• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par brīdinājumu valstīm, kas nav pareizi atvērušas enerģijas tirgus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.04.2006., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/132242

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darba vietu sekmēšanu pakalpojumu sfērā un darba ņēmēju norīkošanu ar mazāku birokrātiju un ātrāk

Vēl šajā numurā

06.04.2006., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par brīdinājumu valstīm, kas nav pareizi atvērušas enerģijas tirgus

Otrdien, 4.aprīlī, nosūtot 28 oficiālas brīdinājuma vēstules 17dalībvalstīm, Eiropas Komisija apņēmīgi sākusi rīkoties, lai uzraudzītu, kā tiek īstenoti tiesību akti attiecībā uz enerģijas iekšējo tirgu, un lai rūpīgi pārbaudītu, vai visi dalībvalstu pieņemtie pamatlikumi atbilst gāzes un elektrības direktīvu transponēšanai. Austrija, Beļģija, Čehija, Vācija, Igaunija, Spānija, Somija, Francija, Grieķija, Īrija, Itālija, Lietuva, Latvija, Polija, Zviedrija, Slovākija un Apvienotā Karaliste saņems oficiālas brīdinājuma vēstules par nepareizu transponēšanu vai piemērošanu (Spānijas gadījumā). Turklāt Eiropas Komisija turpina vērsties Eiropas Kopienu tiesā pret tām valstīm, kuras vēl nav paziņojušas par to veiktajiem īstenošanas pasākumiem (Spānija un Luksemburga). Visbeidzot, Eiropas Komisija turpina pārbaudīt Portugāles un Ungārijas tiesību aktu atbilstību.

Enerģētikas komisārs Andris Piebalgs uzstāja, ka “dalībvalstīm ir ātri un pilnīgi jāīsteno gāzes un elektroenerģijas direktīvu burts un gars. Komisija pēc rūpīgas pārbaudes ir nolēmusi uzsākt vairākas pārkāpuma procedūras pret dalībvalstīm, kas nav piemērojušas šos noteikumus, tostarp nav veikušas arī citus vajadzīgus pasākumus, lai sasniegtu labāku izaugsmes un konkurētspējas līmeni Eiropā”.

Direktīvas, ar kurām rada gāzes un elektroenerģijas iekšējo tirgu, ir būtiskas, lai izveidotu patiesi konkurētspējīgu enerģijas tirgu Eiropā. Lai tirgi varētu darboties un patiešām tiktu atvērti visiem patērētājiem līdz 2007.gada 1.jūlijam, izšķirīga nozīme ir tam, ka Eiropas Savienības tiesību akti tiek pareizi transponēti valsts tiesībās.

Eiropas Komisijai gāzes un elektroenerģijas iekšējo tirgu īstenošana ir viena no sešām 2006.gada martā pieņemtajām stratēģiskajām prioritātēm, lai panāktu, ka enerģētika būtu droša, konkurētspējīga un ilgtspējīga. Eiropas Komisija prognozē, ka ilgtspējīga, konkurētspējīga un droša energoapgāde nebūs iespējama, ja nebūs atvērtu un konkurētspējīgu enerģijas tirgu, kas ļauj Eiropas uzņēmumiem kļūt par konkurentiem Eiropas mērogā, ne tikai tirgus līderiem valsts līmenī.

Eiropas Komisija uzskata, ka šāda Eiropas enerģijas tirgus radīšana kļūs par noteicošo faktoru enerģijas cenu kritumam, energoapgādes drošumam un konkurētspējas stiprināšanai. Taču dalībvalstu pieeja tirgus atvēršanai ir atšķirīga, un tas kavē patiesi konkurētspējīga Eiropas tirgus izveidi.

Jau 2005.gada novembrī Eiropas Komisija savā ziņojumā par gāzes un elektroenerģijas iekšējā tirgus izveidi norādīja, ka par pašu prioritārāko tā uzskata direktīvu īstenošanu. Eiropas Komisija ļoti uzmanīgi uzrauga, kā direktīvas tiek transponētas gan pēc formas, gan arī pēc būtības.

Uzsāktā darbība saistīta ar neatbilstību direktīvu garam vairākos aspektos un – Spānijas gadījumā – ar divu sūdzību izskatīšanu.

Pārbaudot atbilstību, īpaša uzmanība tika pievērsta mūsdienīgiem tirgus reglamentēšanas principiāliem aspektiem, kas nodrošina konkurenci, proti, tirgus atvērtības pakāpei, faktiskajai iespējai mainīt piegādātāju, jaunu dalībnieku ienākšanai tirgū, kuriem jānodrošina nediskriminējoša pieeja, ko garantē spēcīgas un neatkarīgas regulatīvās iestādes, vienlaikus nodrošinot patērētāju aizsardzību un ieviešot principu, kas paredz tiesības uz elektroenerģiju.

Šādos apstākļos galvenās problēmas, kas konstatētas transponēšanas gaitā, ir šādas: saglabājas reglamentētas cenas, it īpaši par labu tiesīgajiem patērētājiem, kas neļauj ienākt jauniem dalībniekiem; trūkst juridiskas nodalīšanas, un elektropārvades un elektrosadales tīklu un gāzes pārvades un sadales tīklu pārvaldības nodalīšanas pakāpe ir nepietiekama, lai nodrošinātu to neatkarību; diskriminējoša attieksme pret trešo personu pieeju tīklam un nepietiekama cenu pārredzamība; brīva piegādātāja izvēle; regulatoru kompetence, it īpaši jautājumā par to, kādas cenas noteikt pieejai tīkliem; tiek dota priekšroka dažiem vēsturiskajiem līgumiem elektroenerģijas un gāzes jomā; trūkst sabiedrisko pakalpojumu saistību paziņošanas un nepietiekami norādīta elektroenerģijas izcelsme.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!