• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES un ASV partnerattiecībām drošības jautājumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.04.2006., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/133864

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Turcijas iespējamo pievienošanos Eiropas Savienībai

Vēl šajā numurā

27.04.2006., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES un ASV partnerattiecībām drošības jautājumos

Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu komiteja savā šīsnedēļas sēdē akceptēja ziņojumu par ES un ASV attiecību uzlabošanu Transatlantisko partnerattiecību nolīguma ietvaros un pamattekstā iekļāva vairākus EP deputāta Ģirta Valda Kristovska sagatavotos labojumus par ES un ASV partnerattiecībām drošības un aizsardzības jautājumos. Komentējot panākto atbalstu saviem priekšlikumiem, deputāts norādīja, ka saņēmis Ārlietu komitejas atbalstu, jo pamatoti centies norādīt uz mērķtiecīgākas un intensīvākas ES un ASV sadarbības nepieciešamību globalizācijas procesiem raksturīgo 21.gadsimta apdraudējumu apstākļos.

Ārlietu komiteja atbalstīja Latvijas deputāta priekšlikumu aicināt ASV un Eiropas Savienību izveidot efektīvu sadarbības mehānismu, kas palīdzētu ātri saskaņot kopējo nostāju un mērķtiecīgi reaģētu uz negaidītām un straujām politiskajām pārmaiņām abiem partneriem stratēģiski svarīgās valstīs. “Tā vietā, lai tikai diskutētu par šādas saskaņotas reakcijas nepieciešamību, Eiropas Savienībai un ASV jābūt laikus gatavām reaģēt uz notiekošo tādās valstīs kā, piemēram, Ukraina, Kirgizstāna vai Uzbekistāna,” uzsver Ģ.V.Kristovskis.

Aspektā, kas skar masu iznīcināšanas ieroču (MII) izplatīšanas ierobežošanu, Ārlietu komiteja atbalstīja Ģ.V.Kristovska priekšlikumu, kas akcentē nepieciešamību turpināt kopēju mērķtiecīgu darbu, stiprinot visaptverošu starptautisko nolīgumu sistēmu MII neizplatīšanas režīma nodrošināšanai. Deputāta priekšlikumā izteikta kritika par partneru nespēju panākt kopēju nostāju 2005.gada Neizplatīšanas līguma pārskata konferencē un aicināts veicināt ANO Drošības padomes rezolūcijas Nr.1540 pilnīgu īstenošanu.

Ārlietu komiteja atbalstīja arī Ģ.V.Kristovska priekšlikumu, kas akcentē abu partneru – ASV un ES – ieinteresētības un sadarbības pieauguma nepieciešamību galveno kopējo drošības uzdevumu – efektīvāku cīņu pret terorismu un masu iznīcināšanas ieroču izplatības tendencēm.

EP Ārlietu komitejas priekšsēdētāja Elmāra Broka sagatavotais ziņojums piedāvā stiprināt un paplašināt ES un ASV dialogu ne tikai NATO kontekstā, bet arī izvērst to citās jomās. Ziņojumā piedāvāts strukturēt dialogu starp EP un ASV likumdošanas institūcijām (Pārstāvju palātu un Senātu), izveidojot īpašu transatlantisko likumdevēju dialogu, kā arī runāts par iespējamo transatlantiskā tirgus izveidi.

Iveta Bojāre, EP Nāciju Eiropas grupas preses administratore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!