• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par cigarešu pārdošanas cenām un nodokļu piemērošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2006., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/132742

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas interneta augšējā līmeņa domēnu ".eu"

Vēl šajā numurā

12.04.2006., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par cigarešu pārdošanas cenām un nodokļu piemērošanu 

Eiropas Komisija vēršas pret dalībvalstīm, kuras noteikušas minimālo pārdošanas cenu cigaretēm. Eiropas Komisija atbilstīgi Eiropas Kopienu tiesas juridiskajai izpratnei uzskata, ka ar minimālās cenas prasību tiek pārkāpti Kopienas tiesību akti, traucēta konkurence un nav taisnīga labuma gūšana ražotājiem, ierobežojot peļņas apjomu. Atbilstīgajā Padomes direktīvā (95/59/EK) par nodokļiem ir noteiktas tabakas izstrādājumu ražotāja un/vai importētāja tiesības noteikt pārdošanas cenu mazumtirdzniecībā. Valsts minimālā cena šādas tiesības ierobežo, un tas neatbilst direktīvai. Lai sasniegtu mērķi – samazinātu tabakas patēriņu – Komisija iesaka palielināt akcīzes nodokli lētajām cigaretēm. 

“Es patiesi atbalstu dalībvalstu centienus īstenot veselības aprūpes politiku. Tomēr, to darot, ir jāievēro Kopienas tiesību akti,” teica nodokļu komisārs Lāslo Kovāčs. “Ja nosaka minimālo mazumtirdzniecības cenu cigaretēm, tas ir pretrunā Kopienas tiesību aktiem un galvenokārt nāk par labu tiem ražotājiem, kas var aizsargāt savu peļņas normu”.

Nesen dažas dalībvalsts, lai sasniegtu veselības aprūpes mērķus, savos tiesību aktos noteica minimālās mazumtirdzniecības cenas cigaretēm. Eiropas Komisija jau aizsākusi un turpinās ierosināt procedūras par pārkāpumiem pret dalībvalstīm, kuras pieņem šādu pasākumu.

Eiropas Komisija uzskata, ka cena un nodokļu piemērošana ir efektīvi pasākumi tabakas patēriņa samazināšanai, tomēr nodokļu un cenas noteikšanā ir jāievēro citi Līguma uzliktie pienākumi.

Tādēļ Eiropas Kopienu tiesa jau ir atzinusi, ka minimālas cenas noteikšana nav savienojama ar pašreizējo juridisko pamatu, jo gadījumā, ja valsts iestādes nosaka minimālo cenu, tas neizbēgami ierobežo ražotāju un importētāju brīvību noteikt izstrādājumam pārdošanas cenu, turklāt minimālās cenas nav nepieciešamas, jo veselības aprūpes mērķus var sasniegt, palielinot nodokļus tabakas izstrādājumiem.

Eiropas Komisija pilnībā atbalsta dalībvalstis, kuras lūko izveidot tabakas kontroles pasākumus, lai nodrošinātu sabiedrības veselības aizsardzību augstā līmenī. Tomēr, pēc Eiropas Komisijas uzskata, ja vēlas risināt cigarešu patēriņa problēmu, būtu ieteicams palielināt akcīzes nodokļus un minimālos nodokļus. Tam būtu tāda pati ietekme uz cenu, un tas nebremzētu cenu konkurenci vienas ražotāju grupas labā.

Cigaretēm piemēro nodokļus, nosakot specifiskos un procentuālos akcīzes nodokļus. Specifiskie nodokļi ir nodokļi par cigarešu daudzumu. Procentuālais akcīzes nodoklis ir procenti, ko piemēro cigarešu cenai. Līdz ar to lētām cigaretēm procentuālais akcīzes nodoklis ir neliels.

Lai palielinātu lēto cigarešu cenu, dalībvalstis var palielināt specifiskos nodokļus un/vai minimālo procentuālo akcīzes nodokli. Minimālais akcīzes nodoklis (ko aprēķina pēc daudzuma) nav atkarīgs no cigaretes cenas, un ar to tiek gādāts, lai visām cigaretēm, gan lētākajām, gan augstākās klases cigaretēm, būtu atbilstoši piemēroti nodokļi.

Padomei, pieņemot lēmumu par Eiropas Komisijas ziņojumu, līdz 2006. gada beigām ir jāpārskata tabakas izstrādājumiem piemēroto akcīzes nodokļu likmes un struktūra. Šāda pārskata ietvaros Eiropas Komisija pārbaudīs, vai pašreizējās ES direktīvas iespējams uzlabot un kā to varētu izdarīt, lai panāktu uzlabojumus veselības jomā, vienlaikus ievērojot “proporcionalitātes” principu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!