• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par korumpēto jaunattīstības valstu valdību sarakstu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2006., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/132427

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas valsts gribu apkarot korupciju

Vēl šajā numurā

07.04.2006., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par korumpēto jaunattīstības valstu valdību sarakstu

Lai nodrošinātu, ka jaunattīstības valstīm piešķirtā Eiropas Savienības nauda tiek izmantota lietderīgi, Eiropas Parlaments (EP) aicina izveidot korumpēto režīmu “melno sarakstu”. Eiropas Savienība pasaulē ir lielākā palīdzības sniedzēja jaunattīstības valstīm. Korupcija Āfrikas valstu ekonomikai katru gadu rada zaudējumus, kas līdzinās vairāk nekā 25% no Āfrikas iekšzemes kopprodukta.

Eiropas Parlaments ceturtdien, 6.aprīlī, pieņēma nīderlandiešu deputāta Margrietus van den Berga sagatavoto ziņojumu par palīdzības efektivitāti un korupciju jaunatīstības valstīs, aicinot “izveidot starptautisku “melnā saraksta” sistēmu, ar kuras palīdzību atturētu bankas no lielu naudas summu aizdošanas korumpētiem režīmiem un valdību pārstāvošām privātpersonām”. Deputāti aicina Komisiju un dalībvalstis aizliegt slēgt valsts iepirkumu līgumus ar uzņēmumiem, kuru darbinieki bijuši iesaistīti korupcijā.

Uzsverot, ka Eiropas Savienība pasaulē ir lielākā palīdzības sniedzēja jaunattīstības valstīm, deputāti ziņojumā iesaka, kā novērst naudas izšķiešanu korupcijas dēļ: atbalsta programmas jādara pārredzamākas, publicējot informāciju par saņēmējvalstī izlietoto naudu; pirms piešķiršanas jāveic rūpīgs riska novērtējums un nauda jāpiešķir tikai konkrētai jomai. Ziņojuma sagatavotājs M. van den Bergs atzīmē negatīvo tendenci ES līdzekļus arvien vairāk piešķirt jaunattīstības valstu budžeta atbalstam, nevis atsevišķiem mazāka apmēra projektiem. Valstu budžetos ieskaitītās summas augušas no 14 procentiem 2001.gadā līdz 30 procentiem 2004.gadā.

Parlaments mudina dalībvalstis, kurās atrodas finanšu centri, veikt visu iespējamo, lai nelikumīgi iegūtos līdzekļus repatriētu uz izcelsmes valsti.

Deputāti uzsver saņēmējvalstu pilsoniskās sabiedrības nozīmi korupcijas apkarošanā un daļu no jaunattīstības valstīm piešķirtā budžeta atbalsta iesaka atvēlēt šādas pilsoniskās kontroles veicināšanai.

Sākotnēji ziņojuma projektā bija minēts, ka no ES dalībvalstīm Eiropas Sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) 1997.gada Konvenciju par ārvalstu valsts amatpersonu uzpirkšanas apkarošanu starptautiskās uzņēmējdarbības darījumos nav parakstījusi Malta, Lietuva un Latvija. Pēc Ģirta Valda Kristovska ierosinājuma Parlaments šo atsauci svītroja. Tā vietā Parlaments aicina organizācijas dalībvalstis apsvērt iespēju uzņemt visas trīs valstis kā pilntiesīgas dalībnieces OECD darba grupā par uzpirkšanu starptautiskos uzņēmējdarbības darījumos, kas ļautu konvenciju parakstīt un ratificēt.

Balsojuma rezultāts: 511 par, 5 pret, 2 atturējās.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!