

36.

Zviedrija

1,10

Aizsardzības ministrs A.Slakteris

 

3.pielikums

Ministru kabineta

2006.gada 9.maija noteikumiem Nr.365

Dzīvokļu īres izdevumu un komunālo izdevumu kompensācija (gadā)

Nr. p.k.

Valsts

Instruktoru sastāva karavīram
(lati)

Jaunāko virsnieku sastāva karavīram
(lati)

Vecāko virsnieku sastāva karavīram
(lati)

Augstāko virsnieku sastāva karavīram
(lati)

1.

Amerikas Savienotās Valstis (Ņujorka)

15100

18120

20385

30200

2.2

Amerikas Savienotās Valstis (izņemot Ņujorku)

13000

15600

17550

25900

3.

Austrija

10800

12960

14580

16200

4.

Baltkrievija

5400

6480

7290

8100

5.

Beļģija

10800

12960

14580

21600

6.

Bulgārija

7600

9120

10260

11400

7.

Čehija

8600

10320

11610

12900

8.

Dānija

11900

14280

16065

17850

9.

Francija (Parīze)

13000

15600

17550

19500

10.

Francija (izņemot Parīzi)

10800

12960

14580

16200

11.

Grieķija

10800

12960

14580

16200

12.

Igaunija

7600

9120

10260

11400

13.

Itālija

10800

12960

14580

16200

14.

Izraēla

13000

15600

17550

19500

15.

Īrija

13000

15600

17550

19500

16.

Kanāda

9700

11640

13095

14550

17.

Kazahstāna

6500

7800

8775

9750

18.

Krievijas Federācija (Maskava)

10800

12960

14580

16200

19.

Krievijas Federācija (izņemot Maskavu)

6500

7800

8775

9750

20.

Ķīna

17300

20760

23355

25950

21.

Lielbritānija

14000

16800

18900

21000

22.

Lietuva

7600

9120

10260

11400

23.

Nīderlande

11900

14280

16065

17850

24.

Norvēģija

13000

15600

17550

19500

25.

Polija

7600

9120

10260

11400

26.

Portugāle

9700

11640

13095

14550

27.

Rumānija

7600

9120

10260

11400

28.

Somija

11900

14280

16065

17850

29.

Spānija

10800

12960

14580

16200

30.

Šveice

13000

15600

17550

19500

31.

Turcija

10800

12960

14580

16200

32.

Ukraina

7600

9120

10260

11400

33.

Ungārija

8600

10320

11610

12900

34.

Uzbekistāna

5400

6480

7290

8100

35.

Vācija (Berlīne)

10800

12960

14580

16200

36.

Vācija (izņemot Berlīni)

10250

12300

13837

15375

37.

Zviedrija

11900

14280

16065

17850

Aizsardzības ministrs A.Slakteris

 

 

4.pielikums

Ministru kabineta

2006.gada 9.maija noteikumiem Nr.365

Pabalsta apmērs mājsaimniecības inventāra iegādei

1.

Augstāko virsnieku sastāva karavīrs

800 latu

2.

Vecāko virsnieku sastāva karavīrs

750 latu

3.

Jaunāko virsnieku sastāva karavīrs

700 latu

4.

Instruktoru sastāva karavīrs

600 latu

Aizsardzības ministrs A.Slakteris

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!