• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai pašvaldībās strādātu izglītoti darbinieki. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2000., Nr. 440/441 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13348

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

06.12.2000., Nr. 440/441

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai pašvaldībās strādātu izglītoti darbinieki

Par Latvijas pašvaldību sadarbību ar Nīderlandi

Vakar, 5.decembrī, Latvijas Pašvaldību mācību centrā (LPMC) tika prezentēti LPMC un Nīderlandes sadarbības veiksmīgākie projekti, kuru īstenošana varētu palīdzēt un ir jau palīdzējusi ne vienam vien pašvaldības darbiniekam izglītoties un iegūt jaunu informāciju. Svinīgā pasākumā LPMC direktore Ruta Kalniņa atzīmēja, ka veiksmīgi noslēdzies kārtējais darba posms, jo nu iespējams pašvaldībām un sabiedrībai parādīt padarīto. Proti, katram iespējams iepazīties ar grāmatu "Saziņa — ceļš uz sadarbību", kas izstrādāta Nīderlandes Karalistes MATRA programmas projekta "Pašvaldību komunikācija Latvijā" ietvaros, un arī ar Eiropas Savienības (ES) "Phare" Pārrobežu sadarbības programmas projekta "Pašvaldību darbinieku izglītošana" ietvaros izdotajām trīs rokasgrāmatām pašvaldību darbiniekiem. Veiksmīga bijusi sadarbība starp Nīderlandes Karalistes vēstniecību Latvijā un LPMC, jo izdevies īstenot, piemēram, Eiropas Savienības Pārrobežu sadarbības programmas projektu "Pašvaldību darbinieku izglītība", kura vadību sadarbībā ar LPMC bija uzņēmusies Nīderlandes Pašvaldību asociācija un kura mērķis bija apmācīt Latvijas vietējo un reģionālo pašvaldību darbiniekus pašvaldību pārvaldes, Eiropas integrācijas procesu un reģionālās plānošanas jautājumos. Projekta gaitā izglītots vairāk nekā 1000 cilvēku, tostarp 52 lektori, kuriem šīs zināšanas jāsniedz tālāk pašvaldību darbiniekiem. Projekta ietvaros sarīkotajos 12 kursos par reģionālo attīstību un stratēģisko plānošanu izglītojās 200 cilvēku, 588 Latvijas pašvaldību darbinieki apguva pašvaldības pārvaldes iemaņas un zināšanas, bet 360 klausītāji noklausījās kursu par Eiropas Savienību un projektu sagatavošanu. Izdotas arī trīs rokasgrāmatas pašvaldību darbiniekiem — katra 1000 eksemplāros: "Pašvaldības vadīšana", "Pašvaldība Latvijas integrācijas ES procesā" un rokasgrāmata "Reģionālās attīstības stratēģiskā plānošana", kuru atvēršana notika LPMC sarīkotajā svinīgajā pasākumā.

Pasākumā par godu veiksmīgajai sadarbībai piedalījās arī Nīderlandes ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Nikolass Bētss un pasniedza LPMC dāvinājumu no Nīderlandes Apeldormas pašvaldības — vairākas fotogrāfijas ar Apeldormas skaistākajām vietām. Viņš savā uzrunā atzinīgi novērtēja LPMC darbu un īstenotos projektus, atzīmējot, ka izglītošanai un projektu īstenošanai ir ļoti būtiska nozīme ceļā uz ES. Tā kā tuvākajā laikā ES būs jāpieņem lēmums par jauno kandidātvalstu uzņemšanu ES, tad jau pavisam drīz Latvijai būs jādomā par savu vietu šajā Eiropas valstu saimē.

"Mēs bieži vien runājam par ES nevis kā par valstu apvienību, bet gan kā reģionu savienību, kurā reģioniem ir daudz svarīgāka nozīme nekā valstu robežām. Un šajā posmā liela nozīme ir tieši pašvaldību ieguldījumam, jo spēcīgas pašvaldības noteiks ES konkurētspēju un spēku nākotnē," uzsvēra vēstnieks, novēlot LPMC turpināt aizsāktos darbus un palīdzēt Latvijas pašvaldībām kļūt stiprākām virzībā uz Latvijas ārpolitikas mērķi.

Rokasgrāmatas "Pašvaldības vadīšana" pamatā izmantota Apvienoto Nāciju Attīstības programmas izdota vadības rokasgrāmata, kuras autors ir Pitsburgas Universitātes vecākais konsultants pašvaldību decentralizācijas un cilvēkresursu attīstīšanas jomā Freds Fišers. LPMC direktore un rokasgrāmatas redaktore R. Kalniņa grāmatas ievadā uzsvērusi, ka izdevums veidots speciāli pašvaldību vadītāju un to struktūrvienību vadītāju izglītošanai pārvaldes jomā, reizē arī īstenojot LPMC mērķi — izmantot visas tam piedāvātās iespējas palīdzēt pašvaldību vadītājiem piedalīties starptautiskos sadarbības projektos. Rokasgrāmatas astoņās nodaļās sniegti praktiski padomi gan par pārmaiņu īstenošanu organizācijā, gan pašvaldības vadītāja lomu organizācijas vadības procesos, gan plānošanu, kultūru un citiem vadītājam būtiskiem jautājumiem.

