• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai pagasts nepaliek bez pārstāvniecības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2000., Nr. 438/439 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13319

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

05.12.2000., Nr. 438/439

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai pagasts nepaliek bez pārstāvniecības

Zinaīda Vilcāne, Preiļu novada domes priekšsēdētāja vietniece, — "Latvijas Vēstnesim"

P4.JPG (33206 BYTES)

Preiļu Valsts ģimnāzijas direktors Jānis Eglītis

P15.JPG (30548 BYTES)

Preiļu Valsts ģimnāzija

P16.JPG (28581 BYTES)

Preiļu 1. pamatskola aicina

P6.JPG (22787 BYTES)

Preiļu 1. pamatskolas direktors Aldis Adamovičs

P17.JPG (22006 BYTES)

Preiļu 1. pamatskolas audzēkņi sporto

P5.JPG (22194 BYTES)

Aizkalnes pagasta kultūras darba organizatore Aina Kažemāka un padomes sekretāre Maija Paegle

P11.JPG (18566 BYTES)

Preiļu pagasta Vecticībnieku draudzes mācītājs tēvs Joahims

P10.JPG (31015 BYTES)

Preiļu pagasta Vecticībnieku draudzes baznīcā

P8.JPG (21494 BYTES)
P14.JPG (29154 BYTES)

Pie vēsturiskās Preiļu pils

P12.JPG (22864 BYTES)

Preiļu pagasta zemnieks Anatolijs Mūrnieks

P7.JPG (22392 BYTES) P9.JPG (30523 BYTES)

Preiļu pagasta zemnieku saimniecībā "Raipoli": brašie zirgi un saimnieks Jānis Teivāns Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

— Jūs minējāt, ka 1999. gada 3.decembrī pirmoreiz saņēmāt priekšlikumu Preiļu pagastam apvienoties ar Preiļu pilsētu un Aizkalnes pagastu. Kas notika pēc tam?

— Jā, Preiļu domes priekšsēdētājs bija ieradies pagastā ar priekšlikumu par apvienošanos. Tā kā Preiļu pagasta iedzīvotāji ir cieši saistīti ar pilsētu, jo viņi izmanto gan pilsētas infrastruktūru, gan citus labumus, ko sniedz pilsētas tuvums, piekritām pārdomāt šo ideju. Šā gada sākumā sanācām kopā vēlreiz, pārrunājām iespējamo apvienošanos arī pagasta padomes sēdē. Neviens nebija pret apvienošanos, jo pagastam nav savas skolas, mūsu bērni mācās Preiļos, tāpēc liela daļa naudas līdz tam vienkārši tika pārskaitīta no viena konta uz otru — mēs 24 tūkstošus latu, kas ir gandrīz 50 procenti no mūsu budžeta, samaksājām savstarpējos norēķinos par izglītību, līdz ar to nekas daudz vairs pāri nepalika.

Sākot sarunas par nepieciešamo reformu, veicām arī iedzīvotāju aptauju, aicinot viņus nopietni pārdomāt apvienošanās iespējas, ieguvumus. Iedzīvotāji anketās bija pauduši arī negatīvu nostāju pret reformu. Tika sasaukta iedzīvotāju sapulce, kurā piedalījās 80 iedzīvotāju no 1144 Preiļu pagastā dzīvojošajiem. Galvenie argumenti pret apvienošanos bija bailes no tā, ka visi līdzekļi tiks ieguldīti pilsētas attīstībā, ka lēmēji pār pagastu būs pilsētas varasvīri, ka lauku cilvēki tiks aizmirsti — par to iedzīvotāji bija visvairāk uztraukušies. Šobrīd Preiļu pagasta deputātus visvairāk uztrauc fakts, ka nav zināms, cik deputātu novada domē pārstāvēs tieši Preiļu pagasta iedzīvotāju intereses pēc vēlēšanām. Visā novadā būs 11 deputāti, bet jau dzirdēts, ka vēlēšanās piedalīsies gandrīz 10 partiju saraksti… Tāpēc mūs uztrauc, ka jaunajā novada domē varētu netikt ievēlēts neviens deputāts no Preiļu pagasta. Jāmeklē labākais risinājums, lai mūsu iedzīvotāju intereses jaunajā novada domē tiktu pārstāvētas.

— Vai pagastā iedzīvotājiem nepieciešamie pakalpojumi tiks nodrošināti, paliekot vienam atbildīgajam sekretāram un pildot šīs pakalpojumu sniegšanas funkcijas?

— Līdz vēlēšanām mēs strādāsim tāpat kā visu laiku, neko būtisku nemainot. Pēc novada domes priekšsēdētāja ievēlēšanas domāsim, kā nodrošināt iedzīvotājiem tos pakalpojumus, kas viņiem nepieciešami un kas visu laiku pagastā bijuši pieejami.

— Kādi ir pagasta ieguvumi, apvienojoties ar Preiļiem un Aizkalnes pagastu?

— Mazie pagasti ar savu niecīgo budžetu nevar sniegt nekādu atbalstu ne uzņēmējdarbībai, ne attīstībai, ne zemniekiem ko palīdzēt. Pagastā nav arī skolas, aptiekas un ambulances. Līdz ar to lielākā daļa iedzīvotāju jau ir pieraduši, ka pēc šiem pakalpojumiem jādodas uz Preiļu pilsētu.

Līdz ar apvienošanos mūsu pagasta budžetā atkritīs arī savstarpējo norēķinu nasta. Bet cilvēki no reformām ir noguruši — pārāk daudz to ir bijis pēdējos gados, tāpēc lielu daļu pārņēmusi vienaldzība vai arī bažas par savu nākotni, jo no iepriekšējām reformām cilvēki lielākoties tikai zaudēja, nevis ieguva.

— Vai pieļaujat domu, ka līdz ar jaunās novada domes ievēlēšanu varētu mainīties arī attieksme pret Preiļu pagastu, neņemot vērā šodien līdz ar reformas īstenošanu panāktās vienošanās?

— Viss atkarīgs no tiem, kas būs pie varas. Daudz atkarīgs no novada priekšsēdētāja un viņa personības.

— Pagastam piešķirtā mērķdotācija ir 3 800 latu. Vai jau esat izlēmuši, kur naudiņu izmantot?

— Mēs par naudas sadalīšanu novada domē lēmām tikai 23. novembrī, bet Preiļu pagastā šis jautājumu vēl nav izskatīts. Naudu varētu izmantot divu pagasta dzīvokļu remontam, kuros tiktu izveidoti sociālās mājas tipa dzīvokļi. Laukos dzīvo daudz vientuļu cilvēku, kas nevar sev palīdzēt, aiziet līdz veikalam. Ievietošanu pansionātā šie cilvēki uzskata par apvainojumu, bet dzīvot savā pagasta teritorijā labākos apstākļos, domājams, viņi labprāt piekristu. Domāju, ka ar šo naudiņu abos dzīvokļos varētu remontu veikt, lai arī mūsu cilvēkiem būtu kāds labums no reformas.

Kristīne Valdniece, "LV" pašvaldību lietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!