• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Adrijas hartas valstu gatavību pievienoties NATO. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2006., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/133727

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Komisijas e-valdības rīcības plānu

Vēl šajā numurā

26.04.2006., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Adrijas hartas valstu gatavību pievienoties NATO

Ārlietu ministrs Artis Pabriks otrdien, 25.aprīlī, Baltijas valstu, Adrijas jūras valstu un ASV ārlietu un aizsardzības ministru sanāksmē apliecināja Latvijas gatavību sniegt savu reformu pieredzi un atbalstu Albānijas, Horvātijas un Maķedonijas integrācijai NATO. “Nākotnē mūsu reģiona valstu sadarbība būtu jāveicina ne tikai valstiskā sektora ietvaros, bet arī starp nevalstiskajām organizācijām, padarot to daudzpusīgāku,” teica ārlietu ministrs.

Artis Pabriks uzsvēra, ka Latvija atbalsta tālāku NATO paplašināšanu, taču, uzņemot jaunas dalībvalstis, aliansei jākļūst spēcīgākai gan ekonomiskajā, gan politiskajā un militārajā jomā. Tādēļ kandidātvalstīm ir ļoti rūpīgi jāturpina militārās un politiskās reformas, lai tās būtu gatavas dalībai NATO.

Ministrs akcentēja nepieciešamību iedzīvotājiem skaidrot alianses mērķus un ieguvumus no valsts dalības NATO, lai valsts politikai būtu sabiedrības atbalsts. Viņš minēja, ka NATO jau tagad ir globāls spēlētājs drošības politikas jomā un organizācijai ir jāmeklē sadarbības partneri ārpus organizācijas, lai pozīcijas vēl vairāk nostiprinātu.

Sanāksmē ASV pārstāvji uzsvēra, ka NATO samitā Rīgā tiks izvērtēts kandidātvalstu progress un tiks pārrunāti jautājumi par alianses tālāko, paplašināšanos, lai gan lēmums visticamāk tiks pieņemts vēlāk.

Atklājot ārlietu un aizsardzības ministru sanāksmi, Horvātijas prezidents Stjepans Mesičs (Stjepan Mesić) uzsvēra, ka Adrijas jūras valstis savu nākotni redz kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalstis, tādēļ Baltijas valstu atbalsts reformu procesā ir ļoti būtisks.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Otrdien, 25.aprīlī, aizsardzības ministrs Atis Slakteris Horvātijā piedalījās Adrijas hartas valstu, Baltijas un ASV aizsardzības un ārlietu ministru sanāksmē.

Jau aizvadītas pirmās divas sarunu sesijas, kurās tika runāts par gaidāmo Ziemeļatlantijas līguma organizācijas paplašināšanos un Adrijas hartas valstu gatavību pievienoties NATO aliansei, kā arī to gatavību stāties pretim jaunajiem draudiem, ko modernajai sabiedrībai rada starptautiskais terorisms.

Adrijas hartas valstis – Horvātija, Albānija un Maķedonija – izteica gandarījumu par iespējamo uzaicināšanu pievienoties NATO valstu blokam 2008.gadā, kā arī par iespēju gūt iedvesmojošu pieredzi no Baltijas valstīm ceļā uz dalību NATO. Sanāksmes dalībnieki pārrunāja arī rudenī gaidāmās NATO valstu un valdību sanāksmes Rīgā dienaskārtību.

Sanāksmē piedalās aizsardzības un ārlietu ministri no Horvātijas, Albānijas, Maķedonijas, Igaunijas, Lietuvas, kā arī ASV delegācijas pārstāvji.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!