Rokasgrāmatas "Ieteikumi pašvaldību attīstības plānošanai" pamatā ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) 1998.gadā publicētie "Ieteikumi attīstības stratēģijas izstrādāšanai", kurus rokasgrāmatā rediģējuši VARAM speciālisti, sadarbojoties ar Latvijas Pašvaldību savienības konsultantiem. Rokasgrāmata sadalīta divās apjomīgās daļās, kas sniedz padomus rajona attīstības stratēģijas un pagasta attīstības programmas izstrādei. Rokasgrāmatas mērķis ir palīdzēt teritoriju plānotājiem viņu ikdienas darbā, jo jau vairāk nekā sešus gadus likumā "Par pašvaldībām" ir ietverts nosacījums, ka pašvaldībām jāplāno sava attīstība, izstrādājot sociāli ekonomiskās attīstības programmas un teritorijas attīstības plānus.

Trešo rokasgrāmatu "Pašvaldības Latvijas integrācijas ES procesā" veidojis starptautisks autoru kolektīvs — Somijas Vietējo un reģionu pašvaldību asociācijas konsultanti un Latvijas pašvaldību darbinieku apmācībai sagatavotie lektori. Rokasgrāmatas redaktors un Eiropas Integrācijas biroja padomnieks Jānis Vaivads grāmatas ievadā uzsvēris, ka apkopotajā materiālā atrodams daudz jaunas praktiskas informācijas, kas ir ļoti būtiska enerģiskiem un zinātkāriem pašvaldību darbiniekiem. Ievadā atzīmēts, ka pašvaldību un ES konteksts šāda materiāla aptvērumā skarts pirmo reizi, tomēr situācijas kopaina raksturota pietiekami vispusīgi. Rokasgrāmatā pašvaldību darbinieki atradīs informāciju par ES, par Latvijas un ES attiecībām, kā arī pašvaldībām būtisku informāciju šo attiecību kontekstā un varēs iepazīties ar Somijas pašvaldību pieredzi ES.

Kā LPMC direktore R. Kalniņa pastāstīja "Latvijas Vēstnesim", rokasgrāmatas būs pieejamas visām pašvaldībām, kuras izglītojušas savus darbiniekus minētā projekta kursu ietvaros visā Latvijā. Tās pašvaldības, kuru darbinieki kursus nav apmeklējuši, varēs saņemt rokasgrāmatas LPMC astoņos reģionālajos centros, kas atrodas Kuldīgā, Liepājā, Jelgavā, Cēsīs, Alūksnē, Jēkabpilī, Daugavpilī un Rēzeknē.

Savukārt Nīderlandes atbalstītā projekta MATRA ietvaros izdotajā grāmatā "Saziņa — ceļš uz sadarbību" pašvaldību darbiniekiem būs iespējams iegūt informāciju par to, kā informēt sabiedrību par savu darbību un sadarboties ar plašsaziņas līdzekļiem. Grāmatā ir plaša informācija par veiksmīgas sadarbības priekšnoteikumiem un sabiedriskās komunikācijas mērķiem, kā arī informācija par to, kā praktiski īstenots Nīderlandes un Latvijas kopīgais projekts, kurā piedalījās četras Latvijas pašvaldības — Liepājas pilsētas, Jelgavas pilsētas, Ērgļu pagasta un Ogres pilsētas pašvaldības. Grāmatā sniegto zināšanu nepieciešamību raksturo ievaddaļas vārdi, kuros teikts, ka bieži vien avīzēs katrs iedzīvotājs var izlasīt par pašvaldības teritorijā gaidāmajām izmaiņām, kas, izrādās, iedzīvotājiem nav bijušas zināmas un ir nepatīkamas. Šādas informācijas un pašvaldības rīcības rezultātā nereti veidojas saspringtas attiecības starp pašvaldībām, uzņēmējiem un iedzīvotājiem. Grāmata palīdzēs pašvaldībām veidot attiecības ar saviem iedzīvotājiem un sniegs padomu, kā veidot saikni ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību, lai katras pašvaldības cilvēki savu pašvaldību uztvertu kā draudzīgu partneri.

PASVALD1.JPG (17457 BYTES) PASVALD2.JPG (18700 BYTES) PASVALD3.JPG (19671 BYTES)

Kristīne Valdniece, "LV"pašvaldību lietu redaktore

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!