• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par telpu īres izmaksām Eiropas Parlamentam Strasbūrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.2006., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/134184

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2006.gada 2.maija sēdē

Vēl šajā numurā

03.05.2006., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par telpu īres izmaksām Eiropas Parlamentam Strasbūrā

Eiropas Parlaments 27.aprīlī apstiprināja Eiropas Savienības vispārējā budžeta izpildi 2004.gadā, taču atlika balsojumu par vienu no ziņojumiem – par Eiropas Parlamentu, balstoties uz paša ziņojuma autora Markus Ferbera (Vācija) ierosinājumu. Ar šādu lēmumu Parlaments vēlas iegūt papildu laiku, lai iegūtu precīzāku informāciju par Parlamenta telpu īres izmaksām Strasbūrā, par ko radušās neskaidrības.

Eiropas Parlaments katru gadu izvērtē un apstiprina Eiropas Savienības vispārējā budžeta izpildi, atsevišķi izvērtējot katru Eiropas Savienības iestādi un aģentūru – cik lielā mērā un cik pareizi līdzekļi izmantoti, vai procedūras atbildušas grāmatvedības standartiem. Šogad pavisam sagatavoti 24 šādi ziņojumi, ieskaitot par Parlamenta, Komisijas un Padomes budžeta izpildi.

Lai iegūtu papildu sešus mēnešus jaunas iepriekš neparedzētas situācijas noskaidrošanai, pirms balsojuma par Eiropas Parlamenta budžeta izpildi ziņojuma sagatavotājs Markus Ferbers aicināja balsot pret to. Parlaments M.Ferbera ierosinājumu atbalstīja, ziņojumu noraidot ar 3 balsīm par, 691 pret un 13 atturoties, kas nozīmē, ka balsojums ir atlikts. Deputāts uzsvēra, ka Parlaments šādā veidā nekādā gadījumā neizdara secinājumus par Parlamenta vai Strasbūras pilsētas rīcību. Tā ir procedūra, ko Parlaments nolēma piemērot, lai iegūtu papildu laiku un informāciju.

Sākotnēji Parlamenta atbildīgā komiteja bija ieteikusi budžeta izpildi apstiprināt, taču radās neskaidrības jautājumā par “Winston Churchill” un “Salvador de Madariaga” ēku iegādi, ko Eiropas Parlaments jau divdesmit piecus gadus kā apakš­īrnieks īrē no Strasbūras pilsētas.

Eiropas Parlaments ir “Winston Churchill” un “Salvador de Madariaga” apakšīrnieks, jo Strasbūra tās īrē no privāta uzņēmuma. Neskaidrība par to, vai Strasbūras pilsētas pieprasītā īres maksa līdz šim bijusi korekta, radās, Parlamentam gatavojoties ēkas iegādāties savā īpašumā. Budžeta Kontroles komiteja uzzināja, ka kompensācijai par īres līguma pārtraukšanu Strasbūra gatavojas ēku īpašniekam prasīt 29 miljonus eiro. 

“Es vēlos uzsvērt: mēs neizskatām Parlamenta darba vietu Strasbūrā pēc būtības – tā ir skaidri noteikta līgumos,” M.Ferbers uzsvēra Parlamenta debatēs. Parlaments sadarbosies ar Strasbūras pilsētu, lai jautājumu noskaidrotu. “Tikai tādā veidā mēs spēsim aizstāvēt Eiropas nodokļu maksātāju intereses.”

Parlaments ar 523 balsīm par, 62 pret un 18 atturoties, apstiprināja Eiropas Komisijas budžeta izpildi 2004.gadā. Parlaments atzinīgi vērtē Padomes iniciatīvas, lai pastiprinātu dalībvalstu atbildību kopīgo budžeta līdzekļu pārvaldē. Parlaments atzinīgi vērtē Padomes apņemšanos sagatavot kopsavilkumu par valsts līmenī veiktajām revīzijām un deklarācijām.

Parlaments arī atzīmē, ka dalībvalstu revīzijas iestādes, kas nes daļu no pastiprinātās atbildības par struktūrfondiem, atbilstoši savas valsts konstitucionālajām prasībām sagatavos novērtējumus par pārvaldības un pārraudzības sistēmu atbilstību ES regulām.

Eiropas Parlaments atgādina, ka gaida rezultātus par Komisijā sākto izskatīšanu sakarā ar neskaidrajiem banku kontiem, kas saistīti ar Eiropas Komisijas darbībām. Parlaments sagaida, ka pēc kontu noskaidrošanas Komisija veiks šo kontu revīziju un to līdzekļus attiecinās uz vispārējo budžetu.

Parlaments apstiprināja arī ES iestādēm un aģentūrām piešķirtā 2004.gada budžeta izpildi, atzīmējot Revīzijas palātas iebildes attiecībā uz Eiropas Rekonstrukcijas aģentūru. Parlaments vēlas, lai Eiropas Komisija izanalizētu problēmas un sniegtu ieteikumus, kā pielāgot aģentūras noteikumus jaunajiem apstākļiem pēc pēdējās ES paplašināšanās, kas “dažādos veidos ir ietekmējusi Kopienas aģentūru struktūru un darbības mehānismu”.

Ziņojumā par Eiropas Kopienu tiesas budžetu norādīts, ka tiesa pašlaik tiesnešiem neuzliek pienākumu deklarēt finansiālās intereses, piemēram, akciju turēšanu, vadošus amatus un konsultāciju līgumus. Deklarācijas gan tiesneši iesniedz, tomēr šādu pienākumu nostiprināšana tiesību aktos tiesnešus noliktu līdzvērtīgā situācijā ar komisāriem un EP deputātiem, kam deklarācijas noteiktas ar likumu.

Parlaments aicina aģentūras tām piešķirtos līdzekļus izmantot iespējami efektīvi, novērst nevajadzīgas darbības jeb darbību dubultošanos un rīkoties pārskatāmāk attiecībā uz saziņu ar sabiedrību un darbā pieņemšanu.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!