• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta komitejas 2006.gada 8.maija sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2006., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/134464

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienā - 8.maijā, Rīgas Brāļu kapos. Vēstures priekšā

Vēl šajā numurā

09.05.2006., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta komitejas 2006.gada 8.maija sanāksmē

TM: Par zemnieku un zvejnieku saimniecību turpmāko statusu

Ministru kabineta komiteja pirmdien, 8.maijā, izskatīja projektu koncepcijai par zemnieku un zvejnieku saimniecību turpmāko statusu, taču neatbalstīja nevienu no piedāvātajiem risinājuma variantiem, galīgā lēmuma pieņemšanu uzticot valdībai.

Uzņēmumu reģistra sagatavotajā koncepcijas projektā norādīts, ka saskaņā ar Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumu līdz 2004.gada 31.decembrim visām uzņēmējsabiedrībām bija jāiesniedz pieteikumi pārreģistrācijai komercreģistrā, lai pārietu no vecās uzņēmējdarbību regulējošās normatīvās bāzes uz Komerclikuma regulējumu.

Pašlaik zemnieku un zvejnieku saimniecību statusu regulē likums “Par uzņēmējdarbību” un likums “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu, zemnieka vai zvejnieka saimniecību un individuālo darbu”. Likums “Par uzņēmējdarbību” zaudēs spēku, līdz ar to ir jāpabeidz reforma arī attiecībā uz individuāliem uzņēmumiem, kas tiks pārreģistrēti, un zemnieku un zvejnieku saimniecībām, jo arī likums “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu, zemnieka vai zvejnieka saimniecību un individuālo darbu” zaudēs spēku.

Saskaņā ar Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likuma pārejas noteikumiem MK līdz 2005.gada 1.septembrim bija jāie­sniedz Saeimai likumprojekts, kurā noteikts individuālo uzņēmumu, zemnieku un zvejnieku saimniecību turpmākais statuss. Izvērtējot esošo situāciju, tika secināts, ka nepieciešams risināt jautājumu par zemnieku un zvejnieku saimniecību turpmāko statusu – vai zemnieku un zvejnieku saimniecību statusu saglabāt, tikai mainītā tiesiskā formā, vai visām zemnieku un zvejnieku saimniecībām veikt pārreģistrāciju par kādu no esošajiem komersantu veidiem.

Kopumā koncepcijas projektā iekļauti trīs iespējamie risinājuma varianti. Pirmais no tiem paredz šīs saimniecības pārreģistrēt par kādu no Komerclikumā paredzētajiem subjektiem vai arī tās kļūtu par fizisko personu – saimnieciskās darbības veicēju.

Atbalstot šādu modeli, zemnieku un zvejnieku saimniecībām tiktu paredzēti īpaši atvieglojumi, veicot pārveidošanos par sabiedrību ar ierobežotu atbildību, kā arī būtu iespējams saglabāt nosaukumu “zemnieka saimniecība” vai “zvejnieka saim­niecība”, iekļaujot to sabiedrības ar ierobežotu atbildību firmā šaurākā nozīmē. Tāpat pašreizējie zemnieku un zvejnieku saimniecību īpašnieki varētu kļūt par saim­nieciskās darbības veicējiem, iesniedzot pieteikumu izslēgšanai no uzņēmumu reģistra un iesniedzot iesniegumu Valsts ieņēmumu dienestam reģistrēties par fizisko personu saimnieciskās darbības veicēju. Ja pārreģistrēšanās nenotiktu, saimniecība tiktu izslēgta no uzņēmumu reģistra.

Otrais piedāvātais variants paredz zemnieku un zvejnieku saimniecības formas saglabāšanu, nosakot, ka zemnieka vai zvejnieka saimniecība ir organizatoriski saimnieciska vienība, kuru fiziska persona izmanto saimnieciskās darbības veikšanai lauksaimniecībā vai zivsaimniecībā. Fiziskās personas statuss nozīmē, ka zemnieku un zvejnieku saimniecības īpašnieks atbild par saistībām ar visu savu mantu līdzīgi kā individuālais komersants kā fiziska persona saskaņā ar Komerclikumu. Tajā pašā laikā tiek piedāvāta brīvprātīga iespēja zemnieku un zvejnieku saimniecībām pārveidoties par komercsabiedrībām, veicot reorganizācijas procesu, vai iesniegt pieteikumu likvidēt saimniecību un darboties kā fiziskai personai saimnieciskās darbības veicējam.

Savukārt trešais variants paredz zemnieku un zvejnieku saimniecības formas saglabāšanu, pielīdzinot to juridiskai personai. Saimniecības īpašniekam šajā gadījumā būs jāveic reorganizācija analoģiski kā par sabiedrību ar ierobežotu atbildību. Tajā pašā laikā tiks piedāvāta brīvprātīga iespēja zemnieku un zvejnieku saimniecībai pārveidoties par komercsabiedrību, veicot reorganizācijas procesu, vai iesniegt pieteikumu likvidēt saimniecību un darboties kā fiziskai personai saimnieciskās darbības veicējam.

Reformas ilgums visiem variantiem tiek piedāvāts viens gads un seši mēneši, t.i., no 2007.gada 1.jūlija līdz 2008.gada 31.decembrim.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!