• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Skats uz jauno tūkstošgadi - ar bērnu acīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2000., Nr. 435/437 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13256

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vilhelms Mihailovskis un cilvēki Rīgā

Vēl šajā numurā

01.12.2000., Nr. 435/437

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Skats uz jauno tūkstošgadi — ar bērnu acīm

Vakar, 30.novembrī, Valsts mākslas muzejā Rīgā atklāja starptautisko bērnu zīmējumu izstādi "Bērnu māksla 2000"

Z1.JPG (33995 BYTES) Izstādes iniciators ir Vašingtonā izveidotais starptautiskais bērnu mākslas fonds "International Child Art Foundation" (ICAF). Sagaidot 2000.gadu, tas sadarbībā ar parnerorganizācijām visā pasaulē rīkoja bērnu zīmējumu konkursu "Mana pasaule 2000.gadā", kurā piedalījās vairāk nekā miljons bērnu no 86 pasaules valstīm. Starptautiskā žūrija Vašingtonā izvēlēja pa vienam laureātam no katras valsts, izveidojot kopīgu izstādi "Bērnu māksla 2000". Lai būtu iespējams identiskas izstādes vienlaikus sarīkot ap simt pilsētās visā pasaulē, ICAF reproducēja šos 86 bērnu darbus. Paši laureāti, kuru vecums ir no 8 līdz 12 gadiem, 1999.gada vasarā pulcējās Vašingtonā bērnu mākslas festivālā, lai uzgleznotu grandiozu Tūkstošgades gleznu — Pasaules karti ar saviem vēlējumiem. No 37 darbiem, kurus Latvija nosūtīja starptautiskajai žūrijai, par labāko tika atzīts Baldones mākslas skolas audzēkņa Mārtiņa Muzikanta pastelis "Kluss vakars pie ezera". No glezniņas uz mums skatās laimīgs zēns ar milzu zivi, kuru, tā vien šķiet, tikko izvilcis viņa tētis. Tāda arī ir vienpadsmitgadīgā autora iecere: "Es gribētu, lai jaunajā tūkstošgadē ir tīras upes un ezeri ar zivīm, lai ir tīrs gaiss un tētim vairāk brīva laika, ko mēs varētu pavadīt kopā."

Ļoti līdzīgu dabas izjūtu savos darbos pauž Ilona no Ungārijas, Daniela no Paragvajas, Desislava no Bulgārijas un Lotli no Libānas. Apskaužamā saskaņā tajos sadzīvo bērni, puķes, koki, putni un smaidoša saule. Savukārt astoņgadīgā Klaudija no Andoras attēlojusi meitenes tikšanos ar citplanētieti, piepulcējoties tiem autoriem, kas gleznojuši kosmosa ceļotājus, paskatījušies uz mūsu gaišzilo planētu no zvaigžņotā Visuma tālumiem. Bērnu zīmējumos nekādi nejūt, ka pasaulē ir lielas un varenas valstis un trūcīgas zemes, ļoti bagāti ļaudis un tādi, kas dzīvo trūkumā. Mazie mākslinieki pasaulē raugās ar gaišu skatienu un pašcieņu, jūtas kā cilvēces sastāvdaļa.

Kopā ar pasaules bērnu zīmējumiem izstādīti arī divi lielformāta gleznojumi, ko pēc Mākslas skolu skolotāju asociācijas un Mākslas akadēmijas iniciatīvas šī gada sākumā izveidoja Latvijas bērni no visiem novadiem. Tās ir divas Eiropas kartes, uz kurām bērni zīmējuši savus novēlējumus jaunajai tūkstošgadei. Šādas akcijas vienlaikus notika simt pasaules pilsētās: visur bērni gleznoja tās pasaules daļas karti, kurā viņi dzīvo. 2002.gadā Vašingtonā notiks nākamais Bērnu mākslas festivāls. Tajā tiks izstādītas visas šīs "tūkstošgades gleznas". Tad uz Ameriku ceļos arī abas lielās Latvijas bērnu gleznas.

Aina Rozeniece, "LV"nozares redaktore

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Z2.JPG (34141 BYTES)

Z3.JPG (34720 BYTES)

ZZ.JPG (32444 BYTES)

Z4.JPG (31770 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!