• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas zinātnisko publikāciju sistēmas pētījumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2006., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/132423

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par neatliekamās palīdzības dienestu iespējām noteikt zvanītāja atrašanās vietu

Vēl šajā numurā

07.04.2006., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas zinātnisko publikāciju sistēmas pētījumu

Eiropas Komisija 31.martā publicējusi pētījumu, kurā izvērtēta zinātnisko publikāciju sistēma Eiropā. Zinātniskās publikācijas nodrošina informētību par pētniecības rezultātiem, un tas ir priekšnoteikums turpmākiem pētījumiem un šo zinātnes atziņu pārvēršanai novatoriskos produktos un pakalpojumos. Zinātniskajām publikācijām ir arī nozīmīga loma, apliecinot paveiktā darba kvalitāti. Tā kā zinātnisko publikāciju pieejamības nodrošināšanai atvēlētais publiskais finansējums ir ierobežots, svarīgi panākt, lai Eiropā būtu efektīva un darbotiesspējīga zinātnisko publikāciju sistēma, kas palīdzētu pētījumu rezultātus ātri izplatīt plašai auditorijai. Šajā ziņojumā, kuru Eiropas Komisijas uzdevumā sagatavoja ekspertu grupa, izteikti vairāki ieteikumi turpmākām darbībām, ieskaitot nepieciešamību uzlabot piekļuvi publiski finansētās pētniecības rezultātiem. Visas ieinteresētās puses ir aicinātas Eiropas Komisijai iesniegt atsauksmes par ziņojumā ietvertajiem secinājumiem. Šīs atsauksmes tiks aplūkotas zinātnisko publikāciju konferencē, kas notiks 2006.gada rudenī.

Eiropas zinātnes un pētniecības komisārs Janežs Potočniks teica: “Mūsu visu interesēs ir atrast tādu zinātnisko publikāciju modeli, kas veicinātu izcilību pētniecības jomā. Lai izstrādātu šādu modeli, mēs esam gatavi strādāt ar lasītājiem, autoriem, izdevējiem un finansētājiem.”

Pētījumā aplūkota zinātnisko publikāciju tirgus ekonomisko un tehnisko aspektu attīstība Eiropā. Šis pētījums tika pasūtīts, lai dotu ieguldījumu sabiedriskajā diskusijā par zinātnisko publikāciju pieejamības un izplatīšanas apstākļiem. Zinātnisko publikāciju jomā pēdējos 30gados notikušas ievērojamas pārmaiņas, jo īpaši arvien plašākas interneta izmantošanas rezultātā. Pētījums liecina, ka zinātnes atziņu izplatīšanā būtisks kanāls ir zinātniskie žurnāli. Tā kā pētniecībā tiek ieguldīts ievērojams publiskais finansējums, kļūst arvien svarīgāk, lai publikācijas par šīs pētniecības rezultātiem būtu pieejamas iespējami plašākai publikai.

Pētījumā izteikti vairāki ieteikumi turpmākām darbībām, tostarp šādi:

• nodrošināt sabiedrības piekļuvi publiski finansētajai pētniecībai gan tās rezultātu publicēšanas laikā, gan ilgtermiņā;

• nodrošināt vienlīdzīgus nosacījumus, lai dažādi publikāciju modeļi varētu godīgi konkurēt tirgū;

• zinātniskos žurnālus sarindot pēc to kvalitātes, ņemot vērā ne tikai zinātnes atziņu izcilību, bet arī tādus faktorus kā autortiesību nosacījumi, informācijas meklēšanas iespējas un arhivēšanas noteikumi;

• attīstīt tādu cenu sistēmu, kas žurnālu tirgū sekmētu konkurenci;

• izpētīt, kādas nozīmīgas apvienošanās šajā nozarē varētu notikt nākotnē;

• veicināt elektronisko publikāciju attīstību, piemēram, atceļot neizdevīgus nodokļu noteikumus attiecībā uz elektroniskajām publikācijām un atbalstot publisko finansējumu un valsts un privātā sektora partnerību digitālo arhīvu izveidei jomās, kurās ir nelieli privātie ieguldījumi.

Eiropas Komisija ir ieinteresēta uzklausīt visu ieinteresēto pušu viedokļus, tādēļ aicina izteikt atsauksmes par pētījumu, kā arī par citiem ar zinātniskajām publikācijām saistītiem jautājumiem. Atsauksmes jānosūta līdz 2006.gada 1.jūnijam uz adresi rtd-scientific-publication@cec.eu.int.

Pētījums un sabiedrības atsauksmes par to būs galvenās tēmas zinātnisko publikāciju konferencē, kas notiks 2006.gada rudenī. Par šo tēmu diskusijas notiks arī SINAPSE, interneta portālā, kurā zinātnes aprindu pārstāvji tiekas ar Eiropas politikas veidotājiem.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!