• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Polijas Republikas Senāta maršala vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.2006., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/134195

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ukrainas prezidenta valstsvizīti Latvijā 27.-28.aprīlī

Vēl šajā numurā

03.05.2006., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

01.JPG (15541 bytes)
Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre, tiekoties ar Polijas Republikas Senāta maršalu Bogdanu Boruseviču un viņa vadīto delegāciju Saeimas namā 2.maijā
Foto: Reinis Traidās, A.F.I.

Par Polijas Republikas Senāta maršala vizīti Latvijā

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga otrdien, 2.maijā, Rīgas pilī tikās ar Polijas Senāta maršalu Bogdanu Boruševiču, uzsverot lieliskās Latvijas un Polijas attiecības. Prezidente arī pauda gandarījumu par to, ka 4.maijā Viļņā plānotās konferences “Kopīgs redzējums par kopīgajiem kaimiņiem” ietvaros tiksies ar Polijas prezidentu.

Sarunas laikā liela uzmanība piešķirta demokrātijas un izaugsmes nostiprināšanai Eiropas kontinentā, nepieciešamībai pēc vienotas Eiropas enerģētikas politikas, kā arī novembrī gaidāmajai NATO galotņu sanāksmei Rīgā.

Abas puses apspriedās par 4.maijā Viļņā gaidāmo konferenci, atzīmējot tās lomu Eiropas kontinenta demokrātijas stiprināšanā. Prezidente informēja par Latvijas ieguldījumu Eiropas kaimiņattiecību politikā, sniedzot Latvijas reformu pieredzi, kā arī mudinot Ukrainu, Gruziju, Moldovu turpināt aizsāktās reformas demokratizācijas un tieslietu sistēmas stiprināšanā.

Apspriežoties par Eiropas enerģētikas nozares nākotni, prezidente atzīmēja, ka nepieciešamas plašākas debates par alternatīvo enerģijas resursu pieejamību un veicināšanu, kā arī izteica gandarījumu par pozitīvo ES virzību, veidojot vienotu, tālredzīgu ES enerģētikas politiku. Tika pārrunāta arī nepieciešamība ES turpināt infra­struktūras un reģionālo attīstību.

B.Boruševičs Polijas vārdā izteica pateicību par Latvijas attieksmi pret poļu kopienu Latvijā: “Tās ir paraugattiecības, un mēs vēlamies pateikties Latvijai par tās izpratnes pilno attieksmi.” Prezidente savukārt akcentēja poļu skolu augsto kvalitāti Latvijā, sakot, ka “ar šo skolu panākumiem un jauniešiem dienās varēs lepoties ne tikai Latvija, bet arī Polija un visa Eiropa”.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Pie Saeimas priekšsēdētājas

Otrdien, 2.maijā, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Polijas Republikas Senāta maršalu Bogdanu Boruseviču (Bogdan Borusewicz) un viņa vadīto delegāciju. Tikšanās laikā puses pārrunāja Latvijas un Polijas divpusējās attiecības un sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros.

Saeimas priekšsēdētāja un Polijas Senāta maršals bija vienisprātis, ka abām valstīm izveidojušās sekmīgas attiecības, tomēr to paplašināšanai vēl ir liels potenciāls, īpaši parlamentu līmenī. B.Borusevičs, kurš bija ieradies Latvijā, lai piedalītos Vispasaules poļu dienu pasākumos Daugavpilī, atzinīgi novērtēja mūsu valsts sniegto atbalstu Latvijā dzīvojošajai poļu minoritātei. Polija būtu ieinteresēta, lai, līdzīgi kā Daugavpilī, arī Rīgā darbotos Poļu nams. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija vienmēr ir atbalstījusi mazākumtautības, tai skaitā poļus. Viņa arī akcentēja, ka katras mazākumtautības nacionālās tradīcijas padara bagātāku un daudzveidīgāku Latvijas kultūras dzīvi.

I.Ūdre un B.Borusevičs arī apsprieda starptautiskās aktualitātes – plānoto Krievijas un Vācijas gāzes vada izbūvi Baltijas jūrā un tā ietekmi uz Baltijas jūras reģiona valstu ekoloģisko drošību. Puses bija vienisprātis, ka aktivizējama sadarbība starptautisko organizāciju ietvaros, lai aktīvāk skaidrotu Baltijas jūras valstu pozīciju enerģētiskās drošības jomā, kā arī izstrādātu vienotu redzējumu. Polijas parlamentārieši arī informēja, ka Senātā iecerēts rīkot starptautisku konferenci par Baltijas jūras ekoloģiskajām problēmām, un uzaicināja tās darbā piedalīties pārstāvjus no Latvijas parlamenta.

Tikšanās noslēgumā puses atzinīgi novērtēja sarunas laikā rastos saskares punktus un pauda cerību par abu valstu divpusējo attiecību turpmāku aktivizēšanos.

Saeimas preses dienests

 

Pie Ministru prezidenta

Otrdien, 2.maijā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Polijas Republikas Senāta priekšsēdētāju maršalu Bogdanu Boruseviču (Bogdan Borusewicz), kurš ieradies vizītē Latvijā.

Ministru prezidents pauda gandarījumu par ļoti labajām Latvijas un Polijas attiecībām un aktīvo politisko dialogu, neseno Polijas premjerministra vizīti Rīgā, kuras laikā pārrunāti tādi būtiski jautājumi kā enerģētikas drošība, Eiropas Savienības (ES) finanses un Eiropas nākotne.

Tikšanās laikā galvenā uzmanība veltīta jautājumiem saistībā ar Baltijas reģiona enerģētisko drošību, elektrības apgādes tiltu veidošanu starp Latviju un Poliju, Krievijas un Vācijas gāzes vada būvi Baltijas jūrā, kā arī Latvijas dabasgāzes krātuvju attīstību un pilnīgāku izmantošanu ES valstu energoapgādē.

Puses bija vienisprātis, ka enerģētikas jautājumos Latvijai un Polijai ir kopīgas intereses: nodrošināt Baltijas jūras reģiona energoapgādes ekoloģisko drošību un sasaisti ar pārējiem ES enerģijas tīkliem, paust kopēju viedokli, būt solidārām un savstarpēji atbalstīt vienai otru enerģētikas jautājumos ES un citās organizācijās.

Polijas Senāta priekšsēdētājs pateicās par Latvijas valdības īpaši labvēlīgo attieksmi pret poļu minoritāti Latvijā un uzsvēra, ka viņa vizīte Latvijā tika organizēta zīmīgā laikā, kad tiek atzīmēta Vispasaules poļu diena, pieminot visus ārpus Polijas dzīvojošos poļus.

Bogdans Borusevičs norādīja uz poļu minoritātes interesi Rīgā veidot Poļu biedrības namu, tādējādi vēl vairāk stiprinot poļu kopienu un vienlaikus stiprinot arī tās piederību Latvijai.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!