• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par EDSO augstā komisāra minoritāšu jautājumos vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2006., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/133440

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ministru prezidenta darba vizīti Japānā

Vēl šajā numurā

21.04.2006., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par EDSO augstā komisāra minoritāšu jautājumos vizīti

 

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ceturtdien, 20.aprīlī, Rīgas pilī tikās ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augsto komisāru minoritāšu jautājumos Rolfu Ekeusu. Tikšanās laikā abas puses apspriedās par EDSO aktualitātēm, organizācijas nozīmīgo lomu vēlēšanu monitoringā. Tika pārrunāta arī Latvijas izglītības sistēmas attīstība, uzsverot izglītības reformas, mūžizglītības un profesionālās izglītības nozīmi sabiedrības vispārējā sociālās integrācijas procesā.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Pie Saeimas priekšsēdētājas

Ceturtdien, 20.aprīlī, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfu Ekeusu.

Tikšanās laikā galvenā uzmanība veltīta jautājumiem, kas skar aktualitātes minoritāšu tiesībās un sabiedrības integrācijas gaitu Latvijā.

EDSO augstais komisārs R.Ekeuss interesējās par minoritāšu tiesību īstenošanu praksē un naturalizācijas procesa veicināšanas iespējām. Viņš atzinīgi novērtēja paveikto un pauda viedokli, ka ir redzama attīstība sabiedrības integrācijas jautājumos, taču būtu nepieciešama vēl aktīvāka darbība, lai samazinātos nepilsoņu skaits.

Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre informēja viesi par veiksmīgu sabiedrības integrācijas procesu norisi mūsu valstī, uzsverot mazākumtautību nevalstisko organizāciju pārstāvju iespējas iesaistīties likumdošanas procesā, ko paredz arī nesen pieņemtā Deklarācija par pilsoniskās sabiedrības attīstību Latvijā un sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām. I.Ūdre pastāstīja arī par izglītības reformas īstenošanas gaitu Latvijā, kas norit veiksmīgi, un latviešu valodas bezmaksas apgūšanas iespējām.

Sarunas noslēgumā puses pārrunāja gaidāmās parlamenta vēlēšanas Latvijā un priekšvēlēšanu norisi, kā arī kvalificēta darbaspēka trūkumu dažādās nozarēs, kas izveidojies, Latvijas iedzīvotājiem dodoties strādāt uz citām ES valstīm. R.Ekeuss atzīmēja, ka ar lielu interesi sekos līdzi politiskajiem un integrācijas procesiem mūsu valstī.

Saeimas preses dienests

 

Pie izglītības un zinātnes ministres

Ceturtdien, 20.aprīlī, izglītības un zinātnes ministre Baiba Rivža un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji tikās ar EDSO nacionālo minoritāšu komisāru Rolfu Ekeusu.

Tikšanās laikā pārrunāta Latvijas mazākumtautību izglītības politikas īstenošanas gaita, situācija mazākumtautību vidusskolās un izglītības kvalitātes jautājumi.

EDSO nacionālo minoritāšu komisārs tika informēts par to, ka IZM seko līdzi izglītības kvalitātei mazākumtautību programmu īstenošanā un jau šobrīd var konstatēt, ka skolēnu latviešu valodas līmenis ir paaugstinājies, kā arī attieksme pret mācībām latviešu valodā kopumā ir pozitīva.

Latvijas valsts nodrošina mazākumtautībām plašu kultūrautonomiju, kā arī finansē pamatizglītību astoņās mazākumtautību valodās – krievu, poļu, ebreju, ukraiņu, igauņu, lietuviešu, čigānu un baltkrievu.

Kopš 2004.gada mazākumtautību izglītības politikā uzsvars ir mainījies no izglītības reformas ieviešanas jautājumiem uz izglītības kvalitātes nodrošināšanu. Šos jautājumus maijā paredzēts pārrunāt arī ar ministres Konsultatīvo padomi mazākumtautību izglītības jautājumos.

Pašlaik izglītības procesa kvalitātes uzraudzību īsteno Vispārējās izglītības kvalitātes novērtēšanas valsts aģentūra, bet pieejamos skolēnu sekmju rezultātus analizē Izglītības satura un eksaminācijas centrs. Pagājušajā mācību gadā 60/40 procentuālo valodas apguvi mazākumtautību skolās uzsāka 10.klasē, šogad turpina arī 11.klasē. Pilnīgas ziņas par skolēnu sekmēm varēs iegūt tikai nākamajā pavasarī, kad būs beidzies pirmais triju gadu reformas īstenošanas cikls. Izglītības un zinātnes ministre Baiba Rivža uzsvēra, ka saskaņā ar IZM apkopoto informāciju nav pamata satraukumam par izglītības kvalitātes pazemināšanos. Tādēļ nav paredzētas arī izmaiņas IZM aizsāktajā izglītības kvalitātes pilnveidošanas stratēģijā.

EDSO komisārs bija gandarīts par notiekošajiem procesiem kvalitatīvas izglītības pilnveidē Latvijā un solījās arī turpmāk viesoties Latvijā. Viņš uzteica Latvijas aktivitātes mazākumtautību izglītības lietās, iesakot arī turpmāk rūpēties par izglītības reformas īstenošanu un izglītības kvalitātes uzlabošanu.

Jānis Kutraitis, Izglītības un zinātnes ministrijas  sabiedrisko attiecību speciālists

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!